Vés al contingut

El 14 de novembre celebrem Derives, una jornada per a la reflexió al voltant el despoblament rural

31 octubre 2024
derives

El dia 14 de novembre l'alumnat de l'EADTarragona participa a l'esdeveniment 'Derives' dins del projecte 'Pobles mudats' que incentiva la Diputació de Tarragona, per a reflexionar i generar acció al voltant del despoblament rural.

'Pobles mudats' es tracta d'un projecte artístic transversal que afavoreix la reflexió sobre el despoblament i la identitat i que la Diputació de Tarragona oferirà els propers mesos a través de la nova Xarxa d’Espais Culturals de la Diputació, a Tarragona, Reus, Tortosa i Valls. Aquesta xarxa neix per impulsar una acció cultural mitjançant la programació de projectes conjunts multidisciplinaris que connectin agents culturals públics i privats, artistes, recursos i talent de tot el territori.

I en aquest sentit l'Escola d'Art i Disseny de Tarragona ha dissenyat la jornada intercicles 'Derives' que tindrà lloc el proper dia 14 de novembre. Tot un dia destinat a conferències i tallers que ens convidaran a reflexionar, parlar i actuar davant aquest fenomen del despoblament. 

Des dels diferents cicles formatius s'ha convidat a l'alumnat a generar propostes participatives que es podran exposar el mateix dia a l'Escola.

Programació:

Activitats adreçades a l’alumnat de l’EADT 

9 h Taller «Objectiu Natura», taller pràctic de dibuix i deriva dirigit per Vanesa Freixa amb l’alumnat de pintura de l’EADT.

Detectar i aplicar coneixements, valors i pràctiques de la ruralitat pot iniciar processos emancipadors en nosaltres mateixes. 

Al taller «Objectiu Natura», a través de la lectura i de referents de paisatge: natura, intervencions humanes, estructures i sons, explorarem amb traç, el dibuix concret i abstracte, formes naturals que ens parlaran del nostre vincle amb la natura que som. 

Vanesa Freixa és pastora, il·lustradora i activista a favor de la sobirania alimentària. 

Va ser fundadora de l’associació Obrador Xisqueta i directora de l’Escola de Pastors de Catalunya entre el 2009 i el 2016. També ha codirigit el documental 'El no a l’os' (2021), sobre la reintroducció de l’os al Pirineu i el conflicte entre la cosmovisió urbana i rural, i ha escrit 'Ruralisme'. La lluita per una vida millor (2023). 
A les xarxes socials la trobeu com a @pastoreta.

11.30 h «Desurbanitzar les ments, ruralitzar la vida», xerrada a càrrec de Vanesa Freixa 

Els territoris rurals històricament han estat resistents al consumisme, i han estat els últims reductes d’autonomia, transformats a través de polítiques econòmiques que han aplicat el desprestigi social com a arma de domini. 

En aquesta xerrada veurem aquestes dinàmiques que s’han desplegat en les darreres dècades i que han donat forma al que som: un sistema capitalista, colonial i patriarcal.

13 h «Cultura, memòria i imaginació versus despoblament », xerrada a càrrec de Gemma Carbó 

El procés de despoblament és un fenomen històric de llarg recorregut que està relacionat amb els canvis sociològics, econòmics i polítics de la industrialització i la urbanització del món.

Les conseqüències són conegudes: els territoris abandonats, no habitats ni viscuts, esdevenen focus de tensió climàtica i social. La complexitat del repte fa necessari recórrer a totes les competències i habilitats individuals i col·lectives, entre les quals, la memòria acumulada pel món rural (el patrimoni) i la creativitat. 

Gemma Carbó és la directora del Museu Terra – Fundació Carulla; gestora cultural i doctora en Ciències de l’Educació, especialitzada en l’àmbit de les polítiques culturals i educatives, presidenta de la 42 Fundació Interarts per a la cooperació cultural, i impulsora i presidenta de l’Associació ConArte Internacional. Va dirigir la càtedra Unesco de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona, on també ha estat docent i coordinadora del Màster Interuniversitari en Gestió Cultural UdG-UOC. Forma part del grup d’expertes de l’OEI en educació artística i cultural i del consell rector de la Xarxa de Museus de Ciència i Tecnologia de Catalunya. La seva línia d’investigació i acció s’ha situat sempre en els vincles entre cultura, educació i sostenibilitat. 

15 h Dinar. Llangonissada.
Llangonissa + escalivada + fessols 
opció vegetariana i vegana. 
Preu popular 5 euros. 
Es necessita inscripció a consergeria. 

17.30 h Boscúria, poesia i música, amb Gemma Ventura i Xarim Aresté 

Activitat oberta al públic en general prèvia inscripció al correu electrònic: sec.eadt@dipta.cat 

A Boscúria l’escriptora Gemma Ventura (La llei de l’hivern, premi Josep Pla 2023) i el músic Xarim Aresté (Ses entranyes, premi Enderrock 2023) ens conviden a passejar pel misteri i la saviesa del bosc. 

A partir de versos d’escriptors com Wislawa Szymborska o Jacint Verdaguer i de cançons de Xarim Aresté, tots dos ensenyen els rebrots del bosc, l’expansió subterrània de les arrels, la generositat dels arbres, la cruesa i la bellesa amb què la muntanya reneix en cada moment i la forma com ens fa de mirall. 

Durant tot el dia Exposició de l’alumnat de pintura, joieria i il·lustració «Repoblar silencis» 

Migració, desplaçament, origen, deriva, memòria..., aquests són els conceptes amb què ha treballat l’alumnat de segon curs del cicle d’Arts Aplicades al Mur per realitzar aquesta exposició. L’objectiu ha estat reflexionar al voltant del fenomen del despoblament que pateixen les nostres comarques i el desequilibri territorial que provoca. Cada participant ha plantejat un discurs artístic sobre aquest tema, amb el qual comunica i expressa les seves idees, opinions i emocions. 

Cada alumne va ser encoratjat a explorar i a indagar sobre la seva pròpia història familiar, els seus orígens i les seves procedències. Compartint vivències i establint conversa amb les àvies i els avis, els joves van comprendre millor la relació de cadascú amb fenòmens com la migració i el desplaçament. Alhora, una visita al poble de Belltall (guiada per Josep Minguet) i a l’exposició «Tros de Dona» (al Museu Terra, amb la seva comissària: Anna Andevert) van servir per explorar temes com la pèrdua de comunitat, el buidament dels pobles i la relació amb el territori, el canvi climàtic, la desaparició de la fauna i la flora, el desequilibri, l’oblit... 

A partir d’aquest projecte han sorgit obres de caire pictòric i il·lustrat de petit i gran format. D’altres de tipus objectual que connecten amb processos més performatius. Totes elles tenen la intenció d’expressar la urgència i la necessitat de preservar la memòria de les històries humanes que ens connecten amb la terra, el paisatge, la cultura i la vida.

Shay Linaje Arrels en moviment Peça de roba amb diverses tècniques, jaqueta. Acció de portar a sobre les teves arrels

Shay Linaje. Arrels en moviment. Peça de roba amb diverses tècniques, jaqueta. Acció de portar a sobre les teves arrels