La Comissió Europea ha aprovat, en el marc dels ajuts estatals de la UE, un règim espanyol per valor de 680 M€ articulat mitjançant el Mecanisme de Recuperació i Resiliència per desplegar equipament i infraestructura per a xarxes 5G independents d’alt rendiment en zones rurals amb poca cobertura.
Els ajuts pretenen garantir l’àmplia disponibilitat de xarxes mòbils d’alt rendiment que prestin serveis fiables i de qualitat perquè els usuaris finals ubicats en zones amb poca cobertura accedeixin a les comunicacions electròniques, de manera que se satisfacin les necessitats actuals i futures. Les noves xarxes 5G independents permetran disposar de serveis 5G innovadors en zones rurals, com ara la salut digital, l’agricultura intel·ligent, la indústria digitalitzada, la conducció autònoma o els serveis al núvol.
En concret es finançarà la provisió d’equipament i infraestructura per al desplegament de xarxes 5G independents i la prestació de serveis de banda ampla mòbil 5G, amb velocitats de càrrega i descàrrega de com a mínim 5 Mbps i 100 Mbps respectivament. Les zones afectades tenen menys de 10.000 habitants i no s’hi desenvolupa cap inversió en xarxes 4G que proporcioni velocitats de descàrrega de com a mínim 50 Mbps ni en consta cap de planificada.
Segons aquest règim es podran concedir ajuts fins al 31 de desembre de 2025 i les xarxes mòbils 5G hauran d’entrar en funcionament com a molt tard el febrer del 2026. Els ajuts seran en forma de subvencions directes a operadors de comunicacions electròniques. Els beneficiaris es triaran mitjançant un procediment de selecció obert, competitiu, transparent i no discriminatori. L’import màxim de l’ajut per beneficiari serà del 90% dels costos subvencionables.
Aquesta és la quarta mesura aprovada per la Comissió que forma part del pla de recuperació i resiliència espanyol i està relacionada amb importants projectes d’inversió en el sector de les comunicacions electròniques. El 14 de juny de 2021 la Comissió va aprovar una pròrroga d’un règim espanyol d’ajuts per a l’accés a serveis de banda ampla d’alta velocitat en zones amb poca cobertura; el 15 de desembre de 2021 va aprovar un règim d’ajuts al desplegament d’infraestructura passiva per a xarxes mòbils i el 17 d’octubre de 2022 un règim d’ajuts al desplegament de xarxes de retorn basades en fibra.