Arxiu General

L’Arxiu General de la Diputació participa de la Setmana Internacional dels Arxius amb un concurs a les xarxes socials

Amb el lema ‘Som present, som història’ el dia 9 de juny se celebra el Dia Internacional dels Arxius amb activitats a tots els arxius catalans
  • Publicat07/06/2024

El dia 9 de juny és el Dia Internacional dels Arxiu, un esdeveniment promogut pel Consell Internacional dels Arxius (CIA/ICA) que se celebra per posar en valor el paper dels arxius en la societat. La Setmana Internacional dels Arxius 2024 té lloc entre el 3 i el 9 de juny sota el lema 'Som present, som història', període en què els arxius organitzen activitats diverses. 

L’Arxiu General de la Diputació de Tarragona ha organitzat un concurs a les xarxes socials per ‘posar a prova’ els coneixements que els usuaris, usuàries i el públic en general tenen de l’Arxiu General de la Diputació de Tarragona. El diumenge dia 9 l’enquesta estarà disponible als perfils d’Instragram i de Facebook de la Diputació de Tarragona. Es tracta de deu preguntes amb una resposta a escollir entre quatre opcions. Entre les persones que encertin totes les respostes se sortejarà el premi: una visita guiada i comentada a l’Arxiu General i un lot de llibres de la col·lecció que edita, El Saurí.

També està treballant en la confecció d’un material didàctic adreçat als alumnes de secundària que visiten les seves dependències a la Canonja, per tal que coneguin els fons documentals que custodia, així com les funcions i serveis que ofereix. Aquest projecte permetrà ampliar l’oferta pedagògica de l'Arxiu als centres educatius del territori.

L’Arxiu General de la Diputació

L’Arxiu General de la Diputació, situat al carrer Vila-seca de la Canonja, l'integren diversos fons documentals. El més voluminós és el de la mateixa Diputació, format per la documentació generada per la institució al llarg de la seva història. Abraçada des de mitjans del segle XIX fins a l'actualitat. L'Arxiu custodia, entre d'altres fons, les partitures musicals de mossèn Salvador Ritort i Faus; fotografies històriques d'actes i dels diferents municipis de la demarcació; publicacions i diaris antics i també informació de caire confidencial com ho són els registres referents als nens i nenes acollits per la Beneficència entre 1843 i 1992. 

La consulta dels fons històrics és lliure. Per accedir a la resta de documents, cal presentar una sol·licitud al Registre General. El fons de la Beneficiència i la documentació amb dades personals es regeixen per la normativa vigent i que podeu consultar al web (www.dipta.cat). També es pot accedir en línia a gran part dels documents digitalitzats a partir del web https://arxiuenlinia.dipta.cat/, on s’hi poden consultar més de 80.000 arxius digitalitzats públics referents a Actes, Butlletí Oficial de la Província de Tarragona des del 1834, Cens Electoral, plànols del Cadastre, Quintes i imatges i documents sobre expedients de Vies i Obres. 

Arxiu General de la Diputació
Arxiu General de la Diputació