Ens locals

La indústria tecnològica preveu que els fons europeus generaran un impacte directe de 673 milions d'euros a la seva facturació

  • Publicat22/04/2022

Gairebé el 30% dels fons europeus Next Generation es destinarà a la digitalització, per la qual cosa s'espera que que les companyies del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) rebin una important quantitat d'aquestes ajudes, que els permetran, a més, millorar les seves xifres de facturació.

L'associació @aslan, que agrupa la indústria de la innovació digital a Espanya, ha fet una aproximació a les xifres: els fons europeus Next Generation generaran un impacte directe de 673 milions en la facturació de les empreses del sector de les TIC el 2022. En concret, les empreses associades a @aslan, entre les que s'inclouen grans companyies com Microsoft, Huawei, Dell, Sophos, HP, SAP o AWS, preveuen que la seva facturació creixerà de mitjana a Espanya el 2022 un 9,2%. D'elles, gairebé la meitat (un 51%) esperen que s'incrementi aquest any entre un 15% i un 40%.

Sobre l'impacte que poden tenir els fons europeus en l'evolució dels seus ingressos, un 57% de les associades preveu que ajudin a elevar la seva facturació entre un 5% i un 15%; un 22% espera que l'impacte sigui superior al 15%, mentre que un 20% estima que estarà per sota del 5%. Pel que fa als beneficis, les empreses TIC calculen que permetran incrementar la xifra de negoci de la indústria al voltant del 15%. Un 47% avança que l'impacte en la facturació serà d'entre el 5% i el 15%, mentre que per a un 42% aquest augment superarà el 15%.

Per tal d'aprofitar al màxim els fons Next Generation EU que rebrà Espanya @aslan ha posat en marxa un nou programa multisectorial per a 2022-2024. El seu objectiu és mobilitzar tota la cadena de valor de les TIC i els equips de transformació digital del sector públic i privat per contribuir a la recuperació, transformació i resiliència de l'economia nacional. El programa comptarà per a la seva execució amb la col·laboració de grups d'experts de més de 160 empreses associades i directors de tecnologia i innovació de sectors estratègics. Entre les seves accions principals hi haurà la generació d'informes sectorials, l'organització de col·loquis i reunions de networking o acords amb organitzacions compromeses amb la divulgació de les noves tecnologies.

La plantilla mitjana de les empreses associades és de 320 empleats, les que més ocupació generen són les dels subsectors d'operadors, integradors i empreses de consultoria, amb una mitjana de 505 empleats. En total, donen feina a unes 50.000 persones a Espanya i a 1,5 milions al món.

En concret, un 43% són companyies espanyoles, mentre que la resta tenen la seva seu en grans economies com Estats Units (27%), Regne Unit (6%) i França (6%). Així mateix, detalla que mentre que el 84% de les companyies dedicades a la integració TIC són espanyoles, en el cas dels fabricants més del 73% té el seu origen en altres països.

D'altra banda, l'associació remarca l'aposta que fan aquestes companyies per la inversió en R+D+i, que s'ha convertit en un pilar essencial per al desenvolupament del sector TIC a Espanya. Això els ha portat a tenir en conjunt 113.854 patents, el que representa 4.217 per empresa.

Imatge de tecnologia
Imatge de tecnologia