Un passeig per la trajectòria vital de l’escultor és el que proposa l’exposició Julio Antonio. Escultor. El Palau Bofarull de la Diputació a Reus acull la mostra des d’aquest dijous i fins el proper 5 d’abril en horari de dimarts a divendres d’11 a 13h i de 17 a 20h.
La mostra que forma part de les exposicions itinerants que la Diputació de Tarragona ofereix es recupera aquest any per commemorar el centenari de la mort de Julio Antonio. Nascut a Móra d’Ebre i sota el nom artístic Julio Antonio (1889-1919), l’escultor està considerat el renovador de l'escultura a l'Estat al segle vint.
El passat mes de novembre es va donar el tret de sortida als actes que s’han impulsat des del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona per homenatjar i posar en relleu l’obra de l’escultor de Móra d’Ebre. El més recent, i un dels més rellevants, va tenir lloc el dia 8 de març a Madrid. Des de la Diputació es va lliurar una reproducció d’un autoretrat de Julio Antonio a Gregorio Marañón y Bertran de Lis, nét de Gregorio Marañón (amic i metge de Julio Antonio a qui pertanyia la sepultura del cementiri de l’Almudena de Madrid on va ser enterrat l’escultor en morir). També es va lliurar una altra reproducció a Fernando de Terán Troyano, director de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, on Julio Antonio va assistir a classes d’art.
La Real Academia de Bellas Artes de Sant Fernando va acollir la representació tarragonina a Madrid, encapçalada pel president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i els alcaldes de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i de Móra d’Ebre, Joan Piñol. A més de l’entrega de les dues reproduccions, es va aprofitar per presentar a la ciutat el llibre Julio Antonio, 1889-1919. Un segle després, escrit per diferents historiadors i estudiosos especialitzats en l’obra de Julio Antonio, apropant-nos a la seva figura: Joan Launes Villagrasa, Anna M. Andevert, María Victoria Gómez Alfeo, Fernando García Rodríguez, Aida Marín Yrigaray, Carmen Fernández Aparicio, Lucía García de Carpi, Antonio Salcedo Miliani -que n’és el coordinador també- i Rosa M. Ricomà Vallhonrat. Forma part de la col·lecció Tamarit de llibres d’art, editat pel Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona i Viena Edicions, i és bilingüe, en català i castellà.
Una altra exposició es pot visitar fins el proper 21 d’abril, en aquest cas al Museu d’Art Modern de la Diputació a Tarragona, és Julio Antonio – Stendhal, 1919-2019. En aquest cas, hi trobem obres creades per dotze artistes actuals que ofereixen una visió contemporània de l’obra de Julio Antonio. Tots ells han estat reconeguts amb el Premi Julio Antonio d’escultura, creat al 1989.