El projecte
El projecte SOULFOOD busca provar solucions digitals innovadores que ajudin a reduir la pèrdua d’aliments, contribuint a assolir un sector agroalimentari més sostenible, i a millorar l’eficiència de les iniciatives de distribució/donació d’aliments per a col·lectius vulnerables implementades per ONGs i governs locals.
SOULFOOD compta amb un pressupost global de 801.739,88 euros, un 90% dels quals són finançats pel Fons Social Europeu Plus.
Objectius específics
- Reduir la pèrdua d’aliments, contribuint a assolir un sector agroalimentari més sostenible, i a millorar l’eficiència de les iniciatives de distribució/donació d’aliments per a col·lectius vulnerables implementades per ONGs i governs locals.
- Incrementar la digitalització dels principals agents de la cadena de valor (productors i iniciatives socials).
- Millorar les xarxes entre productors agroalimentaris locals i les iniciatives socials de distribució d’aliments a les comunitats participants, per promoure noves col·laboracions per a la reutilització d’aliments perduts amb finalitats socials.
- Augmentar la conscienciació sobre el problema de la pèrdua d’aliments entre els principals agents de la cadena de valor i els públic en general.
Paquets de treball
1. Gestió i coordinació
Aquest paquet de treball té la voluntat d’assegurar l'acompliment de la gestió tècnica, l'assoliment dels resultats del projecte a través de la coordinació administrativa, així com oferir una coordinació organitzativa i financera oportuna i eficient complint els compromisos contractuals. Garantirà no només les mesures adequades d'informació i control, sinó també la coordinació de les relacions fora del projecte, buscant sinergies i associacions estratègiques amb altres xarxes clau existents.
Paquet de treball coordinat per la Diputació de Tarragona.
2. Identificació i proves de solucions digitals per a una producció agrícola i d’aliments sostenible
Identificarà les necessitats de productors locals respecte a la pèrdua d’aliments i com hauria de ser una possible eina digital que els ajudi a gestionar-ho. Vol incrementar la digitalització dels principals agents de la cadena de valor (productors i iniciatives socials).
Seleccionarà una eina digital i la provarà entre alguns productors.
Paquet de treball coordinat pel Cluster TIC Catalunya Sud.
3. Identificació de solucions per millorar iniciatives socials de distribució alimentària
Millorar les xarxes entre els productors agroalimentaris locals i les iniciatives socials de distribució d'aliments a les comunitats participants, per promoure noves col·laboracions per a la reutilització dels aliments perduts amb finalitats socials.
Identificarà bones pràctiques per connectar productors d’aliments i iniciatives socials, també organitzarà esdeveniments d’aprenentatge mutu entre aquests dos col·lectius. Desenvoluparà i provarà una eina digital que connecti productors i iniciatives socials.
Paquet de treball coordinat per la Fundació Espigoladors.
4. Comunicació
Incrementar la conscienciació sobre el problema de la pèrdua d'aliments entre els principals agents de la cadena de valor i el públic en general.
Paquet de treball coordinat per la Diputació de Tarragona.
Avenços del projecte
Els socis
Diputació de Tarragona
La Diputació de Tarragona és una organització supramunicipal que treballa principalment per contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones, dels municipis i de les comarques del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès. Presta serveis, dona cobertura tècnica i jurídica i lliura fons estatals per a infraestructures, cultura o educació als municipis de la demarcació.
Coordina el projecte SOULFOOD i en lidera la comunicació.
Centre Social del Roser - Ajuntament de Reus
El Centre Social El Roser és un equipament municipal de l'Ajuntament de Reus integrador, inclusiu i innovador.
És la culminació d’un projecte de referència que estructura un pla d’atenció i empoderament de les persones en situació de vulnerabilitat, pensat i desenvolupat per la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus, que ho gestiona actualment. Per tot això, és el repte més importat en l'àmbit social que s’ha fet a Reus en les darreres dècades.
Clúster Catalunya TIC Sud. El Clúster TIC Catalunya Sud
Fundat l’any 2014, és l’associació empresarial impulsada pel sector públic i liderada pel sector privat que agrupa a les principals empreses tecnològiques del territori. El TIC Sud té per objectiu promoure i contribuir a la competitivitat en la cadena de valor del sector de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació al Camp de Tarragona i a les Terres del Ebre. A més, actua com a pol d’atracció de talent i projectes internacionals per posicionar el territori com el hub tecnològic de referència al sud d’Europa.
Fundació Espigoladors
La fundació Espigoladors és una organització sense ànim de lucre. Des del 2014 treballen per prevenir la pèrdua d'aliments i el malbaratament alimentari. Amb un enfocament transformador, inclusiu, participatiu i sostenible busquen garantir el dret a una alimentació saludable i sostenible per a tothom. Espigolar és la seva activitat, que els ajuda a combatre la pèrdua d'aliments i és d'on ve el seu nom.
A través de l'espigolament els voluntaris d'Espigoladors recuperen excedents de fruites i verdures directament dels camps per a distribuir-les entre entitats socials i bancs d'aliments que treballen per garantir l'accés a aliments sostenibles per persones en situacions vulnerables.
Lithuanian Innovation Center
Des del 1996 aquest centre d'innovació, especialitzat en el desenvolupament i implementació de tecnologies digitals als sectors industrials, agroalimentari i energètic, ve desenvolupant la seva activitat. Ofereix serveis de suport en innovació i integra les entitats de suport a la innovació lituanes a cadenes de valor internacionals.
AgriFood Lithuania
AgriFood Lithuania és un hub d'innovació digital i clúster que reuneix els principals agents de recerca, empreses i públics per a la recerca comuna de transformacions digitals en l'agricultura, l'alimentació i els sectors associats. Vincula les parts interessades amb iniciatives internacionals i intersectorials per oferir suport integral en el desenvolupament i desplegament d'innovacions agroalimentàries. L'ecosistema agroalimentari innovador que ha creat implica tots els actors de la cadena de valor alimentària, des dels productors primaris fins als consumidors. L'organització promou més de 300 esdeveniments anualment i col·labora en almenys 50 iniciatives. Ofereix serveis a agents públics i privats, com ara col·laboracions per construir ecosistemes de grups d'interès, transferència de coneixement, validacions de casos d'ús o innovació i co-creació de projectes.
Boroume
Boroume és una organització sense ànim de lucre grega fundada amb l'objectiu de reduir el malbaratament alimentari i incrementar les donacions al país, mitjançant programes d'estalvi alimentari que cobreixen cada etapa de la cadena de valor i diversos programes educatius i d'increment de la conscienciació.
Boroume també ha creat i coordinat l'acord de voluntariat nacional de Grècia sobre la reducció de malbaratament alimentari (Aliança per la Reducció del Malbaratament Alimentari), així com una de les primeres certificacions d'estalvi d'aliments anomenada "No Food Waste".
Des dels seus inicis, al 2012, han salvat i ofert 70 milions de racions de menjar a 650 iniciatives de caritat per tot Grècia. Ha estat reconeguda amb el Premi Ciutadà Europeu 2017 pel Parlament Europeu i és membre actiu de la plataforma europea sobre pèrdues d'aliments i malbaratament alimentari des de la seva creació al 2016.