La xarxa de Cases de la Música de Catalunya (www.casadelamusica.cat) creix aquest any 2023 amb la incorporació de Reus a un projecte amb més de quinze anys de trajectòria i al qual ja pertanyen les Cases de la Música de Mataró, L’Hospitalet de Llobregat, Salt/Girona, Manresa, Terrassa i Lleida. L’adhesió correspon a la demanda de potenciar i ampliar la xarxa i convertir-la en un projecte sociocultural ambiciós i que abasti tot el territori català. La creació d’aquesta nova Casa de la Música va a càrrec de Lo Submarino de Reus, amb el suport de l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICEC), de la Diputació de Tarragona i de l’Ajuntament de Reus.
La Casa de la Música de Reus s’ha presenta aquest divendres 10 de març, en un esdeveniment que ha tingut lloc a l’espai al Centre Cultural El Castell de Reus i que ha comptat amb la participació d’Edgar Garcia, director de l’Institut Català de les Empreses Culturals -ICEC; Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona; Carles Pellicer, alcalde de Reus; Daniel Recasens, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Reus; Jordi Planagumà, coordinador de la Xarxa Cases de la Música, i Victor Bladé, director de la Casa de la Música de Reus. A més, el grup La Cosina ha dut a terme una petita actuació en la que ha presentat alguns temes del seu primer disc que sortirà amb el suport de les Beques de Creació 2023 de la mateixa entitat.
La Casa de la Música de Reus, ubicada a la seu de Lo Submarino Reus, començarà a operar a la ciutat de manera imminent, esdevenint un punt de referència musical de tot el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès. Encara que el projecte es troba en una fase inicial, ja està donant els seus primers passos en la mateixa línia de treball que la resta de seus de la xarxa de Cases de la Música, amb l’objectiu de potenciar el treball en xarxa per a la professionalització dels músics i a impulsar projectes en què la música funcioni com una eina d’inclusió. Alhora, com fan les altres seus del projecte, també organitzarà activitats que permetin una millor projecció de la feina dels músics i creadors, alhora que fomentin l’atracció de públic per a la música. Amb aquest pas, la ciutat de Reus serà l’epicentre del projecte a la província, amb un nou espai de gran format que disposarà de bucs d’assaig, un estudi de gravació, una sala de conferències i un espai amb la capacitat de públic més alta de la demarcació. La Casa de la Música de Reus potenciarà el talent local i alhora comptarà amb una programació estable de formacions consolidades per dinamitzar l’escena musical i crear nou públics.
La presidenta de la Diputació ha destacat que es tracta d'una iniciativa "molt rellevant en l'àmbit musical, cultural i social i alhora un nou exemple de la col·laboració públicoprivada". Així mateix, ha indicat que la Casa de la Música "reforçarà el caire cultural de la ciutat de Reus i del conjunt de la demarcació".
El projecte Cases de la Música
Cases de la Música és un projecte sociocultural en xarxa, que té com a objectius primordials promoure la formació, la creació, l'exhibició i la difusió de la música popular i moderna a tot Catalunya; a més de complementar les infraestructures culturals municipals mitjançant l'organització d'activitats, dirigides tant als artistes i als creadors, com al públic en general. Cases de la Música s'ha convertit en un projecte ferm i assentat a Catalunya, en el qual col·laboren i treballen plegades administracions públiques (Ajuntaments, Diputacions i Generalitat) i entitats privades que les gestionen. Es tracta, per tant, d'un model reeixit de gestió cultural publicoprivada, pioner a Europa, amb un propòsit comú: dinamitzar la música al territori.