La Torre de Fontaubella
La Torre de Fontaubella és un dels dos municipis de la Baronia d’Escornalbou que estan situats a la comarca del Priorat. Es troba a l’extrem sud-est de la comarca, amb la qual només té contacte pel nord, a través del terme de Pradell de la Teixeta, l’altra localitat prioratina de la Baronia. Per la resta de costats, la Torre de Fontaubella limita amb municipis del Baix Camp: l’Argentera a l’est i Colldejou a al sud i l’oest.
Compta amb 138 habitants i té un terme municipal accidentat i petit, de 7,11 km2. El poble es troba a 369 metres sobre el nivell de mar. Situat a la capçalera de la riera de Marçà, al peu mateix de la imponent Mola de Colldejou, el nucli originari de la població es troba situat a la partida de Fontesovelles, on encara es conserven restes d’unes construccions en pedra seca que formaven l’antic poblat de Fontaubella. Posteriorment, als voltants del 1700, la població es va traslladar a l'entorn de la Torre del Rafolí donant lloc a l’actual nucli.
L'agricultura és la principal activitat dels habitants del poble. La major part del terme és erm, ocupat per bosc, garriga i pasturatges. En la resta del terme dedicat a cultiu es conrea l'avellaner, seguit de la vinya, i també hi ha ametllers i oliveres. El municipi disposa de biblioteca, pista poliesportiva i dues cases rurals. La Festa Major d’estiu és el primer cap de setmana d’agost i la Festa Major d’hivern el 31 de desembre i 1 de gener.
Orígens medievals
El primer cop que surt esmentada la Torre de Fontaubella és l’any 1170 sota el nom de serram de Fonte Albella. Va pertànyer al monestir de Sant Miquel d'Escornalbou i en cessar l'activitat monacal en el cenobi el segle XVI va passar a dependre del seminari de Tarragona. L'església parroquial està dedicada a santa Maria. Es tracta d'un edifici en estil neoclàssic construït el segle XVIII. És de nau única, amb cor i capelles laterals que aprofiten els contraforts.
Al poble poden veure’s les restes d'una torre, anomenada del Rafolí, l’origen de la qual s’atribueix al període d'ocupació sarraïna. Era un edifici de planta quadrada de 8 metres de costat amb una alçària d'uns 10 metres.
A la Torre de Fontaubella s’hi pot arribar des de Reus per la N-420 i la TV-3223, i des de Colldejou per la TV-322. Des de Falset, per la carretera T-3000 fins a Marçà i la TV-3001 fins a La Torre de Fontaubella. Des de Pradell de la Teixeta s’hi accedeix per la TV-3223.