Centres educatius

El Conservatori de Música de la Diputació a Tortosa col·laborarà amb els estudis superiors impulsats per l'ESMUC i la URV a les Terres de l'Ebre

Es tracta d'una doble titulació en un grau en Ensenyaments Artístics Superiors de Música i un grau en Educació Primària impulsada per l'Escola Superior de Música de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili i amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona
  • Publicat19/01/2024

L'Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Tortosa (ECM Tortosa) acollirà un itinerari formatiu que permetrà assolir una doble titulació en un grau en Ensenyaments Artístics Superiors de Música i un grau en Educació Primària a les Terres de l'Ebre. Es tracta d'una nova oferta formativa impulsada per l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb la col·laboració de l'ECM Tortosa. Aquesta serà la primera opció d’estudiar a l’ESMUC, el centre d’ensenyaments artístics superiors de música de grau i màster de la Generalitat, fora de la seu a Barcelona.

Els nous estudis s'han presentat a Tortosa, durant una roda de premsa que ha comptat amb l'assistència del vicepresident segon de la Diputació, Enric Adell, la consellera d'Educació, Anna Simó, i el rector de la URV, Josep Pallarès.

El vicepresident segon de la Diputació, Enric Adell, ha assegurat que "aquest projecte és una oportunitat històrica i, des de la Diputació, estem molt satisfets de poder sumar al costat de l'ESMUC i de la URV, amb l'objectiu de fer avançar el territori en matèria educativa i cultural. Aquests estudis representen una oportunitat per retenir i captar talent al territori, a més de reconèixer la tradició musical de les Terres de l'Ebre".

Per la seva part, la consellera d’Educació, Anna Simó Castelló, ha destacat que “aquesta és una iniciativa que suposarà una oportunitat tant per als músics professionals com per a l’alumnat, perquè farà possible retenir el talent musical de les Terres de l’Ebre i incorporar-lo al nostre sistema educatiu en benefici de l’alumnat”.

Aquesta nova doble titulació permetrà a l'alumnat desplegar les seves competències interpretatives, a la vegada que contribuirà a assolir les competències pedagògiques, que li possibilitaran, en un futur, desenvolupar-se professionalment en un doble perfil: intèrprets d’alt nivell i docents amb altes competències musicals. Es preveu una implementació gradual, de 10 alumnes cada curs, que en suposaran un total de 40 quan s’hagi completat el desplegament. Els aspirants hauran de superar les proves d’accés a l’ESMUC (que es faran el mes de maig) i a la URV (les proves d’accés a la universitat i les proves d’aptitud personal).

En concret, aquest itinerari es podrà obtenir en les modalitats dels instruments del quintet de metall: trompeta, trompa, trombó i tuba. La tria d’aquests instruments respon a la rica herència cultural de les Terres de l’Ebre, que es reflecteix en les seves manifestacions musicals i, especialment, les bandes. A més, està previst que un dia a la setmana l’alumnat desenvolupi les matèries orquestrals i de grans conjunts a Barcelona.

Les bandes de música, node social a l’Ebre

Les bandes, a més d’esdevenir agents culturals als municipis i que formen part de l’imaginari sonor de les manifestacions festives locals, actuen com a node social i activitat comunitària que articula el territori entorn de la música. Aquesta articulació va més enllà, fent confluir l’activitat amateur amb l’activitat professional que s’hi esdevé, fins i tot amb una dimensió internacional a través de certàmens com el de la Sénia o altres festivals que es despleguen al territori. Hi ha una trentena de bandes a les quatre comarques que conformen les Terres de l’Ebre (Ribera d’Ebre, Terra Alta, Baix Ebre i Montsià), amb una població que no supera els 200.000 habitants.

Davant d’aquest potencial musical, el desplegament d’estudis superiors de música a Tortosa busca reconèixer el nivell musical del territori, retenir el talent de les Terres de l’Ebre i contribuir a alimentar l’ecosistema musical, tot generant-hi ocupació de qualitat.

L’ESMUC ja desenvolupa una altra doble titulació, en aquest cas en conveni amb la Universitat Politècnica de Catalunya, entre el grau en Matemàtiques i el grau en Ensenyaments Artístics Superiors de Música.

 

Un moment de la roda de premsa on s'ha presentat la nova proposta formativa
Un moment de la roda de premsa on s'ha presentat la nova proposta formativa
Un moment de la roda de premsa on s'ha presentat la nova proposta formativa
Un moment de la roda de premsa on s'ha presentat la nova proposta formativa

Notícies relacionades