Detectar necessitats del col·lectiu sènior (majors de 55 anys) en l’àmbit del turisme i donar sortida a les inquietuds dels municipis rurals a través de l’economia “silver” per contribuir al repoblament. Han estat els objectius principals de la primera edició del Laboratori d’Innovació Social Rural Silver Lab, impulsat per la Diputació de Tarragona. Es tracta d’un programa gratuït adreçat a persones i empreses de la demarcació que ha ofert assessorament i acompanyament a projectes emprenedors adreçats al col·lectiu sènior.
L’economia “silver” (de plata) engloba totes aquelles activitats econòmiques que donin resposta a una necessitat del col·lectiu de persones majors de 55 anys, independentment del sector econòmic del qual pugui sorgir l’activitat.
Aquest dijous ha tingut lloc l’acte de cloenda de la primera edició del Rural Silver Lab a la seu del laboratori d’innovació social CoEbreLab (del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre), a Móra d’Ebre. L’acte ha comptat amb l’assistència del diputat delegat de Gestió de persones i Talent de la Diputació de Tarragona, Joan Castor Gonell.
Durant el temps que ha estat en marxa el programa, (de setembre a desembre de 2023), els projectes emprenedors que hi han participat han estat assessorats i conduïts per incubar, testejar, pretotipar, prototipar i presentar un model de negoci que respongués al repte: “Com podem aprofitar els recursos turístics existents per al col·lectiu sènior a partir del treball compartit i/o l’establiment de sinergies?”
El concurs d’idees empresarials
La Diputació va convocar a finals d’estiu el concurs d’idees empresarials Redel Rural Silver, adreçat a empreses i persones emprenedores del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès, i a través d’aquest laboratori d’innovació, s’han aportat solucions per contribuir al desenvolupament del territori potenciant el turisme sènior a l’entorn rural.
D’aquesta primera edició del concurs n’han sorgit 5 propostes finalistes: la majoria, noves línies de negoci associades a projectes emprenedors. Són les següents:
-La Garbinada (Horta de Sant Joan). Una agència de viatges especialitzada en el públic silver.
-Camins Km.0 (Nulles). Una cooperativa de serveis amb una línia específica de visites “slow”, culturals, i sense pressa, per a persones silver.
-Eco-Pícnic Fatarella (la Fatarella). Una finca agroalimentària que ofereix visites al patrimoni natural i entològic, a través d’històries de vida, de la Fatarella i els entorns de la batalla de l’Ebre amb la degustació de la Clotxa o un Eco-pícnic amb productes de km.0 per a persones silver.
-Natural-Mente Yoga (Arnes). Un projecte emprenedor que ofereix retirs a persones silver, especialment dones, un retir de cap de setmana combinant la pràctica de ioga i del nòrdic walking gaudint de la natura, de l’entorn, de tallers artístics i slow food.
-Amics del Ferrocarril de Móra la Nova (Móra la Nova). Posada en marxa d’una experiència turística per a persones silver en un tren dels anys 50 restaurat, per viure, tastar, menjar i gaudir el territori a través de les diferents parades que farà el tren; ruta del vi, dinar amb productes locals, gaudir de l’entorn natural i del viatge teatralitzat, a través de personatges històrics.
Un cop finalitzat el Rural Silver Lab, els projectes finalistes rebran l’acompanyament i mentoratge d’Ascasud i de la Càtedra d’Emprenedoria de la URV, per treballar aspectes específics del model de negoci i del pla econòmic financer i per preparar la seva candidatura i presentació (pitch) al concurs global, que es durà a terme a finals del primer trimestre del 2024, on hi ha un premi de 5.000€ i 3 accèssits de 1.000€.
Alhora, els projectes emprenedors que han participat en el Rural Silver Lab han estat premiats amb l’assistència i participació en unes jornades d’emprenedoria que han tingut lloc aquest mes de novembre a Quintanar de la Sierra (Burgos), i que han comptat amb la presència d’altres projectes emprenedors, persones tècniques i mentores dels diferents territoris que participen de la iniciativa global Redel Rural Silver.
Així mateix, totes les persones i empreses que han format part del concurs d’idees emmarcat en el Laboratori d'Innovació Social Rural Silver Lab, han participat de tallers intergeneracionals i formació específica, on s’han pogut provar i analitzar les diverses necessitats dels sectors de turisme, emprenedoria i economia “silver”.
El turisme sènior com a oportunitat per al medi rural
La Diputació de Tarragona va convocar el certamen juntament amb 3 entitats més d’arreu de l’Estat, en el marc del projecte global Redel Rural Silver. A nivell estatal, el repte d’aquesta primera edició del concurs d’idees era El Turisme Sènior com a oportunitat per al medi rural. Un repte que es va adaptar a la situació particular de cada territori, per tal d’aprofitar al màxim els recursos en cada cas. Pel que fa a la demarcació de Tarragona, el repte es va plantejar a través de la pregunta: “Com podem aprofitar els recursos turístics existents per al col·lectiu sènior a partir del treball compartit i/o l’establiment de sinergies?”
És la primera vegada que es convoca el concurs d’idees empresarials en el marc del projecte global Redel Rural Silver, una iniciativa que la Diputació de Tarragona impulsa juntament amb altres entitats d’arreu de l’Estat que formen part de la Xarxa d’Entitats per al Desenvolupament Local (REDEL) –Sodebur (Diputación de Burgos), Lanbide Ekimenak Zentroa (Bizkaia) i la Mancomunidad de Medina del Campo (Valladolid). La iniciativa va néixer l’any 2021 amb l’objectiu d’abordar les necessitats relacionades amb l'envelliment en el medi rural, i aprofitar les oportunitats que ofereix l’economia “silver” com a font de feina, benestar i desenvolupament local i com a oportunitat per evitar el despoblament. El projecte Redel Rural Silver rep finançament del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.