L’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Tarragona organitza una exposició de la vida del compositor vallenc Robert Gerhard (1896-1970), amb motiu de la celebració dels cinquanta anys de la seva mort. El material de la mostra és una cessió de l’Institut d’Estudis Vallencs, que es pot visitar fins al 19 de febrer de dilluns a divendres de 10 h a 20 h.
El diputat dels centres d’ensenyament de la Diputació, Jordi Cartanyà, ha estat l’encarregat de la inauguració de la mostra, que ha comptat amb la presència del nebot del compositor, en Ferran Gerhard. També han participat de l’acte inaugural en Xavier Salat, tinent d’alcalde de l’ajuntament de Valls, Olga Ger Beltran, de l’Institut d’Estudis Vallencs, i Víctor Santapau, director de l’Escola i Conservatori de Música a Tarragona. Un concert en directe dels alumnes de l’aula de Cant del Conservatori i del mestratge del professor del centre Miquel Massana al piano han arrodonit l’acte inaugural.
En aquesta exposició es destaca la importància del compositor, internacionalment reconegut com a un dels màxims revulsius de la música contemporània, un creador, investigador, pensador i explorador. Plantejada des d’un àmbit descriptiu, la mostra s’organitza com recorregut vital en cinc parts: Valls-Laussasne-Barcelona 1896-1922, Viena-Berlín 1923-1929, Barcelona 1929-1939 i París-Cambridge 1939-1970. A més, també compta amb un petit espai on gaudir de les seves obres.
Gerhard era fill de pare suís i de mare alsaciana, nascut a Valls, tot i viatjar per tot el món, sempre va mantenir un estret lligam amb la seva terra. Es va formar a l’Acadèmia Reial de Música de Munic i a l’Acadèmia Granados, entre d’altres. Va col·laborar amb l’arxiu d’etnografia i folklore de Catalunya fent treball de camp a les comarques del Camp de Tarragona i muntanyes de Prades. La seva vida el va portar a viatjar per Europa, especialment a Suïssa i Alemanya per conèixer el moviment avantguardista i expressionista.
Destaca el seu activisme cultural i polític. L’any 1932, mentre treballava al departament de música de la Biblioteca de Catalunya, va compaginar-ho amb un activisme públic i polític, fet que el va dur a integrarse al ‘Consejo Central de la Música’ en època de la II República espanyola.
Després de la guerra civil va marxar a l’exili. Va viure a diferents ciutats europees i als Estats Units.
Gerhard va rebre diversos premis al llarg de la seva vida i és considerat com un dels compositors de música clàssica més destacat del patrimoni musical català, i una figura clau de la música catalana i europea.