Projectes transversals

El projecte SOULFOOD recull l’experiència de productors agrícoles locals per tal de desenvolupar solucions digitals per lluitar contra el malbaratament alimentari

Tècnics i especialistes de les diferents entitats sòcies del projecte que compta amb finançament europeu es reuneixen a Reus amb productors per tal d’obtenir més informació sobre la gestió que fan de les pèrdues i excedents de collita
  • Publicat23/01/2024

El projecte SOULFOOD, impulsat per la Diputació de Tarragona i que té com a objectiu mitigar el malbaratament alimentari en origen, concreta les seves primeres passes. Aquest mes de gener, tècnics i especialistes del Hub Foodtech & Nutrition de REDESSA, l’Ajuntament de Reus, la Fundació Espigoladors i el Clúster TIC Catalunya Sud, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, s’han reunit a les instal·lacions de FiraReus amb productors agrícoles locals amb l’objectiu de conèixer amb detall com gestionen els excedents de les seves collites (és a dir, els productes que es queden al camp, tant per collir com els que no es poden distribuir per diversos motius) i analitzar de quina manera es pot oferir una solució digital que ajudi a minimitzar el nombre de productes que es perden.

Durant la sessió, els productors locals assistents han detallat el procediment que fan servir per gestionar la part de collita que es queda al camp, i han posat en comú les inquietuds que les demandes del mercat els generen. També van compartir la seva col·laboració amb entitats de caire social per tal de treure profit d’aquests excedents i evitar el malbaratament alimentari.

Les conclusions d’aquesta sessió de treball se sumaran a les que s’extreguin de les diverses entrevistes previstes a d’altres productors locals, així com de les que s’obtinguin per part dels socis del projecte de Lituània i Romania, que també realitzaran sessions de treball i entrevistes similars als seus països. Tota aquesta informació serà utilitzada per tal de desenvolupar una aplicació o eina tecnològica que serveixi per connectar els excedents alimentaris en origen amb iniciatives socials locals i poder així contribuir a la lluita contra el malbaratament alimentari

Aquestes actuacions formen part del paquet de treball 2 del projecte SOULFOOD, que se centra en la identificació i proves de solucions digitals per a una producció agrícola i d’aliments sostenible.

 

SOULFOOD, un projecte amb ànima

SOULFOOD és un projecte que durant dos anys buscarà fórmules basades en la innovació tecnològica per fer arribar els excedents de les produccions agrícoles a iniciatives socials. El projecte té un pressupost global de 801.739,88 euros, un 90% dels quals són finançats pel Fons Social Europeu Plus i compta amb la participació, a més de la Diputació de Tarragona, de l’Ajuntament de Reus, REDESSA amb el Hub Foodtech & Nutrition, el Clúster TIC Catalunya Sud i la Fundació Espigoladors. També compta amb quatre socis europeus, referents en els sectors de la innovació agroalimentària i el social: el Lithuanian Innovation Center (Lituània), el Digital Innovation Hub Agri-Food (Lituània), l’Ajuntament de Roman (Romania) i l’ONG Boroume – Saving food saving lifes (Grècia).  

SOULFOOD s’organitza en quatre paquets de treball: la gestió i coordinació, la identificació i proves de solucions digitals per a una producció agrícola i d’aliments sostenible, la identificació de solucions per millorar les iniciatives socials de distribució alimentària i la comunicació. Cada un d’aquests paquets de treball té associades diferents activitats, liderades per un dels socis i participades per diferents socis cada una. D’aquesta manera, es busca poder conèixer diferents maneres de treballar i aprendre de bones pràctiques internacionals, per tal de poder provar aplicar-les a la realitat de cada un dels diferents territoris participants.

Trobada amb els productors locals a Reus
Trobada amb els productors locals a Reus

Notícies relacionades