El Centre de Desenvolupament de l'Oli (CDO), gestionat per la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Reus, ha lliurat aquest dijous els premis anuals als millors olis d'oliva verge extra de la collita d'enguany de les denominacions d'origen protegides (DOP) Baix Ebre-Montsià, Siurana o Terra Alta. En aquesta edició s’han presentat olis d’un total de 25 almàsseres i els guardonats han estat Olis Solé SL (en la categoria d’oli afruitat madur), Cooperativa Falset-Marçà (en la categoria d’oli afruitat verd dolç) i Vallespí Vidal – La Gaeta (en la categoria d’oli afruitat verd amarg). Així mateix, el jurat ha decidit reconèixer la qualitat d'altres olis amb l'atorgament de tres accèssits per a l’Agrícola de Montbrió del Camp SCCL (en la categoria d’oli afruitat madur), per a la Cooperativa Agrícola de Cabacés (en la categoria d’oli afruitat verd dolç) i per a Rius d’Or (en la categoria d’oli afruitat verd amarg). A més, el jurat ha reconegut amb una menció especial l’Escola Agrària de Gandesa.
Els premis s'han lliurat al Palau Bofarull de la Diputació, en un acte amb la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó; l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; i, el regidor de Medi Ambient i Ocupació de l’ajuntament reusenc, Daniel Rubio. L'acte ha comptat amb una ponència a càrrec d’Agustí Romero, responsable del subprograma d’Olivicultura, elaiotècnia i fruita seca de l’Institut de recerca i tecnologia alimentària (IRTA), que ha exposat de la iniciativa ‘Cooking Lab’, que en el marc del projecte Nutrisalt, presenta una planta pilot per a l’experimentació d’aliments amb oli d’oliva i altres aliments produïts al Camp de Tarragona.
Els premis
Des de l’any 2006, el CDO reconeix els millors olis d'oliva verge extra de les DOP Baix Ebre-Montsià, Siurana i Terra Alta. Els guardons tenen per objectiu reconèixer la feina i l'esforç dels productors d'oli d’oliva verge extra del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre i posar en valor els seus olis. Els premis consisteixen en la compra dels olis embotellats guanyadors per un import de 1.500 euros a cadascuna de les categories. D'aquesta manera, la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Reus podran promocionar-los a través de diferents accions. A més, el molins d’oli poden fer menció del premi a l'etiqueta dels envasos de l'oli d'oliva verge extra. Com en anteriors edicions, els premiats i la resta de guardonats han rebut com a obsequi un setrill de vidre bufat del Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet.
Ens de dinamització del sector oleícola
A banda de dinamitzar el sector a les comarques de Tarragona i promoure l’oli d’oliva verge extra, el CDO actua com a agent aglutinador de totes les entitats relacionades amb el sector de l’oli. El CDO forma part de l’Asociación Española de Municipios del Olivo (AEMO), organisme que té com a objectiu constituir, des dels ens locals o municipis associats, una plataforma de coneixement, promoció i revalorització de la cultura de l’oli.