Cultura

En marxa la restauració del cap i de la mà trencats de la Font del Centenari de la Rambla Nova de Tarragona

Els treballs en aquesta obra monumental de l'escultor Josep Viladomat van a càrrec de la Unitat de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació, referent en recuperació de patrimoni
  • Publicat07/02/2019

La Font del Centenari, un dels conjunts monumentals emblemàtics de la Rambla Nova de Tarragona, recuperarà el seu aspecte original d'aquí a pocs dies, després de l'acte vandàlic d'autoria desconeguda que va patir a final de l'any passat. La Unitat de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació a Tortosa, referent a Catalunya en recuperació del patrimoni, serà l'encarregada de restituir els elements trencats de la part escultòrica de la font, concretament el cap d'una de les figures i la mà d'una altra. Els treballs, que duraran una setmana aproximadament, començaran el dilluns 11 de febrer amb a col·locació de dues bastides.

L'Ajuntament de Tarragona, titular del monument, va sol·licitar a la Diputació la restauració de les peces malmeses, atès que compta amb la Unitat de Conservació i Restauració de Béns Culturals, inclosa al Servei d'Assistència Ciutadana de la institució supramunicipal. Des de la seva creació, l'any 1993, aquesta unitat ha restaurat centenars d'elements patrimonials d'institucions d'arreu del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre, com per exemple el retaule barroc de les Santes Càndia i Còrdula de la Catedral de Tortosa, el telescopi solar Evershed de l'Observatori de l'Ebre i altres aparells científics, peces singulars destinades al futur museu del Monestir de Poblet, la creu de terme medieval de Conesa, o un casc islàmic de ferro trobat en unes excavacions a Tortosa, entre d'altres.

 

L'actuació a la font

El conjunt, obra del reconegut escultor Josep Viladomat i Massanas (Manlleu, 1899 – Andorra la Vella, 1989), està fet de pedra d'Hontoria (Burgos) i es va crear el 1954 per commemorar el centenari de la Rambla Nova. La font està formada per quatre grups escultòrics independents, cadascun dels quals té una figura masculina i un animal envoltats d'elements vegetals: un home i un ós en representació d'Europa; una altra figura humana amb un hipopòtam que al·ludeixen a l'Àfrica; una persona amb turbant acompanyat d'un elefant representant l'Orient, i un altre home amb un cocodril com a símbol de les terres americanes. La part malmesa per l'acció vandàlica és el cap de la figura que representa l'home americà, i la mà de l'escultura de l'africà.

L'Ajuntament de Tarragona s'encarrega d'instal·lar les bastides i d'altres aspectes tècnics per poder dur a terme aquesta restauració. De la seva part, la Diputació de Tarragona es fa càrrec del cost econòmic de la intervenció, que duran a terme dues tècniques especialistes en conservació i restauració, i que consistiran principalment en la consolidació i estabilització dels elements que es van trencar. Les dues peces s'adheriran amb materials sintètics adients, a més d'introduir-hi varetes d'acer inoxidable roscades a fi d'augmentar-ne l'adherència. Posteriorment es reompliran els buits i es segellaran les fissures amb morter ajustat a les característiques de textura i color de l'original. L'actuació es farà amb l'ajut de les bastides i amb la font buida.

En marxa la restauració del cap i de la mà trencats de la Font del Centenari de la Rambla Nova de Tarragona
En marxa la restauració del cap i de la mà trencats de la Font del Centenari de la Rambla Nova de Tarragona

Notícies relacionades