Cultura

Joan Rom tria el MAMT per tornar a exhibir el seu art en públic

L’artista resident a Castellvell del Camp obre la seva primera exposició individual a la ciutat de Tarragona, després d’alguns anys sense fer-ho enlloc. La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, inaugura la mostra, oberta fins al 27 de novembre
  • Publicat19/09/2022

L’artista Joan Rom és el protagonista de la nova exposició temporal del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT), titulada ‘El lloc’ i amb la qual aquest espai cultural de la Part Alta de Tarragona enceta la programació post-estival. La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha inaugurat la mostra aquest divendres dia 16 de setembre al vespre, en un acte amb la participació de l’autor juntament amb el comissari de l’exposició, Marc Navarro, i el director del MAMT, Manel Margalef.

‘El lloc’ recull obres escultòriques, collages i fotografies de nova producció realitzades entre els anys 2020 i 2022, amb les quals l’artista reprèn l’activitat després d’uns anys de baixa intensitat expositiva i, alhora, dona continuïtat a un conjunt de treballs que posen de manifest les qualitats matèriques de l’objecte artístic. D’altra banda, es tracta de la primera exposició individual de Joan Rom a la ciutat de Tarragona. S’acompanya d’una publicació que recull les principals línies de recerca que vehiculen el treball de l’artista des dels anys vuitanta del segle vint fins avui i, al mateix temps, s’apropa al context en el qual s’origina aquest nou projecte.

La mostra es pot visitar fins al 27 de novembre (www.dipta.cat/mamt). “Durant tot aquest temps, tothom qui vulgui emocionar-se amb l’art té l’oportunitat d’endinsar-se en l’univers d’un artista que avui ‘recuperem’ i que ens demostra, un cop més, que som un territori i un país de grans creadors i creadores”, ha destacat Noemí Llauradó durant l’obertura d’ ‘El lloc’.

Material d’enderroc

El treball de Joan Rom es caracteritza per l’ús de materials de rebuig. El cuir, el cautxú, la ceràmica o el vidre funcionen d’enllaç entre diferents moments de la trajectòria de l’artista. En aquesta ocasió, el llistat de materials es concentra en elements de caire tectònic: còdols i material d’enderroc que Rom ha seleccionat i organitzat curosament a partir de les seves qualitats formals, el seu pes, dimensions i cromatisme. Amb les seves escultures, Rom manifesta una mirada activa que li serveix com a eina de discerniment i, alhora, com a forma d’admiració cap a allò que sovint es considera banal.

L’exposició ocupa diferents espais del Museu d’Art Modern de Tarragona: els espais dedicats a exposicions temporals; la Sala 0, que precedeix l’inici del recorregut per a la col·lecció permanent del Museu, i també l’espai de La Capella, situat a la segona planta.

L’autor

Joan Rom (Barcelona, 1954) viu i treballa a Castellvell del Camp. Va cursar estudis de Belles Arts i Agricultura. Es va iniciar en la pintura i va continuar amb l’escultura. Vinculat al Camp de Tarragona, on ha viscut i treballat la major part de la seva vida, ha tingut el seu estudi a Mont-roig del Camp del 1983 fins al 1999, moment en què atura la seva producció i deixa de fer exposicions.

Va ser membre fundador del col·lectiu SIEP (Sàpigues i Entenguis Produccions). Va codirigir la revista Fenici. Entre els anys 1986 i 2019 va ser professor de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus, centre del qual també va ser-ne el director durant uns anys. Entre les seves exposicions individuals, cal destacar ‘Fàcies negra’ (Fundació Caixa de Pensions, Barcelona, 1986), ‘Figuracions de l’espai’ (Espai 13, Fundació Miró, Barcelona, 1990), ‘Gripe’ (Museo Pablo Gargallo, Saragossa, 1992), ‘Joan Rom 1991-1992’ (Sala Reus de la Fundació La Caixa, Reus, 1992), ‘Expòsit’ (El Roser, Lleida, 1995), ‘Neue Arbeiten’ (Galerie Mosel & Tschechow, Munic, 1996), ‘Cures i berrugues’ (Galeria Estrany – De la Mota, Barcelona, 1998), ‘E. R. T.’ (Fundació Suñol, Barcelona, 2013). I, entre les col·lectives, ‘Confrontaciones’ (MEAC, Madrid, 1988), ‘6 Konstnärer fran Katalonien’ (Kulturhuset, Estocolm, 1989), ‘Escultura contemporánea española’ (Palais du Tau, Reims, 1990), ‘Arte español. Actualidad y tradición’ (Staatliche Kunsthalle, Berlín, 1991), ‘Historia natural. El doble hermético’ (Centro Atlantico de Arte Moderno, Las Palmas, 1992), ‘Mudanzas’ (Whitechapel Art Gallery, Londres, 1994), ‘Peninsulares’ (Galeria Alda Cortez, Lisboa, 1995), ‘Cosas transparentes’ (Galeria Helga de Alvear, Madrid, 1996), ‘Introversions’ (MACBA, Barcelona, 1997), ‘Art, dos punts. Col·leccions d’art contemporani Fundació MACBA i Fundació La Caixa’ (CaixaForum, Barcelona, 2013).

Joan Rom, Noemí Llauradó i Manel Margalef, durant la inauguració
Joan Rom, Noemí Llauradó i Manel Margalef, durant la inauguració

Més informació

Notícies relacionades