Una vintena de tapissos que brillen amb llum pròpia. Allunyat de l’ombra d’altres artistes amb qui va col·laborar (Miró, Tàpies o Chillida), Josep Royo presenta al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) l’exposició temporal més completa sobre la seva obra tèxtil, segons paraules del propi autor. ‘Josep Royo. Una forma oberta que cau a pes’, s’ha inaugurat aquest dijous al vespre en un acte amb un nombrós públic i amb la participació de l’autor, acompanyat de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó; del comissari de la mostra, Carles Guerra; de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i del director del MAMT, Manel Margalef.
“En paral·lel a les col·laboracions, Royo va mantenir una activitat pròpia ben prolífica. Als anys setanta i vuitanta del segle vint, va exposar a la Galeria Joan Gaspar, a la Maeght de Barcelona, a la Martha Jackson de Nova York i a l’Eva Cohon de Chicago, entre d’altres. Unes mostres que el van situar com un dels referents indiscutibles de l’Escola Catalana del Tapís”, destaca el comissari de l’exposició. En aquest sentit, la presidenta de la Diputació posa de manifest la importància d’aquesta exposició al MAMT, “amb la qual hem volgut reivindicar i posar de relleu la figura i l’obra d’un creador que mereix ser tingut en compte per mèrits propis en el panorama artístic de casa nostra, un gran creador estretament vinculat a la ciutat de Tarragona i artífex d’una obra que ha acabat esdevenint universal”.
‘Josep Royo. Una forma oberta que cau a pes’ inclou una vintena de tapissos d’entre 1966 i 1988 però també obra sobre paper i documentació relacionada amb l’autor. A diferència d’altres mostres que ha dut a terme el MAMT, aquesta supera l’espai estricte de les sales temporals de la planta baixa i arriba també a les sales superiors, compartint espai amb obres de la col·lecció permanent del museu. Els tapissos de la mostra pertanyen al propi autor o bé provenen de col·leccions particulars i d’entitats com ara el Museu Tèxtil de Terrassa, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, el Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés o la Fundació Germán Lopez i Marián Sanz.
La mostra, organitzada pel MAMT de la Diputació i que compta amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat, es pot visitar de franc fins al 28 de maig (www.dipta.cat/mamt).
Del World Trade Center de Nova York a la Fundació Miró de Barcelona
Josep Royo (Barcelona, 1945) ha estat reconegut com l’artista tèxtil que va fabricar una sèrie d’obres monumentals per a Joan Miró: els tapissos de Tarragona (1970 i 1972), un dels quals s’exposa permanentment al MAMT; al World Trade Center de Nova York (1974), desaparegut en l’atac a les Torres Bessones el 2002; a la National Gallery of Art de Washington (1977); a la Fundació Joan Miró de Barcelona (1979); a la Fundació la Caixa (1980), i a la Fondation Maeght de Saint-Paul de Vence (1980). Tones de llana sortides, en gran part, de l’antiga Farinera, el taller que estava situat a tocar del Port de Tarragona. L’artista també va col·laborar amb Antoni Tàpies o Eduardo Chillida.
En paral·lel a aquestes i altres col·laboracions, Josep Royo va mantenir una activitat pròpia ben prolífica, creant obres com les que ara es poden contemplar al MAMT.