Publicacions
Les publicacions que ha editat l'Escola donen testimoni de la tasca realitzada al llarg del temps des dels diferents departaments, reflectida en l'obra artística generada a les aules de l'Escola, textos i imatges com a testimoni permanent de les aportacions de l'Escola al món de la Comunicació visual, l'Art i el Disseny.
#peramoralart 2024
Amb 70 projectes finals, aquesta tercera edició de #peramoralart recull la tasca educativa de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona, mostrant la visió crítica i artística del nostre alumnat del curs 2022-2023.
Aquesta publicació és molt més que un recull de treballs finals; és un testimoni de l'impuls creatiu que neix d’una necessitat personal, de l’efecte d’un compromís profund amb la vida i l’art. És #peramoralacausa, un reflex del valor inherent de la creativitat que ens empeny a mirar més enllà de la utilitat i descobrir l’impacte profund que l’art té en la nostra societat.
Aquest catàleg ens recorda que l’art és una forma de connexió humana i de reflexió crítica sobre el món que ens envolta. Així, #peramoralart esdevé una invitació a continuar explorant, creant i compartint, no només per amor a la bellesa, sinó també per amor a la causa que representa.
#peramoralart 2023
Amb aquesta segona edició, repetim el títol: #peramoralart, una expressió que es remunta a Aristòtil i que ha evolucionat al llarg del temps per posar en valor la creació artística per amor a l’art mateix, sense buscar resultats materials. És l’esperit d’aquesta publicació i de la feina que realitza l’Escola d’Art i Disseny.
En aquestes pàgines trobareu els projectes finals del nostre alumnat del curs 2021-2022, una mostra del seu viatge creatiu ple d’experiències i aprenentatges. Els projectes reflecteixen la passió, dedicació i talent d’aquells que han escollit l’art i el disseny com a forma d’expressió, evidenciant l’esforç personal que implica aquest camí.
#peramoralart 2022
#peramoralart ens parla de tot allò que fem sense esperar res a canvi, allò que va més enllà del que està establert, sense més guany que el risc, l’atreviment i el descobriment de noves visions de la realitat. Aquesta publicació és un testimoni del treball creatiu que neix de la passió per l’art i el disseny, que convida a observar la realitat amb una mirada analítica, creativa i personal, portant-la al paper, la pantalla o el llenç.
També representa el camí recorregut per l’alumnat en els cicles formatius de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona, on el trajecte és tan important com el destí final. A través d’aquestes pàgines, descobrim els processos d’exploració i creixement personal, l’esforç per construir un llenguatge propi i valent.
#peramoralart és el nostre antídot contra la incertesa, l’eina que ens manté la mirada diversa i crítica. És l'actitud del professorat que, juntament amb l'alumnat, treballa per anar més enllà dels currículums establerts, creant espais de complicitat, revelacions i creativitat col·lectiva.
Salut, amor i disseny
Aquesta publicació es va presentar el mes de juny de 2008 i consta d'un recull de treballs gràfics d'alumnes, exalumnes i professors al voltant de la necessitat del disseny en la nostra vida diària.
A la presentació hi podem llegir:
"Què és el més important de la vida? Quina part de la nostra vida està ocupada pel disseny? Com ens afecta? Què ens suposa emotivament? El disseny és passió, o millor dit, encara ens porta a un estat de passió?"
En clau d'il·lustració
Aquest catàleg és una mostra del treball realitzat al Cicle d’Il·lustració des que es va iniciar a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, el curs 2001-02 i inclou les primeres cinc promocions d’alumnes.
El seu plantejament reivindicava que en un món més preocupat per la immediatesa, per la seguretat, per la velocitat i pel consum irresponsable, la pràctica de la il·lustració esdevé, per sobre de tot, un fet intel·ligent, de creació, de transmissió d’idees, de lluita, d’opinió i de judici. És un acte que no pot deixar fred a ningú, perquè no es transforma purament en un recurs decoratiu que acompanya la paraula, tot el contrari, la subratlla i, per tant, n’emet un judici.
Nervi òptic. Presentacions
Nervi òptic és una publicació del departament de fotografia que n'ha realitzat 4 edicions.
La segona edició correspon al títol de Presentacions i recull projectes que presenten l'ús de la fotografia des de diferents punts de vista i en contextos molt variats, com una eina de recerca i construcció de les identitats individuals i col·lectives. La publicació es segmenta en els apartats "Nosaltres", "Ells" i "Jo", tractant la visió de la identitat.
"Nosaltres" parla de la identitat referida al grup al qual hom pertany i amb el qual s'identifica. Les arrels suportades com a grup. La noció de l'individu com a ens generacional, cultural, de classe, etc...
"Ells" il·lustra la mirada a l'altre i dibuixa la posició dels autors enfront el desconegut i l'estrany. La distància permet objectivitat i alhora aboca a la necessitat de coneixement.
Finament, "Jo" ens mostra la mirada subjectiva d'un mateix, el bucle de la construcció de la imatge personal.
10
Aquesta publicació va veure la llum l'any 2010, quan es complien els deu anys del cicle de pintura des de la darrera reforma educativa implantada en aquest estudis.
Hi podem trobar, per una part, uns textos aportats per dos grans exemples del que avui en dia podria significar pintar en el nostre territori: Joaquim Chancho i Perejaume, dos textos que es complementen perfectament, ja que les seves maneres d’entendre l’art també ho fan.
S'hi poden observar les definicions de la paraula pintura que han estat aportacions fetes per persones de diverses procedències dins del món de l’art (crítics, estudiants, professors, artistes, etc.), aquestes definicions són les que, com a petites finestres, ens permeten seguidament obrir la porta del taller perquè es puguin contemplar alguns dels treballs i processos realitzats durant aquests deu anys.
Nervi òptic. Segona natura
La darrera publicació del Nervi òptic va ser editada l'any 2012.
L'edició portava el títol de "Segona Natura" i era una mostra de la tasca feta els últims anys al departament de Fotografia de l’Escola en relació amb la documentació fotogràfica del Camp de Tarragona.
La publicació es va elaborar amb la intenció de donar a conèixer els treballs més interessants i de qualitat que han fet els alumnes del cicle formatiu de Fotografia artística que esdevenien representatius de la documentació del territori feta des de l'Escola.