El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha signat a Tarragona un conveni amb la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, per emprendre deu projectes de restauració i manteniment de patrimoni històric d'ús turístic de titularitat estatal per un import de 35 milions d'euros. Aquesta inversió forma part del Pla de Modernització i Competitivitat del sector turístic finançat amb els fons europeus. L'objectiu és millorar la capacitat que té el ric patrimoni històric i cultural d'Espanya a tot el territori per seguir atraient turistes tant nacionals com internacionals.
El Ministeri de Cultura i Esport serà l' encarregat de dur a terme aquests deu projectes en diverses ciutats, totes d' interès cultural i turístic, amb implicacions directes en la sostenibilitat cultural, mediambiental i econòmica dels entorns en els quals s' ubiquen.
D'una banda, es destinaran 15 milions d'euros a la reforma i posada en valor dels museus de titularitat estatal i gestió transferida de Càceres i Tarragona, ambdues Patrimoni Mundial. Concretament, es destinaran 7 milions al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i 8 milions al Museu de Càceres.
D'altra banda, es destinaran 4.720.040,96 euros a la restauració i consolidació de castells i muralles públiques declarades Bé d'Interès Cultural i d'Interès Turístic. Es consolidaran i restauraran els castells de Sagunt (València), Adsubia (Alacant) i Santed (Saragossa). També es restauraran diversos trams de la muralla de Zamora i la muralla de la puebla de Burgo de Osma (Sòria). El repartiment entre les diferents actuacions es realitzarà depenent de les necessitats de cadascun dels projectes.
Finalment, es destinaran 15.279.959 euros al Paisatge de la Llum de Madrid, declarat Patrimoni Mundial l'any passat. S'invertiran 8,5 milions en projectes de rehabilitació de la Biblioteca Nacional, 5.687.000 euros al Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia (seu principal i Palau de Velázquez-Parc del Retiro) i 1.092.959,04 euros al Museu Nacional del Prado.
Totes aquestes actuacions s'hauran d'haver executat abans de la finalització del segon trimestre de 2026, per donar compliment al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
El patrimoni històric espanyol és un element clau en l'atracció de turistes. Aproximadament 14,5 milions dels viatges realitzats el 2019 es van realitzar amb finalitats culturals.
A Espanya es compta amb al voltant de 17.199 béns d'interès cultural repartits en el conjunt de la geografia espanyola, especialment en àrees rurals o d'interior. Un manteniment adequat dels béns immobles patrimoni històric permetrà a les destinacions promocionar-se i atraure turistes oferint-los visites o allotjaments en aquests béns immobles i millorant els seus indicadors socioeconòmics, com el desenvolupament local i l'ocupació.