Creix l'obra editada d'Antoni Rovira i Virgili. 'La collita darrera' (Ed. Obrador Edèndum, 2019) és el títol d'un nou llibre amb poemes inèdits del periodista i polític tarragoní (Tarragona 1882 - Perpinyà 1949), escrits als darrers anys de la seva vida a la Catalunya Nord, on es va exiliar el 1939. El volum recull unes 150 poesies d'aire clàssic, popular o èpic, moltes de les quals dedicades als paisatges de la seva infància (Reus, Valls, el Vendrell...) i també als de la seva vellesa (Perpinyà, Ceret, Prada de Conflent...). Altres obres, més intimes, indaguen sobre la natura, l'amor o la vida.
La presentació de l'obra s'ha dut a terme aquest dimarts al vespre al Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT), en un acte amb la participació del president de la Diputació, Josep Poblet i de la rectora de la URV, María José Figueras, acompanyats del president del Consell Social de la URV, Joan Pedrerol; de la vicerectora de Relacions Institucionals, Cultura i Compromís Social, Cori Camps; de la responsable del MAMT, Marisa Suárez, i de la doctora europea en Filologia Romànica i professora del Departament de Filologies Romàniques de la URV Elena de la Cruz Vergari, la qual ha tingut cura de l'edició d'aquesta obra.
Segons s'ha posat de manifest durant l'acte, 'La collita darrera' esdevé clau per conèixer Rovira i Virgili d'una manera més íntima i directa. Al mateix temps, els seus poemes ofereixen "un testimoni dels paisatges físics i psíquics que configuren els darrers anys d'un intel·lectual exiliat que sospirava i treballava incansablement per la restitució de les llibertats", segons De la Cruz.
La publicació d'aquest llibre es produeix dos anys després de l'aparició d'un altre volum dedicat a Rovira i Virgili, 'La collita tardana', que també va comptar amb el suport de la Diputació de Tarragona i de la URV.