El Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) acull, des d’avui i fins al proper 15 de gener, les exposicions fotogràfiques de temàtica bèl·lica Get Ready, de Marcel Pey i comissariada per Chantal Grande, i War at a distance, comissariada per Natasha Christia, totes dues mostres organitzades en el marc del Festival internacional de fotografia SCAN Tarragona. El diputat delegat de Cultura de la Diputació, Joan Josep Garcia, ha estat l’encarregat d’inaugurar les exposicions durant un acte que també ha comptat amb l’assistència de la vicepresidenta de la Diputació, Camí Mendoza; l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; el director del MAMT, Manel Margalef, i del director de l’SCAN, Jesús Vilamajó.
Get Ready de Marcel Pey és una mostra sobre conflictes bèl·lics, atacs aeris, invasions, esclavitud i camps d’extermini. L’autor proposa una mirada enrere i revisa la seva obra l’Àge d’Or (1983), amb una reinterpretació de Neon Flash. Les fotografies que s’inclouen a l’exposició es mouen entre la realitat i la ficció, són obres individuals però que, alhora, també dialoguen entre elles. Les avionetes messerschmitts, els pilots i l’angoixa són alguns dels protagonistes de les imatges que formen part de la mostra. Les obres de Pey sovint inclouen apropiacions d’imatges, collages fotogràfics i missatges creuats.
D’altra banda, War at a distance d’SCAN Photobooks reuneix una vintena de fotollibres internacionals de producció independent que promouen una actitud crítica amb el relat mediàtic dominant sobre la guerra. Les publicacions reunides són la culminació d’iniciatives independents que impulsen posicions ideològiques contraries a la guerra al marge del relat mediàtic dominant. Totes tenen una actitud reflexiva cap al a tasca del mitjà que posa èmfasi en les fonts de producció i disseminació de les imatges.
L’SCAN Tarragona és un festival internacional de fotografía biennal que enguany versa sobre la guerra i les seves conseqüències. Es caracteritza pel seu caràcter obert i vocació internacional que acull iniciatives de procedència múltiple, pública i privada, i promociona i divulga la fotografia com a mitjà d’expressió. Al mateix temps, és el punt de trobada del sector de la fotografia de creació, alhora que organitza un conjunt d’exposicions i activitats a l'entorn de la imatge. L’Ajuntament de Tarragona i la Generalitat de Catalunya organitzen aquest festival que compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, el Port de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili, entre d’altres institucions i entitats locals públiques i privades.