Vés al contingut

Cicles formatius de grau superior

Cicles formatius de grau superior
Els cicles formatius de grau superior són programes educatius dirigits a proporcionar una formació tècnica i artística avançada.

Animació: Crearàs i organitzaràs projectes d’animació audiovisual amb diferents tècniques i amb programari en 2D i 3D, treballant totes les fases del procés: guió il·lustrat (storyboard), art conceptual (concept art), esbós (layout)…

Joieria Artística: Crearàs peces de joieria artística innovadores mitjançant les tècniques i els procediments propis de l’ofici.

Arts Aplicades al Mur: Projectaràs i duràs a terme propostes pròpies o d’encàrrec relacionades amb el món pictòric i mural, mitjançant diferents tècniques i mètodes de creació, per aplicar-les en diferents entorns.

Fotografia: Realitzaràs projectes fotogràfics propis o provinents d’encàrrecs professionals en els àmbits de la publicitat, la moda, el món editorial o el món artístic, entre d’altres.

Il·lustració: Idearàs i duràs a terme projectes d’il·lustració amb diverses tècniques i en diversos àmbits: editorial, producte industrial, publicitari, art conceptual i digital, entre d’altres.

Gràfica Publicitària: Realitzaràs projectes de disseny gràfic en l’àmbit de la publicitat amb diferents suports, tant digitals com impresos.

Gràfica Interactiva: Participaràs en la realització de projectes de disseny com llocs web, aplicacions mòbils o altres productes multimèdia com ara llibres electrònics o productes audiovisuals (vídeo digital o motion graphics).

Estructura educativa

Els cicles formatius de grau superior d'arts plàstiques i disseny estan dissenyats per a aquells estudiants que volen especialitzar-se en un camp concret de les arts i el disseny, i que busquen una formació pràctica i professionalitzadora.

Aquests cicles estan estructurats en dos cursos que incorporen en el pla d'estudis la realització de pràctiques en empreses fora de l’horari lectiu. Aquesta metodologia garanteix una formació pràctica i aplicada, que facilita la inserció laboral dels estudiants.

Els objectius dels cicles formatius de grau superior inclouen:

1. Proporcionar una formació tècnica i artística de qualitat que permeti als estudiants desenvolupar les seves habilitats creatives.

2. Facilitar l'adquisició de competències professionals que responguin a les necessitats del mercat laboral.

3. Promoure la inserció laboral dels estudiants mitjançant la realització de pràctiques en empreses del sector.

4. Fomentar la capacitat d'innovació i l'emprenedoria en els diferents àmbits artístics i de disseny.

Els cicles d'arts plàstiques i disseny ofereixen formació professional en l'àmbit dels oficis artístics, les arts plàstiques, les artesanies i el disseny, i capaciten per a la incorporació al mercat laboral en una professió concreta.

S'organitzen en diverses famílies professionals amb una durada de dos cursos d'entre 1.800 i 2.000 hores. Una part d'aquestes hores es destina a la formació en un centre educatiu i una altra, a la formació pràctica en empreses, estudis o tallers.

L'objectiu d'aquests ensenyaments és oferir una formació de qualitat que garanteixi l'adquisició de les competències dels futurs professionals del sector del disseny i les artesanies com a treballadores i treballadors qualificats: com a tècnic o tècnica des dels cicles formatius de grau mitjà o com a tècnic o tècnica superior des dels cicles formatius de grau superior.

S'hi treballen tant continguts relacionats amb els avenços tecnològics com les tècniques tradicionals, alhora que es desenvolupa la creativitat i el coneixement del patrimoni artístic, fet que permet desenvolupar l'activitat professional amb respecte pel medi ambient i el medi cultural.

Els ensenyaments dels cicles formatius de grau superior d'arts plàstiques i disseny formen part del Marc europeu d'educació superior de nivell 1, són oficials i reconeguts dins l'espai europeu d'educació superior (EEES).

Què necessito per accedir-hi?

Accés directe 

Hi poden accedir directament les persones que tenen algun dels títols o acreditacions següents:

  • Títol de batxillerat de la modalitat d'arts o l'artístic experimental.
  • Títol de batxillerat d'altres modalitats si s'han cursat tres matèries de la via d'arts plàstiques de la modalitat d'arts.
  • Títol de tècnic o tècnica d'arts plàstiques i disseny.
  • Títol de tècnic o tècnica superior d'arts plàstiques i disseny.
  • Títol de tècnic o tècnica superior de formació professional d'una família equivalent a una d'arts plàstiques i disseny a efectes de la prova d'accés.
  • Títol de grau en Disseny, Conservació i Restauració de Béns Culturals, Belles Arts, Arquitectura o Enginyeria Tècnica en Disseny Industrial.
  • Títol superior (diplomatura) d'Arts Plàstiques o títol superior de Disseny o de Conservació i Restauració de Béns Culturals.
  • Títol de graduat o graduada en arts aplicades i oficis artístics, en alguna de les especialitats dels plans d'estudis establerts els anys 1963, 1984 o 1986.
  • Resolució d'exempció reconeguda per la Direcció General de Formació Professional.

Accés amb prova específica d'accés 

Per accedir-hi, han de fer la part específica de la prova d'accés les persones que:

  • Tenen el títol de batxillerat.
  • Tenen el títol de tècnic o tècnica de formació professional.
  • Han superat la prova d'accés al grau superior de formació professional.

Persones sense requisits acadèmics 

Les persones que no tenen cap dels títols o acreditacions que es recullen en els apartats anteriors, poden accedir als cicles d’arts plàstiques i disseny de grau superior si superen la part comuna i la part específica de la prova d’accés de grau superior; per poder-la fer han de tenir 19 anys complerts o bé complir-los el mateix any de la prova.

Informació important de les proves d'accés 

Abans de fer la preinscripció i matrícula al centre, l'alumnat que no té accés directe ha de fer la inscripció a la prova d'accés (comuna i/o específica). Aquestes proves d'accés tenen un calendari independent del calendari de preinscripció i matrícula al centre.

La inscripció i la superació d'aquesta prova no implica la preinscripció i la matrícula al centre.

Quines són les sortides acadèmiques i professionals?

Les persones que superen el cicle formatiu de grau superior obtenen un títol de tècnic superior, que els permet accedir:

  • A qualsevol estudi universitari oficial de grau (es dóna preferència als cicles formatius de les mateixes branques de coneixement).
  • Als ensenyaments artístics superiors de grau universitari en Disseny.
  • Als ensenyaments artístics superiors de grau universitari en Conservació i Restauració de Béns Culturals.
  • Al món laboral.