Turisme

El projecte de creació d’experiències oleoturístiques d’abast estatal Oleoturisme enceta la seva segona fase amb una trobada dels seus socis a Tarragona

Representants de les 9 diputacions que participen del projecte, entre elles la Diputació de Tarragona, fan balanç de la primera fase del projecte, que ha tingut com a objectiu articular una oferta oleoturística de qualitat per atraure visitants i donar-los a conèixer la cultura de l’oli i l’olivera
  • Publicat18/03/2025

Representants dels socis del projecte “Oleoturisme a Espanya”, que treballa per a la posada en valor de l’experiència oleoturística dels territoris participants, han celebrat una trobada de seguiment del projecte aquest dimarts al Palau de la Diputació de Tarragona. Cada una de les diputacions assistents (Tarragona, Jaén, Córdoba, Huelva, Sevilla, Cáceres, Badajoz, Ciudad Real i Granada) ha explicat com treballa en la implantació de l’experiència Oleoturisme al seu territori. Han fet un repàs del programa d’actuacions previstes en les dues fases d’”Oleoturisme a Espanya”: “Creació de l’experiència turística Oleoturisme a Espanya” i “Extensió i consolidació de l’experiència turística Oleoturisme a Espanya”. La trobada ha servit per poder avançar en la segona fase, compartint els principals treballs que s’hi desenvoluparan La trobada ha servit per poder avançar en la segona fase, compartint els principals treballs que s’hi desenvoluparan.

Durant la primera fase del projecte la Diputació de Tarragona ha treballat per articular una experiència oleoturística a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, basada en la cultura de l’oli d’oliva, contribuint a l’ampliació de l’oferta i la seva millora qualitativa. S’ha preparat el “Pla de Desenvolupament Turístic Sostenible de l’oleoturisme per la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre”, document que representa el full de ruta a seguir per posar en valor els recursos oleoturístics. S’han desenvolupat, a més, diferents accions de sensibilització per trobar agents oleoturístics representatius i s’ha ofert una assistència tècnica a empreses i entitats del sector per implementar el Manual d’Experiència, comú per a tots els territoris participants. Fruit d’aquest treball s’ha aconseguit que 29 agents públics i privats del sector s’hagin adherit al projecte, als quals es va reconèixer en un acte que va tenir lloc a principis d’aquest mes de març. Entre els adherits al projecte hi ha cooperatives i productors d’olis de les tres denominacions d’origen de la demarcació (Baix Ebre-Montsià, Terra Alta i Siurana), restaurants o oficines de turisme. A més, des de la Diputació de Tarragona s’han treballat els continguts formatius de les 11 unitats que conformen l’Oleoturisme Academy, la plataforma formativa adreçada a tots els socis del projecte. 

Durant la segona fase d’”Oleoturisme a Espanya” des de la Diputació de Tarragona es preveu treballar en la mateixa línia que la primera fase, amb l’objectiu d’incrementar el nombre de representants del sector oleturístic de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre adherits al projecte. S’aprofundirà en la construcció d’una oferta oleoturística excel·lent a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. Concretament, es faran accions de formació i acompanyament a les organitzacions que participen del projecte per tal de coordinar les diverses experiències que s’ofereixen, contribuint a la seva qualitat.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha donat la benvinguda als participants de la reunió, procedents de quatre comunitats autònomes productores d’oli. També hi han participat el president del Patronat de Turisme de la Diputació, Carlos Brull; el diputat delegat de Projectes Europeus, Vale Pino, ja que el projecte compta amb finançament del fons NextGenerationEU, i la diputada delegada de Transició Ecològica, Carme Ferrer, que és també la vicepresidenta tercera de l’Asociación Española de Muncipios del Olivo (AEMO), entitat que va impulsar el projecte. 

Aprofitant aquesta trobada presencial des de la Diputació de Tarragona s’ha organitzat una visita al Museu Natural de les Oliveres Mil·lenàries de l’Arió, a Ulldecona, que ha tingut lloc aquest dilluns 17 de març. Els representants de les diputacions sòcies d’”Oleoturisme a Espanya” i membres de la Junta Directiva de l’AEMO han conegut les oliveres mil·lenàries i han fet un tast d’olis de farga mil·lenària. Així, se’ls ha ofert una experiència única a la nostra demarcació, apropant-los a una de les icones del paisatge de l’oli i l’olivera que ens caracteritza.  

Oleoturisme, un projecte Next Generation

El projecte “Oleoturisme a Espanya I i II”, impulsat per l’Asociación de Municipios del Olivo (AEMO) i liderat per la Diputació de Jaen, compta amb la participació de 9 diputacions de l’estat (Jaén, Córdoba, Huelva, Sevilla, Cáceres, Badajoz, Ciudad Real, Tarragona i Granada, aquesta darrera s’ha sumat al projecte en la seva segona fase). Tots aquests socis representen 4 comunitats autònomes productores d’oli, que conformen una xarxa estatal, amb un sistema de governança comú, intercanvien bones pràctiques i desenvolupen un relat comú associat a les seves experiències oleoturístiques.   

Les dues fases del projecte estan finançades pel fons NextGenerationEU de la Unió Europea en el marc del “Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència” dins de la convocatòria “Experiència Turisme d’Espanya” 2021 i 2023 per uns imports d’1.100.000€ i 560.700€. 

 

Visita a les Oliveres Mil·lenàries de l'Arió
Visita a les Oliveres Mil·lenàries de l'Arió
La presidenta de la Diputació ha donat la benvinguda als assistents
La presidenta de la Diputació ha donat la benvinguda als assistents
Tast d'olis a Ulldecona
Tast d'olis a Ulldecona
Visita a les Oliveres Mil·lenàries
Visita a les Oliveres Mil·lenàries

Notícies relacionades