Núria Rion forma part de la col·lecció d'Artistes contemporanis del MAMT
L'exposició 'Artist s contemporan s' esdevé una gran mostra de la creativitat i del talent que tenim a casa nostra i, dona visibilitat a les dones creadores i en reivindica la seva figura i obra.
Es tracta d’una nova iniciativa del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) per posar en relleu el paper de les dones en el món de l’art, de la cultura i, en general, en tots els àmbits rellevants de la nostra societat.
Un catàleg d'artistes que el formen Alba G. Corral, Alba Sotorra, Ariadna Parreu, Ester Ferrando, Gemma Clofent, Lídia Porcar, Mari Chordà, MariaElena Roqué/Mer, Mariona Moncunill, Montserrat Cortadellas, Montse Gomis, Núria Rion, Raquel Friera, Ro Caminal i Vanessa Pey.
Trobareu més informació al web dipta.cat/mamt/exposicions/artists-contemporans
Algunes de les artistes presenten temes amb preocupacions ecològiques: terra, aigua, ferro, deserts, natura fràgil. S’han acostat amb respecte treballs entorn de la memòria personal, biografies simbòliques i discursos secrets. S’equilibren l’austeritat formal, els colors vius i els gestos enèrgics. Pren protagonisme la imatge fotogràfica i videogràfica, vora la presència de tècniques matèriques i la poètica de cossos i objectes. Veiem paisatge urbà, memòria rural, no-llocs, runes. Obres vitals amb assajos conceptuals, crítica social, tot plantejat amb fermesa, però presentat des de la serenitat, la reflexió, la cura, la bellesa.
I entre aquestes artistes hi trobem a Núria Rion, professora de l'EADTarragona des de fa més de 10 anys i cap d'àrea del CFGS d'arts Aplicades al Mur.
El seu treball es basa en la memòria i la construcció de la identitat. El territori és molt present en la seva obra. Tant la podem trobar removent mapes i arxius com extraient empremtes del paisatge. Treballa amb material orgànic que recull del seu entorn, i el trasllada al procés creatiu. Els resultats que en surten acostumen a ser pintures, dibuixos i fotografies, que poden funcionar com a sèries o processos de recerca plàstica. També fa instaŀlacions amb conjunts i superposicions de mapes i dibuixos sobre diferents papers i rèpliques de superfícies per frottage sobre paper com a mediador o motlles directes amb resina o làtex. La creació dels materials de registre es fa en accions ritualitzades que es converteixen en performances sense públic.
Llicenciada en Belles Arts a la Universitat de Barcelona, ha fet projectes individuals, entre d’altres, a la Sala d’Art Jove de Barcelona (2001); Can Felipa, Poblenou, Barcelona (2007); Museu d’Art Modern de Tarragona (2010); Galeria The Grey Square, Tarragona (2015); Galeria L&B Gallery, Barcelona, i CRAI de la URV, Tarragona (2016); Addend, la Morera de Montsant (2017); “Roda d’Art” itinerant per centres d’estudis històrics del Camp de Tarragona (2017); Centre de Lectura de Reus (2018); Torre Vella, Salou (2019); El Círcol de Reus (2023). Ha participat en “Art&Gavarres”, Estampa, Madrid (2010); “Present continu”, Galeria Pinyol, Reus (2012); “Plural femení”, MAMT, Tarragona (2016); “Cabanades”, Belltall (2021); “Generation Re”, Museu de la Vida Rural, l’Espluga de Francolí (2022).
La Núria defineix així la seva obra:
"Pell de roca és el registre d’un punt qualsevol del camí, extraient un motlle de la seva superfície. En aquest cas, una superfície de pedra situada enmig d’un camí marcada amb les seves referències geogràfiques"
L’obra pertany a una sèrie de treballs durant els quals Núria Rion treia registres en tres dimensions de fragments de camins amb motlles de fibra de vidre i làtex. El motlle resultant és incolor i està posteriorment pintat amb terres naturals. Es presenta penjat sobre el mur, amb les dades de la localització original i una fotografia del procés d’emmotllat. És un treball relacionat amb la recuperació dels plànols i amb una sèrie de pintures amb simplificació dels traçats de camins rurals antics.
Podeu veure el seu treball al web de L&B GALLERY o bé a les xarxes socials @nuriarion