Projectes transversals

'Rumiar' participa de la trobada de projectes sobre bioeconomia local que compten amb el suport de la Fundación Biodiversidad a Catalunya

La Diputació de Tarragona ha presentat aquest projecte que coordina i impulsa amb altres 4 socis i que millorarà zones forestals de les Muntanyes de Prades per frenar els efectes dels grans incendis i impulsar la bioeconomia local
  • Publicat07/06/2024
La Diputació de Tarragona ha participat aquest dijous a la tarda de la presentació dels projectes d’impuls a la bioeconomia forestal de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) que ha tingut lloc a la Pedrera de Barcelona. Durant aquest acte, s'han donat a conèixer els 15 projectes de Catalunya que en formen part, entre ells RUMIAR, coordinat per la Diputació de Tarragona i que compta amb la participació del Centre de la Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris i Propietàries Forestals (BOSCAT), la Fundació Pau Costa i el Centre d’Iniciatives empresarials Conca de Barberà (Concactiva). L'acte ha comptat amb la presència de la diputada delegada de Transició Ecològica de la Diputació de Tarragona, Carme Ferrer, i tècnics i tècniques especialitzats en aquest àmbit que han explicat les particularitats de Rumiar. 
 
El projecte Rumiar: El mosaic agroforestal a l’espai natural de les Muntanyes de Prades compta amb Fons Europeus Next Generation amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO). Aquest projecte millorarà les zones forestals de les Muntanyes de Prades per preservar aquest espai de gran valor paisatgístic dels grans incendis forestals i, alhora, explorar i potenciar diverses formes d’activitat econòmica a la zona a partir dels recursos que genera el bosc. 
 
En concret, preveu la creació d’un mosaic agroforestal en un espai de 319 hectàrees de bosc en 8 municipis (Mont-ral, Montblanc, Vilaplana, Cornudella del Montsant, Alcover, Capafonts, Alforja i la Riba) amb l’objectiu d’afavorir la diversitat de paisatges perquè siguin més resilients i serveixin com a tallafocs en cas d’incendi. Aquest mosaic s’ha dissenyat tenint en compte zones marcades com estratègiques, avalades i consensuades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en col·laboració amb els Bombers de la Generalitat. Per al manteniment d’aquest mosaic agroforestal, el projecte Rumiar preveu fer servir la silvopastura, és a dir el pasturatge amb ramats de cabres per a la neteja del sotabosc, i també els treballs de gestió forestal amb professionals especialitzats i formats en aquest àmbit. A partir d’aquestes dues activitats, el projecte “Rumiar” vol treure profit del potencial del bosc i impulsar la bioeconomia local en una superfície global de prop de 37.000 hectàrees que abasten 22 municipis de les comarques del Priorat, la Conca de Barberà, el Baix Camp i l’Alt Camp.

Amb la pràctica de la silvopastura, l’objectiu és potenciar el sector ramader, una professió ja present a les Muntanyes de Prades, amb la creació de nous productes agroalimentaris. D’aquesta manera, es preveuen millorar les condicions dels pastors existents i atraure’n més. Pel que fa als treballs de gestió forestal dels boscos, també es requeriran nous perfils professionals. En aquest sentit, segons el projecte, es contractaran i formaran 8 persones que rebran formació específica com a “peons forestals”. 

Tant la silvopastura com la gestió forestal sostenible es preveu que generin un impacte positiu a la zona, amb l’augment de l’activitat i de l’arrelament a les Muntanyes de Prades, un dels principals recursos naturals de la demarcació que s’ha de convertir en Parc Natural.  

 
 
 
Un moment de la presentació de Rumiar a la Pedrera
Un moment de la presentació de Rumiar a la Pedrera
La diputada delegada de Transició Ecològica, Carme Ferrer, amb personal tècnic de la Diputació a la Pedrera
La diputada delegada de Transició Ecològica, Carme Ferrer, amb personal tècnic de la Diputació a la Pedrera