Tradició, arrelament, sostenibilitat i futur. La presidenta de la Diputació ha reivindicat aquests valors com a trets característics de la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, Vitrum, un esdeveniment que ha conegut de prop aquest diumenge en una visita institucional. Noemí Llauradó ha visitat el mercat d'artesania i ha contemplat l'elaboració en directe de vidre artesà, a càrrec dels mestres vidriers Rafa Abdon, Igor Obeso i Ferran Collado. L'han acompanyat en la visita la diputada delegada d'Ocupació i Emprenedoria de la Diputació, Carme Ferré; l'alcalde del municipi, Joan Canela, i la presidenta de l'Associació Vitrum, Rosa Albes, a més de diversos regidors i regidores del consistori i de representants d'altres municipis de la Conca de Barberà.
La presidenta de la Diputació, ens que col·labora en el Vitrum, ha fet èmfasi en la importància d'esdeveniments com aquest en la reactivació del territori i "en la recuperació de tradicions que ens connecten amb el passat però que, alhora, ens obren un camí de futur". En aquest sentit, ha destacat que, tant el Vitrum com la promoció del vidre que el municipi du a terme a través del seu Museu i Forn del Vidre, "esdevenen un actiu molt singular que serveix per difondre el municipi arreu, tot preservant una tasca artesanal molt vinculada a la sostenibilitat".
Vitrum se celebra cada octubre des de l'any 2014, si bé l'edició de l'any passat es va haver d'ajornar com a mesura preventiva davant la Covid-19. Durant un cap de setmana, la festa aplega vidriers d'arreu que treballen aquest material de la manera tradicional i des de diferents tècniques: vidre bufat, vitrofusió, vitrall, esmalt, joieria... Uns i altres esdevenen els protagonistes del mercat artesanal, amb artesans de diversos oficis, i dels espectacles i demostracions a l'aire lliure o al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí. La festa inclou, així mateix, altres activitats relacionades amb la tradició vidriera, molt arrelada al municipi.