Què en sabem, del mosquit tigre?
L'any 2004 es detecta per primera vegada a Catalunya el mosquit tigre (Aedes albopictus), espècie originària del sud-est asiàtic, que té activitat diürna i un comportament agressiu (picades més nombroses i doloroses que les dels mosquits autòctons i que travessen la roba). S’ha estès principalment en àrees urbanes, on troba el seu hàbitat preferit en qualsevol envàs que contingui aigua durant un mínim de 10 dies (gerros, joguines, galledes, embornals, piles de pneumàtics...).
La prevenció de la proliferació del mosquit tigre és una nova assistència tècnica en l’àmbit de la protecció de la salut pública, que s’inicia l'any 2013 des de Medi Ambient, Salut Pública i Territori del Servei d’Assistència Municipal (SAM) amb l’objectiu de reduir la densitat de la població de mosquit tigre als municipis on es detecta la seva presència.
Característiques
Són artròpedes: tenen esquelet extern (exoesquelet), les extremitats articulades i el cos segmentat.
Són insectes: invertebrats que tenen 6 potes.
Són dípters: tenen dos parells d’ales.
La mida és petita entre 2 i 10 mm.
Té una coloració fosca amb taques blanques a l’abdomen i a les potes i amb un tret molt característic que és la línia blanca que li va del cap fins al tòrax.
El mosquit tigre és actiu durant el dia.
El cicle de vida
El mosquit passa per quatre etapes vitals: ou, larva, pupa i adult.
Ous
Els ous acostumen a trobar-se agrupats, són negres, cilíndrics i brillants.
Quan estan suficientment hidratats fan eclosió i en surten les larves. Tenen la capacitat d’hivernar, és a dir, resisteixen les baixes temperatures. A falta d’aigua a la seva disposició, poden aguantar secs gairebé un any.
Larva
És la fase aquàtica d’allò que serà un mosquit volador i s’alimenta de detritus constantment.
Respira oxigen de la superfície mitjançant un sifó que té a la part posterior de l’abdomen.
Prefereix desenvolupar-se en recipients amb volums petits fins a 50L.
Pupa
És la fase on el mosquit completa la metamorfosi i emergeix en la forma adulta.
No té boca i, per tant, no s’alimenta. Seria una fase equivalent al capoll d’una papallona, però amb capacitat de nedar.
Adult
Un cop els mascles i les femelles s’han reproduït, aquestes ponen els ous a les parets dels petits recipients amb aigua. Una femella pot arribar a pondre més de 200 ous. Els mosquits tigre poden viure entre 1 i 2 mesos.
Alimentació i reproducció
Tant els mascles com les femelles s’alimenten del nèctar de les flors i del suc d’alguns fruits.
Només les femelles piquen per xuclar la sang. Aquest és un aliment molt nutritiu que els permet fabricar molts ous.
Un cop s’han aparellat, la femella haurà de pondre els ous ben a prop de l’aigua.
Transmisió de malalties
Els mosquits poden actuar com a vectors de diverses malalties, cada espècie de mosquit pot transmetre unes malalties concretes.
El mosquit tigre és capaç de transmetre malalties com el dengue, el paludisme, zika i el chikungunya.
Les malalties que transmet el mosquit tigre no són freqüents a Catalunya. Tots els malalts detectats fins ara s’han contagiat en països tropicals. De moment el mosquit tigre no ha transmès cap malaltia al nostre territori, però sí que ho ha fet en altres països de la Unió Europea.
La transmissió de les malalties es produeix de la següent forma:
1. Una persona arriba malalta al nostre territori
2. Si viu en un entorn on hi ha mosquits tigre, podrà rebre la picada d’algun d’aquests.
3. Si aquest mateix mosquit pica a una altra persona sana, li podria transmetre la malaltia en el moment d’injectar la seva saliva.
4. Ja tenim una segona persona infectada per la mateixa malaltia.
On el trobem?
El mosquit tigre s'ha adaptat perfectament al medi urbà i, actualment, pon ous a l'interior de qualsevol lloc de petites dimensions que contingui aigua durant un mínim de deu dies: pneumàtics, gerros, llaunes de beguda, cendrers, joguines, bidons, galledes, pots, platets de test, etc.
Els punts de cria es troben sovint a terrenys o cases abandonades, deshabitades temporalment o segones residències, on acostuma a haver-hi recipients descuidats que contenen aigua de pluja.
També es poden localitzar llocs de cria a la via pública, com ara embornals, fonts, residus, magatzems municipals, etc.
El mosquit tigre no diposita mai els ous en aigües en moviment, com ara rius i rieres, ni en superfícies i volums d'aigua importants (més de 200 litres), com ara els estanys. Tampoc no es pot desenvolupar on l'aigua s'evapora al cap de pocs dies.
FAQ's
-
Que és el mosquit tigre
El seu nom científic és Aedes albopictus i es tracta d’una espècie invasora que prové d’Àsia. És de mida petita, de color negre, i té taques blanques per tot el cos i una línia blanca al cap i a l’esquena..
-
Perquè ens piquen els mosquits?
Les femelles piquen perquè necessiten la sang per a desenvolupar cada posta, que pot ser de més de 200 ous. Els mascles no piquen.
-
Perquè necessiten aigua?
Tots els mosquits han de passar primer per una fase larvària, que és aquàtica. Per tant, si no hi ha aigua, no hi ha larves i tampoc mosquits adults.
-
Es pot distingir la picada del mosquit tigre?
En principi, no és possible distingir amb seguretat la seva picada de la dels altres mosquits. La reacció de la pell depèn molt de cada persona.
Sóc un ajuntament, què hi puc fer?
L’any 2010, la Generalitat va crear la Comissió Interinstitucional per a la Prevenció i control del Mosquit tigre a Catalunya que va elaborar l’estratègia per a la lluita contra l’insecte. Aquesta estratègia estableix que la presència del tigre als municipis ha de considerar-se com una plaga urbana i que la lluita contra aquesta espècie és de competència dels ajuntaments.
La Diputació de Tarragona forma part d’aquesta Comissió i amb l’objectiu de recolzar als ajuntaments en aquesta tasca ofereix un servei per a la prevenció i control del mosquit tigre que té com a objectius mantenir la densitat del mosquit tigre al mínim grau possible, minimitzar les molèsties produïdes a la població i prevenir el risc que el mosquit tigre actuï com a vector de malalties, als municipis on es detecta la seva presència.
La prevenció de la proliferació del mosquit tigre des dels ajuntaments compta amb una nova assistència tècnica de la Diputació amb l'objectiu de reduir la densitat de la població de mosquit tigre als municipis on es detecta la seva presència.
» Sol·licitar assistència a la Diputació
» Informació tècnica addicional
Sol·licitar assistència a la Diputació
Dins del servei per al control de la plaga del mosquit tigre i altres mosquits us podem oferir diferents actuacions:
1) Àmbit privat: actuacions de sensibilització
Les accions de sensibilització a la població són un element clau en la prevenció i el control del mosquit tigre, atès que una part significativa de l’hàbitat d’aquest insecte cria en l’àmbit privat, s’estima en un 80%.
Les actuacions que us oferim en aquest àmbit són:
-
a/ Accions de sensibilització a la població.
Oferim tríptics i cartells amb l’objectiu d’ajudar-vos en la vostra tasca de sensibilitzar a la població sobre aquest mosquit. També us oferim la possibilitat que la Diputació realitzi les xerrades a la població.
-
b/ Proposta educativa dirigida a les escoles (educació primària).
Oferim gratuïtament un material educatiu dirigit a les escoles per l’etapa primària (cicle mitjà i superior). Aquest material està integrat per uns manuals (alumne i professor) i un recurs de suport digital. Els professors, segons el curs i segons el nivell del seu alumnat, podran escollir manuals físics o bé el recurs educatiu en suport digital.
Si ho considereu interessant per la vostra escola aneu al material educatiu perquè pugueu informar a la vostra escola.
2) Àmbit públic: actuacions municipals per al control del mosquit tigre
Per a ajudar-vos com Ajuntament en la gestió d’aquesta plaga en l’àmbit públic, us oferim aquests dues actuacions:
-
a/ Cartografia punts potencials cria mosquit tigre
Identificació, localització i caracterització dels punts potencials de cria de l’espècie en entorns públics amb l’objectiu d’obtenir un diagnòstic espacial del risc de presència del mosquit i creació d’un sistema d’informació georeferenciat que permeti la gestió, control i seguiment de tots els punts de cria potencial de mosquit tigre.
-
b/ Assessorament en relació a la redacció d’una ordenança municipal
Suport jurídic per la implantació de l’ordenança municipal per a la prevenció i control de mosquits i particularment del mosquit tigre.
Notes
Si l’escola està interessada en el material educatiu, cal que vosaltres com a Ajuntament realitzeu la petició a la seu electrònica. Una vegada tinguem la vostra petició ens posarem en contacte amb l’escola perquè tinguin accés al manual del professor i a un nombre concret de tàblex per facilitar l’execució de les fitxes educatives.
Algunes de les actuacions estan lligades a contractació per tant és necessari que l’Ajuntament realitzi una petició per cada actuació (en la descripció caldrà detallar quina és l’actuació demanada).
Aquest servei de Prevenció i control del mosquit tigre està finançat íntegrament per la Diputació de Tarragona, per tant no té preu públic per als ajuntaments.
Informació tècnica addicional
-
1) Documentació administrativa
Els Ajuntaments poden ampliar informació tècnica sobre el mosquit tigre amb la documentació següent
- Estratègia per a la prevenció i control del mosquit tigre
- Proposta d’Ordenança tipus per a la prevenció i el control del mosquit tigre
- Protocol per a la vigilància i el control de les arbovirosis transmeses per mosquits a Catalunya. (juliol 2024)
-
2) Documentació divulgativa
Material de difusió del Programa de Prevenció i Control del Mosquit tigre
La millor manera de combatre’l és no deixar-lo criar, per això cal evitar les acumulacions d’aigua.
- Descarrega’t el tríptic
- Descarrega’t el cartell
Com a ciutadania, què hi podem fer?
La millor manera de combatre'l és no deixar-lo criar, per això cal evitar les acumulacions d'aigua.
La prevenció és el millor mètode per al control d'aquest mosquit. Per contribuir-hi cal conèixer el problema i les possibles solucions però el més important és actuar-hi.
Accions preventives a l'abast de tothom:
- Neteja les canaleres de casa de fulles i restes orgàniques
- Buida l'aigua dels embornals setmanalment, o tracteu-los amb un producte larvicida de forma periòdica
- Evita acumular l'aigua dels equips d'aire condicionat més d'una setmana
- Tapa hermèticament, amb tapa o amb tela mosquitera, els dipòsits d'aigua
- Posa peixos de vermells a les basses ornamentals, es mengen les larves de mosquit
- Posa cap per avall o sota cobert els carretons o material que pugui acumular aigua
- Buida els cubells o joguines que puguin acumular aigua durant més d'una setmana
- Elimina els objectes que puguin acumular aigua durant més d'una setmana
- Retira els platets de sota de les torretes de plantes i flors, per evitar l'aigua acumulada.
Com a educador, què hi puc fer?
Col·laborar amb la proposta educativa dirigida a l'alumnat de primària conformada per les fitxes didàctiques en pdf, les activitats interactives i els conceptes clau del mosquit tigre.
El material que us lliurem té com a finalitat proporcionar-vos a vosaltres i a l’alumnat de primària (cicle mitjà i superior), els coneixements i les eines per a prevenir i controlar el mosquit tigre.
Aquest material està integrat per uns manuals (alumne i professor) i un recurs de suport digital. Els professors, segons el curs i segons el nivell del seu alumnat, podran escollir manuals físics o bé el recurs educatiu en suport digital.
Si esteu interessats, envieu les dades següents a l’adreça de correu electrònic: transicioecologica@dipta.cat
Nom de l’escola
Nom del professor
Nivell Educatiu
Municipi
Pública / concertada?
Correu contacte:
Telèfon
Rebudes les vostres dades, us facilitarem un password per a poder descarregar el manual del professor i si la vostra escola és d’un municipi del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre us facilitarem un nombre determinat de tàblex per a facilitar-vos l’execució d’una de les activitats.
Activitats en línia
Una col·lecció d'activitats interactives creades en l'entorn Jclic per facilitar l'aprenentatge d'aquesta espècie invasora.
Manual per a l'alumnat
Aquest dossier forma part del programa de prevenció i control del mosquit tigre de la Diputació de Tarragona. Està inclòs en les eines educatives que contempla el programa i ha de permetre acostar la problemàtica del mosquit tigre a les escoles de primària.
El material inclou una part teòrica on s’expliquen els coneixements bàsics al voltant de la gestió i control del mosquit tigre. S’ha dividit en continguts sobre la biologia del mosquit, la problemàtica que suposa i la
prevenció que demana.
L’apartat pràctic està format per una col·lecció d’activitats separades pels mateixos blocs que la teoria que proposen el treball d’aula amb els continguts.