Un recorregut per les experiències de reconeguts escaladors i alpinistes. El Palau Bofarull de la Diputació a Reus acull fins al proper dia 1 d’abril la mostra “Com a fita, la superació. Cicle de Muntanya 2023”. Emmarcada en els actes del Cicle de Muntanya que organitza la Diputació de Tarragona aquest mes de març, la mostra ens endinsa, a través del text i les imatges, en les experiències dels i les protagonistes del Cicle de Muntanya 2023: reconeguts escaladors i alpinistes entre els quals trobem l’alpinista basca Edurne Pasaban, reconeguda per ser la primera dona a coronar els catorze cims de vuit mil metres del planeta; l’atleta paralímpic i alpinista Gerard Descarrega, o la corredora d’Ultra Trail, atleta i escaladora catalana Núria Picas entre molts altres. La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha inaugurat la mostra aquest divendres al Palau Bofarull de Reus.
Sota el lema “la Muntanya es mou” i després de la bona acollida que aquesta iniciativa va tenir l’any passat, el Cicle de Muntanya de la Diputació de Tarragona trasllada, per segon any consecutiu, una part del contingut en diferents punts del territori amb l’objectiu d’arribar a molta més gent. En aquest sentit, dues propostes audiovisuals s’han pogut veure aquest divendres al Palau Bofarull de Reus un cop inaugurada l’exposició sobre el Cicle. Es tracta del documental The wall of shadows, dirigit per la documentalista i alpinista polonesa Eliza Kubarska i el curtmetratge Melting landscapes. Glaciers, dirigit i produït per Pepe Molina.
Dues propostes audiovisuals que també es podran veure al Centre Municipal de Cultura-Auditori Sala Salbà, de la Bisbal del Penedès el proper 14 de març i al Casal municipal d’Amposta, el 28 de març.
The wall of shadows ens proposa trencar el tabú de la tradició, allò que ens ve imposat, on tres prestigiosos alpinistes, Marcin Tomaszewski, Dmitry Golovchenko i Sergey Nilov i una família de Sherpa compartiran una expedició occidental al vessant Est del Kumbhakarna (Jannu). Aquest documental ha rebut nombrosos premis, entre els quals destaquen la Millor Pel·lícula d’Alpinisme, Banff Mountain Film Festival (Canadà 2020) o el Gran Premi BBK Mendi Film Fest (Bilbao 2021) entre altres.
El curtmetratge Melting landscapes. Glaciers dirigit i produït per Pepe Molina també ha resultat premiat en diversos festivals a Bilbao, Astorga, Palma, Polònia, Xile, l’Argentina i Itàlia. Aquest curtmetratge està rodat a l’Antàrtida, l’Argentina, Xile, Groenlàndia i Islàndia, i ens mostra el constant desglaç de les glaceres del planeta i la seva relació amb el canvi climàtic.
Una cita consolidada del món del muntanyisme
Sota el títol "Com a fita, la Superació", el Cicle celebra 16 anys amb una programació dedicada als valors de l’esforç, el compromís i la superació. Organitzat per la Diputació de Tarragona, oferirà tot el mes de març documentals, curtmetratges i conferències a càrrec de reconeguts escaladors i alpinistes. Tindrà 6 sessions a l'Auditori Diputació (Tarragona) a les quals se sumen els documentals a Reus, Amposta i la Bisbal del Penedès.
Al llarg de 16 edicions el Cicle de Muntanya ha apropat al territori l’experiència d'alpinistes de reconegut prestigi, com Ramón Larramendi, Jerónimo López, Kurt Diemberger, Araceli Segarra, Josep Manuel Anglada, Rosa Fernández, Juanito Oiarzabal, Mònica Verge, Nives Meroi i Romano Benet, Alberto Zerain, Jordi Pons, Sebastián Álvaro, Denis Urubko, Eduardo Martínez de Pisón, Alex Txicon, Chus Lago, Silvia Vidal, Juanjo San Sebastián, Ferran Latorre, Òscar Cadiach, Catherine Destivelle, Krzysztof Wielicki, Edurne Pasaban o Núria Picas.
A més, cada any ofereix la possibilitat de visionar documentals de primer nivell, guardonats internacionalment i que no compten amb una distribució en els circuits comercials. Documentals que fan viure aventures i reptes extraordinaris, on la fita dels seus protagonistes és la pròpia superació.
Trobareu tota la informació sobre el Cicle de Muntanya 2023 aquí: