Vés al contingut

Clara i Ruth, dues alumnes del CFGS d'il·lustració, encarregades de personalitzar l'espai dels lavabos de la primera planta. 

10 octubre 2023
treball mural

Ara fa uns anys que es va remodelar tota la primera planta de l'EADTarragona apostant per unes parets blanques on poder-hi exposar obra de l'alumnat, com si es tractés d'una galeria.

A la planta intermitja però, hi ha diversos espais que fan aquesta funció, com l'Espai Piscina o els voltants de la mateixa. Habilitats amb uns panells que permeten penjar de manera efímera treballs. Feia anys que es volia intervenir amb un mural una de les parets que toquen al taller de gravat i en concret la zona dels lavabos. Que també fa uns anys que es van redefinir com a espais sense gènere. Ara a més a més, s'han decorat les portes i parets d'aquests per tal de donar vida i color.

Perquè l'art estigui present a tots els racons de l'Escola.

Ruth i Clara davant el seus respectius treballs murals

La Clara i la Ruth han volgut respondre una sèrie de preguntes referents a l'encàrrec que se'ls va fer, realitzar un mural als lavabos de l'escola a partir de les frases i dibuixos que hi ha a les parets i portes.

Quina idea has volgut plasmar amb la teva proposta? 

Clara: He intentat aprofitar frases i il·lustracions divertides que hi havia a les portes. Algunes eren motivadores, ja que generalment el públic al qual van adreçats són estudiants que a vegades passen per moments d'estrès o pressió.

Ruth: Com podíem triar les frases que altres noies havien escrit dins les portes del lavabo, vaig triar aquelles que em van semblar que realçaven la figura de la dona i el seu desig de ser més lliure, de volar, d'estimar amb tot el cor i de sentir lliurement. La idea que hi ha darrera de la meva proposta mural no és altra que reivindicar l'amor de la dona amb si mateixa i amb els altres sense cap mena de barreres.

Quina ha estat la major dificultat amb la què t'has trobat?

Clara: El fet d'haver d'escollir entre les frases que ja hi havia a les parets, la gran majoria eren obscenes o pujades de to. Volia fer un disseny inclusiu però que a la vegada, mostrés quina era la porta destinada "a homes" o "a dones". Finalment, com a repte, vaig haver d'adaptar-me a l'estil de la companya, perquè els lavabos tinguessin coherència.

Ruth: El moment d'encaixar el dibuix és el que porta més temps i més trencades de cap ja que és el pas previ a començar a pintar i cada element ha de quedar perfectament posicionat.

Tenies experiència en pintura mural? Ho tornaries a fer?

Clara: Sí que en tenia, abans de fer la pintura mural als lavabos, vaig realitzar-ne una a la caseta de l'escola. Com la caseta era de dimensions molt més grans, les portes dels lavabos em van semblar molt més fàcils i ràpides d'esbossar, pintar o corregir.

Aquest encàrrec l'he fet com apart de les meves pràctiques formatives i considero que m'han ensenyat a gestionar un projecte llarg, a no quedar-me amb la primera opció sempre, a tenir paciència i a gaudir del procés, així que sí, ho tornaria a fer.

Ruth: Aquest va ser l'últim mural d'un total de sis que vaig fer durant les meves pràctiques formatives. Tres de més personals, on vaig poder composar i executar el treball jo sola i altres tres col·laboratius amb altres il·lustradores, és per això que ja tenia una mica d'experiència amb murals. Tinc clar que ho tornaria a fer, m'agrada molt pintar murals i veure com la gent gaudeix amb el resultat!

Us deixem amb unes imatges del treball mural.

Bona feina, noies!