El nou sistema, que pretén ser un revulsiu per als consistoris, afavoreix la planificació, l’eficiència i el desenvolupament sostenible, adaptant-se al cicle inversor de cada ajuntament i mantenint l’autonomia municipal
La Diputació de Tarragona ultima la posada en marxa d’un nou model de cooperació econòmica i assistencial amb els 184 ajuntaments de la demarcació que, amb el nom d’Impuls Dipta, pretén ser un revulsiu per a la gestió, l’organització i l’economia dels diferents municipis. Aquest nou sistema, basat en la concertació, simplificarà fins a un 75% la tramitació administrativa dels ajuntaments amb la Diputació, per la qual cosa es planteja com a plenament eficient.
Per aconseguir aquest objectiu, Impuls Dipta supera la majoria de convocatòries de subvencions repartides al llarg de l’any, incloses les de l’actual Pla d’Acció Municipal, el PAM, i les concentra en un únic pla global que inclou el finançament i també les assistències als ens locals.
La presidenta Noemí Llauradó ha presentat la iniciativa als alcaldes i alcaldesses del Camp de Tarragona i del Baix Penedès, acompanyada del vicepresident Enric Adell i del diputat Fran Morancho
“Estem davant d’un impuls transcendent i decisiu per al món local, que marcarà un abans i un després en la relació de cooperació entre els ajuntaments i la Diputació i, sobretot, en la millora dels municipis i del conjunt de la demarcació”, ha destacat la presidenta de la institució supramunicipal, Noemí Llauradó, en la presentació del pla als alcaldes i alcaldesses del Camp de Tarragona i del Baix Penedès, aquest dimarts a la tarda a l’Auditori Diputació, a Tarragona. Demà dimecres Impuls Dipta es presentarà als ajuntaments de les Terres de l’Ebre, en un acte a l’Aula Magna del Campus de la URV a les Terres de l’Ebre, a Tortosa.
Llauradó ha estat acompanyada en la presentació pel diputat delegat d'Hisenda i Gestió Pressupostària, Fran Morancho, i pel vicepresident segon i diputat delegat de Concertació i Assistència Municipal, Enric Adell. Ambdós han detallat els principals aspectes del nou model als nombrosos assistents a l’acte. Per Morancho, ImpulsDipta suposa “un canvi qualitatiu molt important per a la Diputació i per als ajuntaments, ja que ens adaptem al seu cicle inversor. Els alcaldes i alcaldesses hauran de decidir a què volen destinar els diners, tenint en compte unes condicions mínimes: cultura, salut pública i transició ecològica”. De la seva part, el vicepresident segon ha volgut destacar que “des de la Diputació ens posem a la pell dels ajuntaments, perquè entenem el que significa governar. Volem una relació bilateral, per consensuar i treballar conjuntament les polítiques públiques".
Impuls Dipta és una aposta per l’eficiència, la bilateralitat, el treball conjunt, el respecte per l’autonomia local, l’impuls a la cooperació i el compromís per l’adaptació i millora dels serveis prestats. Pel que fa a l’aspecte concret de la simplificació dels tràmits administratius, es preveu una millora atesa la concentració en un únic pla de les diferents convocatòries de subvencions i les del PAM, que són de l’ordre d’una seixantena en un mandat, fet que representava gairebé 9.000 sol·licituds dels ajuntaments d’arreu de la demarcació, amb els conseqüents processos de valoració, concessió, justificació i comprovació. Ara, amb la concertació fruit del model Impuls Dipta, tota aquesta tramitació administrativa es reduirà dràsticament, per bé que els ajuts i les assistències hi seran igualment.
D’altra banda, es tracta d’un model que s’adapta al cicle inversor de cada ajuntament i que està pensat per utilitzar i rendibilitzar al màxim les quantitats que s’atorgaran a cadascun. Es pretén, per tant, afavorir que la totalitat dels recursos que es destinen a Impuls Dipta es tradueixi en l’execució del cent per cent dels projectes que es plantegen als municipis.
En el present mandat, Impuls Dipta posarà a disposició dels municipis de la demarcació 147 M€, així com l’expertesa tècnica i assistencial de la Diputació de Tarragona per contribuir a que aquesta xifra es tradueixi en iniciatives locals que reverteixin en benefici de la ciutadania. Aquesta quantia econòmica representa un increment del 11% en comparació amb l’actual model de subvencions que es convoquen.
Incidència en eixos estratègics
El nou sistema de gestió mitjançant la concertació vol impulsar tres grans eixos d’acció als municipis, com són la Transició ecològica, la Salut pública i la Cultura, així com altres conceptes i inversions. I pel que fa a les diferents inversions que emprenguin els ajuntaments, la Diputació prioritzarà l’assistència en una sèrie d’àmbits que la institució considera prioritaris i estratègics per al conjunt de la demarcació de Tarragona, com són el cicle integral de l’aigua, la transició energètica, l’habitatge o la prevenció d’incendis forestals, amb assistència tècnica garantida i un major finançament.
També impulsa als municipis la transició ecològica, la salut pública i la cultura, i prioritza l’assistència en àmbits estratègics per a la Diputació: cicle integral de l’aigua, transició energètica, habitatge o prevenció d’incendis forestals
Durant la presentació, la presidenta de la Diputació de Tarragona també ha recalcat la vocació de servei públic i l’adaptabilitat als nous temps que representa el nou model, que, segons ha afegit, respon a les inquietuds dels alcaldes i les alcaldesses: “El sistema és fruit de l’escolta permanent als ajuntaments i també del treball de la Diputació per ser encara més eficients amb els sistemes de gestió i de cooperació amb el món local”.