Ens locals

La Unió Europea vol utilitzar els fons de recuperació per al front energètic

  • Publicat12/05/2022

La Comissió Europea demanarà als països de la unió que tinguin en compte els reptes que genera la invasió russa d'Ucraïna, en particular en el front energètic, a l'hora fer ús de les ajudes del fons de recuperació post pandèmia, sobretot els préstecs. L'executiu comunitari està estudiant com el Mecanisme de recuperació i resiliència, dotat amb 724.000 milions d'euros, podria recolzar els objectius del seu pla per acabar amb la dependència europea dels combustibles russos, que ha batejat com a RepowerEU i presentarà a finals del mes de maig.

Encara hi ha disponibles uns 220.000 milions d'euros en préstecs del mecanisme de recuperació i resiliència amb termes financers molt avantatjosos que poden usar-se en reformes i inversions per respondre als reptes que sorgeixen de l'agressió russa, incloent el sector de l'energia. Per això, la Comissió Europea donarà directrius detallades per tal que els països que vulguin revisar els seus plans, sol·licitin crèdits del fons o vegin augmentar la seva assignació en subvencions puguin plantejar mesures en línia amb les prioritats de la nova estratègia energètica de Brussel·les.

L'executiu està estudiant la possibilitat d'ampliar els préstecs que pot sol·licitar cada país, fixat ara en el 6,8 % del seu PIB, i avançar el termini per demanar-los, que actualment acaba el 31 d'agost de 2023.

Els plans de recuperació nacionals, malgrat estar dissenyats per fer front a les seqüeles econòmiques de la covid-19, ja se centren en bona mesura en l'eficiència energètica, les energies renovables o la inversió a les xarxes elèctriques i donen flexibilitat per respondre a algunes necessitats derivades del conflicte, com l'acollida de refugiats, tot i que no permeten actuar en altres flancs com la defensa,  van recordar els comissaris. En aquest sentit, va anticipar que rebran substancials sol·licituds de crèdits, entre d'altres la d'Espanya per obtenir uns 70.000 milions d'euros.

S'ha instat els països a seguir centrant-se a implementar els seus plans. Dels objectius que s'han de complir fins al tercer trimestre d'aquest any, el 80 % van en bon camí, el 15 % s'han completat i només un 4 % van amb retard.

Brussel·les va rebre el dissabte 30 d’abril la sol·licitud d'Espanya per obtenir un segon tram, de 12.000 milions d'euros, del fons de recuperació vinculat a 40 fites del seu pla i ara té dos mesos per avaluar-la.

Bombetes.
Bombetes.