El llibre ‘Mari Chordà. De l’arrel al més lluny’, editat per la Diputació de Tarragona dins la col·lecció Tamarit de llibres d’art, se suma a un seguit d’iniciatives celebrades enguany per reivindicar la figura i l’obra d’aquesta artista ampostina de projecció internacional. La publicació s’ha presentat aquest dimecres a la tarda al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT), en un acte amb la participació de Mari Chordà i presidit per la diputada Carme Ferrer.
El llibre repassa la trajectòria artística i vital de l’autora, mitjançant nombroses fotografies acompanyades de textos (en català, castellà i anglès) d’Assumpta Bassas, historiadora de l’art; Marta Darder, poetessa i artista; Teresa Grandas, historiadora de l’art; Elsa Plazas, historiadora, i Meri Torras, professora de Teoria de la Literatura. Alhora, el volum difon la faceta d’artista plàstica de Chordà i en reivindica la figura i aportació en el camp de l’activisme social i cultural i del feminisme.
Aquesta nova publicació de la col·lecció Tamarit de llibres d’art arriba després de l’exposició ‘Mari Chordà... i moltes altres coses’, oberta de febrer a maig de 2024 al MAMT i traslladada al mes de juliol al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), on es pot visitar fins al 12 de gener de 2025.
Una artista pionera
Mari Chordà Recasens (Amposta, 1942) va ser una de les pioneres de la seva generació a expressar la sexualitat femenina lliure, a parlar del plaer, de la maternitat i de relacions lèsbiques en la seva pintura i en la seva poesia. I l’any 1964, mentre encara estudiava Belles Arts a Barcelona, va pintar la primera ‘Vagina’.
Ha exposat les seves obres en diferents indrets de Catalunya, l’estat i Europa, com ara el Casino d’Amposta, el cercle Artístic de Tortosa, el Pati de la Diputació de Tarragona, el MAMT, el Pati Llimona de Barcelona, el centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Museu Reina Sofía de Madrid, la Tate Modern de Londres o la Galeria Mayoral de París. El 2022 va rebre la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat.
Com a activista cultural i social, l’any 1968, va fundar Llar a Amposta, un espai que durant dos anys va acollir concerts, exposicions i altres activitats. Quan es va traslladar a viure a Barcelona, als anys setanta, va crear amb un grup de dones la Sal, un bar biblioteca feminista pensat com espai de tertúlia, suport i assessorament, que derivaria en una editorial de literatura i assaig de dones. Mari Chordà també ha estat guionista, rapsode, poeta, lletrista en projectes musicals i impulsora de jornades a l’entorn de l’art o del feminisme, entre altres activitats.
Nova etapa de la col·lecció Tamarit de llibres d’art
D’altra banda, la publicació ‘Mari Chordà. De l’arrel al més lluny’ enceta una nova etapa de la col·lecció Tamarit de llibres d’art, ara editada íntegrament per la Diputació de Tarragona. Aquest canvi afecta també el disseny i format dels llibres, sense perdre l’objectiu essencial de la col·lecció de donar a conèixer i posar de relleu l’art d’autors i autores del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès, o bé amb vinculació amb aquest territori.