La Fundació Espigoladors, un dels socis del projecte SOULFOOD, ha elaborat un informe sobre exemples de bones pràctiques en la redistribució d’aliments de productors cap a entitats socials. L’objectiu principal d’aquest treball ha estat identificar i documentar bones pràctiques a nivell europeu que connecten productors d’aliments amb iniciatives socials per prevenir la pèrdua i malbaratament d’aliments, principalment fruites i verdures.
Des de fa anys han estat moltes les organitzacions que han dut a terme pràctiques basades en la recollida d’aliments i la redistribució a grups de persones en situació de necessitat. Les tipologies d’organitzacions i pràctiques s’han anat diversificant i adaptant a les noves necessitats i demandes de la societat. L’informe posa de manifest que les iniciatives de redistribució d’aliments representen una mesura valuosa. Introduir productes frescos a l’oferta de les iniciatives socials ajuda a millorar la qualitat nutricional de l’ajuda alimentària que presten.
Per a l’elaboració de l’informe Espigoladors s’ha fixat en iniciatives que connecten productors amb iniciatives socials que redistribueixen aliments a nivell europeu, així com d’Anglaterra i Israel. La recollida de dades d’aquestes iniciatives ha observat paràmetres relacionats amb el perfil de les pràctiques (el país, tipologia, actors implicats,...), el seu impacte (a nivell mediambiental, social i econòmic), l’impacte per als agricultors, l’impacte per a les iniciatives socials i altra informació, com els recursos necessaris per a dur a terme la bona pràctica, reptes i obstacles identificats o les lliçons apreses.
L’informe s’ha elaborat amb un doble objectiu: identificar aquelles bones pràctiques que posen en contacte productors locals d’aliments amb iniciatives socials per tal de redistribuir els excedents d’aliments i, per altra banda, desenvolupar possibles solucions i estratègies basades en les bones pràctiques identificades per tal de ser incorporades en una eina digital.
L’estudi classifica les bones pràctiques identificades en tres tipus:
· redistribució directa des dels camps: els excedents d’aliments es recullen directament de les granges.
· redistribució de productes ja collits: es redistribueixen els aliments collits no venuts.
· solucions digitals: plataformes i eines que faciliten la redistribució dels excedents d’aliments.
Un cop analitzades i sotmeses a diferents criteris les prop de 45 iniciatives identificades, 24 van ser les que van respondre a la crida que es va fer des de la Fundació Espigoladors per a tenir-hi un contacte directe, via email o entrevista online. Gràcies a la seva participació es va poder elaborar l’estudi, que destaca diferents models i estratègies exitoses que es poden adaptar per tal d’aplicar-les a diferents regions, pràctiques que contribueixen a reduir la pèrdua i malbaratament alimentaris, a promoure sistemes alimentaris sostenibles i a donar suport a la seguretat alimentària per a poblacions vulnerables.