Un total de 8 socis de diversos països europeus treballen conjuntament des de fa uns mesos en el desenvolupament d'una eina tecnològica que ha de contribuir a reduir el malbaratament alimentari i, per tant, ha de promoure la sostenibilitat del sector agroalimentari. Tots ells formen part del projecte SOULFOOD, una iniciativa que busca una solució perquè les iniciatives socials es puguin beneficiar dels excedents de les produccions agrícoles. El projecte tindrà una durada de 2 anys i compta amb un pressupost global de 801.739,88 euros, el 90% dels quals està finançat pel Fons Social Europeu Plus.
La Diputació de Tarragona és l'entitat coordinadora del projecte, que compta amb la participació d'altres entitats catalanes com l'Ajuntament de Reus (amb el Centre Social El Roser), REDESSA (amb el Foodtech&Nutrition Hub), el Clúster TIC Catalunya Sud i la Fundació Espigoladors. A més, també inclou el Lituanian Innovation Center i el Digital Innovation Hub Agri-Food, de Lituània; l'Ajuntament de Roman, a Romania, i l'ONG Boroume – Saving food saving lives, amb seu a Grècia.
Els socis del projecte treballen coordinats per avançar segons el calendari i el rol que cada entitat té en cadascun dels paquets de treball previstos. Concretament, SOULFOOD s'organitza en quatre paquets de treball: gestió i coordinació; la identificació i prova de solucions digitals per a la producció agrícola i alimentària sostenible; la identificació de solucions per millorar les iniciatives de distribució social d'aliments i la comunicació.
Actualment, el projecte es troba immers en la fase de desenvolupament de l'eina tecnològica, que ha de donar resposta a les necessitats dels productors locals. Ja s'han fet reunions específiques amb productors agrícoles dels diferents països participants, a través de les quals s'han extret conclusions clau per tal de crear una solució tecnològica a mida. L'objectiu és dotar al sector agroalimentari d'una eina que doni una segona vida a l'excedent agrari i, alhora, representi una oportunitat per als col·lectius vulnerables, alhora que contribueixi a aconseguir un sector agroalimentari més sostenible.
Treball coordinat i conjunt
Les institucions i entitats que formen part del projecte treballen de manera coordinada i conjunta, tot i que es troben a molts quilòmetres de distància. En qualsevol cas, quan el desenvolupament del projecte ho requereix, s'organitzen reunions per compartir els avenços i planificar els propers passos a seguir. Així ho van fer durant la primera reunió celebrada a Reus, a l'inici del projecte, i durant el mes de març a Lituània.
Els socis del projecte
Diputació de Tarragona: lidera i coordina el bon funcionament del projecte, ja que assessora i controla les tasques de la resta de socis. A més, també coordina la comunicació i la difusió.
L'Ajuntament de Reus, que participa a través del Centre Social El Roser i REDESSA, coordinarà l'organització de la jornada final del projecte i participa en diferents activitats, com ara identificar les necessitats dels productors locals pel que fa al malbaratament alimentari o provar una eina digital que connecti productors i iniciatives socials.
Clúster TIC Catalunya Sud: lidera el paquet de treball que identifica i provarà solucions digitals per a la producció agrícola i alimentària sostenible i participa en diferents activitats del projecte.
Fundació Espigoladors: coordina el paquet de treball que identificarà solucions per millorar les iniciatives socials de distribució d'aliments, coordina algunes tasques, com la identificació de bones pràctiques per connectar productors d'aliments i iniciatives socials o l'elaboració d'informes amb els resultats de la investigacions
Centre d'Innovació de Lituània: coordina algunes tasques, com identificar les necessitats dels productors locals en matèria de residus, elaborar un informe amb aprenentatges i conclusions o organitzar esdeveniments d'aprenentatge mutu entre productors locals i iniciatives socials, a més de participar en altres activitats.
Digital Innovation Hub Agri-Food de Lituània: participa en diferents activitats del projecte, com la identificació de bones pràctiques o les proves de l'eina digital que es desenvoluparà.
Ajuntament de Roman, a Romania: també participa en diferents activitats del projecte, com les proves de l'eina digital que es desenvoluparà per connectar productors i iniciatives socials o la identificació de bones pràctiques.
ONG Boroume – Saving food saving lifes, de Grècia: participa en diverses activitats del projecte.