Mestre de l'escriptura, autor d'enorme força comunicadora, escriptor compromès, articulista valent... Són només alguns qualificatius adreçats a l'escriptor Jordi Tiñena que apareixen al llibre 'El plaer d'escriure. Estudis sobre l’obra literària de Jordi Tiñena', en el qual onze literats i periodistes analitzen l'extensa obra literària i pedagògica del novel·lista, articulista i professor tarragoní (1955-2018). El volum, editat per la Diputació de Tarragona dins la col·lecció Ramon Berenguer IV, està coordinat per Magí Sunyer, qui també és autor d'un dels apartats del llibre. La resta són obra de Margarida Aritzeta, Gustavo Hernández Becerra, Lurdes Malgrat, Jordi Cervera, Joan Cavallé Busquets, Teresa Sánchez Montes, Montserrat Cendra, Adam Manyé Sardà, Enrique Gómez León i Francesc Domènech Rull, a més d'una col·laboració de Jaume Cabré.
'El plaer d'escriure. Estudis sobre l’obra literària de Jordi Tiñena' esdevé l'obra més completa sobre l'autor, "un referent i un valor sòlid de la literatura catalana", segons destaca el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, al pròleg de la publicació. La valuosa aportació de l'escriptor al món de les lletres també ha centrat bona part de la presentació pública del llibre, aquest dijous al vespre al Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona, a càrrec de la professora de Filologia Catalana de la URV Montserrat Palau. L'acte, encapçalat pel vicepresident de la institució Quim Nin, i amb la participació de l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha aplegat els autors de l'estudi, familiars i amics de Jordi Tiñena i nombroses persones interessades en l'obra del prolífic escriptor.
El llibre analitza diferents aspectes de l'obra de Jordi Tiñena, com ara la memòria històrica, la novel·la negra, o la ciutat de Tarragona com a escenari de moltes de les seves obres. 'El plaer d’escriure. Estudis sobre l’obra literària de Jordi Tiñena' és, alhora, un homenatge a l'escriptor. Recentment, Tiñena també ha estat protagonista d'unes jornades que, al febrer, li van dedicar la ciutat de Tarragona i la Càtedra Josep Anton Baixeras de Patrimoni Literari Català de la Universitat Rovira i Virgili.
Un escriptor multipremiat
Nascut a Barcelona l’any 1955, Jordi Tiñena Amorós (http://usuaris.tinet.cat/jta/) estava establert a la ciutat de Tarragona, on va morir el març de l'any passat. Era llicenciat en Filologia Hispànica i en Filologia Catalana, i s’havia doctorat amb una tesi sobre la novel·la històrica catalana vuitcentista. Com a escriptor, va obtenir nombrosos premis, dels que destaquen el Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira (1994), el Premi Pin i Soler de Narrativa (1998), el Premi Tarragonès de Creació (2015) i el Premi Enlaira a la Trajectòria (2016). També com a escriptor, va implicar-se en les activitats del sector, entre altres la dels Escriptors del Camp de Tarragona (ESCAT). Algunes de les seves novel·les són 'Mort a Menorca' (1995), 'Els vespres de don Magí Castellarnau' (1995), 'Dies a la ciutat' (1998) (premi Pin i Soler de narrativa 1998), 'L'ombra del coronel (2002), 'Peix de gat' (2011), 'El gos suïcida' (2012) o 'Joc d'identitats' (2018). Prèviament a la tasca de creació literària, es va dedicar, com a professor, a editar textos medievals catalans i a fer adaptacions de clàssics com 'Tirant lo Blanc', de Joanot Martorell, o l'anònim 'Blandín de Cornualla'.
Moltes de les seves novel·les estan ambientades a Tarragona, en diferents èpoques, des de l’edat mitjana fins a l’actualitat. Darrerament havia iniciat una sèrie de novel·la negra, ja amb dos títols al carrer, amb un parell de mossos d'esquadra tarragonins com a protagonistes. En la seva faceta de professor, havia exercit la docència com a catedràtic d’ensenyament secundari a l'institut públic de Campclar. Com a articulista, va escriure a l'edició tarragonina del diari 'La Vanguardia', entre 1997 i 2004, i en altres mitjans, com la revista 'Fet a Tarragona'. Jordi Tiñena es va casar amb la periodista Berta Ramos, i van tenir un fill.