Cultura

El Cicle de Muntanya torna a l'Auditori Diputació aquest mes de febrer

Enguany el Cicle comptarà amb la participació de grans figures com el polonès Krzysztof Wielicki, que ha coronat els catorze vuitmils i ha rebut el premi Princesa d'Astúries dels Esports l'any 2018 i el Piolet d'Or el 2019
  • Publicat05/02/2020

 

Els amants de l'alpinisme, l'escalada i l'aventura tenen una cita a l'Auditori Diputació a partir del 20 de febrer. El Cicle de Muntanya 2020, organitzat per la Diputació de Tarragona en col·laboració amb Anima't, oferirà fins al 26 de març 6 conferències a càrrec de reconeguts escaladors i alpinistes. Les sessions tindran lloc tots els dijous a les 19 h a l'Auditori Diputació (C. de Pere Martell 2, Tarragona). L'entrada serà gratuïta amb invitació, que es podrà recollir una hora abans de cada sessió al mateix recinte.

El Cicle de Muntanya 2020, amb la participació de destacats muntanyencs de renom internacional, es dedica enguany a diferents modalitats i esports de muntanya com l'alpinisme d'aventura, l'esquí extrem o l'escalada en gel i vol potenciar les vivències d'aventura personal sota el lema: L'excel·lència en l'aventura. En aquesta edició, el Reconeixement Cicle de Muntanya es lliurarà a l'escalador català Joan Cerdà. La menció vol reconèixer els valors, dedicació i trajectòria d'aquest muntanyenc reconegut per la seva important empremta en el món de l'escalada en particular i del muntanyisme en general. La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, lliurarà el reconeixement durant la conferència inaugural.

La primera conferència del cicle, Alpinisme d'aventura (20 de febrer, 19 h), anirà a càrrec de l'alpinista català Oriol Baró (Taüll 1979). Pirineista, alpinista, guia de muntanya i formador de guies, ha assolit vies importants als Andes, l'Himàlaia, els Alps i els Pirineus. També ha realitzat ascensions inèdites a la Patagònia. Baró és un veritable entusiasta en la lluita per potenciar la cultura de muntanya.

La segona sessió del cicle (27 de febrer, 19 h) Patagònia fins a l'arrel. Torre Central del Paine anirà a càrrec de l'alpinista, escaladora, guia de muntanya, actriu, periodista i model publicitària, Fátima Gil. En el documental Patagònia fins a l'arrel, Fátima Gil i el seu company Diego Hernández ens faran reviure els dies d'intensa escalada que van patir per coronar la Torre Central de les Torres del Paine, a la Patagònia xilena.

El 5 de març serà el torn de Krzysztof Wielicki (Polònia 1950) amb la conferència La meva elecció. Considerat una de les grans figures de la història del vuitmilisme, Wielicki ha coronat els catorze vuitmils i ha estat pioner en tres formes d'alpinisme: hivernals, escalades llampec i ascensions solitàries. Aquest alpinista polonès va rebre el premi Princesa d'Astúries dels Esports l'any 2018 juntament amb Reinhold Messner i el Piolet d'Or el 2019. A la seva conferència, Krzysztof Wielicki parlarà de la seva vida, reflectida per primera vegada al llibre autobiogràfic escrit per Piotr Drózdz, Mi elección, publicat per Ediciones Desnivel.

La següent conferència: Territoris inexplorats, gel i nòmades a l'Àrtic rus (12 de març, 19 h) anirà a càrrec de l'alpinista, explorador i instructor d'alpinisme i escalada Rafa Vadillo . Aquest català ha escalat cascades de gel arreu del món, amb primeres ascensions a Sibèria, Lapònia, el Canadà, els Estats Units, Turquia, Eslovàquia, França, Itàlia i els Pirineus. També ha fet ascensions a diferents muntanyes dels Andes, Kènia, Tanzània o els Alps. La passió per l'aventura i l'escalada el van portar a explorar una remota zona de l’Àrtic rus anomenada Plateau de Putorana, un espai natural, declarat Patrimoni de la UNESCO, que per la seva orografia sobre els mapes feia intuir un bon potencial per a l’escalada de cascades de gel. A la seva conferència ens parlarà d’aquesta experiència a les gèlides regions de l'Àrtic rus.

El 19 de març a les 19 h tindrà lloc la conferència Muntanyes de llibertat, a càrrec de l'alpinista, escalador i especialista en salt base, Carlos Suárez. Aquest alpinista de Madrid compta amb un extens historial d’expedicions i viatges pels cinc continents. Muntanyes de 8.000 m, salts base des de 6.000 m i ascensions de vuitè grau sense corda o competicions. La seva història personal és una reflexió sobre el risc que comporta superar-se un mateix en un medi salvatge tan natural com autèntic. La seva essència el porta a explicar-ho: conferències, escriure i tornar a entrenar. Córrer, escalar, esquiar i volar són a les seves pròpies empremtes.

El dijous 26 de març a les 19 h tindrà lloc l'última conferència del cicle Valhalla. La conquesta del sostre més gran del món a la Xina, a càrrec de l'escalador català Edu Marín. La cloenda del Cicle de Muntanya 2020 comptarà amb l’estrena mundial del documental de la gran aventura assolida a Getu, província de Guizhou a la Xina: La conquesta de Valhalla, el sostre més gran del món. Edu Marín ens farà gaudir de la seva gran aventura de Trucant a les portes del Valhalla, a la Xina. La línia de catorze llargs Valhalla té una longitud de 390 m i es tracta d’una de les vies en paret més dures i complicades del planeta. L’escalador català va invertir un total de sis mesos en el projecte, repartits en tres viatges. Una ascensió única i a l’abast de pocs, on l’escalada es va convertir en només una part de la gran aventura que va viure en un racó remot de la Xina.

Trobareu tota la informació sobre el Cicle de Muntanya 2020 a www.dipta.cat/ciclemuntanya.

El Cicle de Muntanya torna a l'Auditori Diputació  aquest mes de febrer
El Cicle de Muntanya torna a l'Auditori Diputació aquest mes de febrer

Notícies relacionades