Treballar i Emprendre

Més de 300 alumnes de 9 centres educatius participen a la segona edició del programa de la Diputació de Tarragona per al foment de l'emprenedoria i el cooperativisme a les escoles

Els participants han compartit i exposat els seus projectes durant l’acte de cloenda al Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina
  • Publicat18/06/2024

La segona edició del Programa de foment de l’emprenedoria i el cooperativisme a les escoles, que impulsen la Diputació de Tarragona i els ateneus cooperatius de la demarcació, ha finalitzat amb èxit en una jornada de cloenda celebrada al Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina. Més de 300 joves de cicle superior de primària (5è i 6è) han format part durant tot el curs escolar del Programa de Foment de l’Emprenedoria a les Escoles, un programa que treballa totes les fases del procés emprenedor: la ideació de la cooperativa, la redacció dels estatuts, l’aportació de capital social, la visita a cooperatives reals del seu entorn, la producció de productes i la seva venda per recaptar fons i destinar-los a finalitats socials. 

El programa s’ha tancat amb un acte que ha permès compartir i conèixer les diferents propostes de cooperativa treballades durant tot el curs escolar. La jornada ha permès fer balanç de l’experiència i han pogut visitar el laboratori de fabricació digital del CIF Boca de la Mina. També han compartit els seus projectes cooperatius en un mercadet al pati del Centre d’Innovació i Formació. El reciclatge o la producció de peces artesanes han centrat els projectes de les escoles: la venda d’articles de segona mà, la fabricació de bosses de la compra amb samarretes reutilitzades, sabons artesanals, olis essencials fabricats per l’alumnat... són alguns dels productes que han exposat les diferents escoles, i tots tenen un component solidari, part dels beneficis obtinguts s’han de destinar a finalitats solidàries ja que un altre dels objectius del programa és el foment de la solidaritat.

El diputat de Persones i Talent de la Diputació, Joan Castor Gonell, ha lliurat uns diplomes de reconeixement a totes les escoles participants de l’edició d’enguany i els ha encoratjat a seguir amb aquest esperit crític i solidari. També ha agraït l’esforç a les escoles per fomentar l’esperit emprenedor i la filosofia cooperativista des de ben aviat.

Foment de l’esperit emprenedor a les escoles

L’emprenedoria promou l’autonomia i la iniciativa personal i , també, la capacitat negociadora i mediadora. L’esperit emprenedor a través d’un model cooperatiu com a filosofia de base fomenta valors com la tolerància, l’empatia, la solidaritat i la igualtat. Un model que impulsen la Diputació de Tarragona i els ateneus cooperatius de la demarcació (Ateneu Cooperatiu Terres de l’Ebre, Coopcamp i Coopsetània) mitjançant aquest Programa de foment de l’emprenedoria i el cooperativisme a les escoles.

En aquesta segona edició hi han participat 9 escoles del Baix Penedès, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre: l’Escola Perellada, de Santa Oliva; l’Escola Pau Casals, del Vendrell; l’Escola Santa Creu, de Calafell; l’Escola Jaume Balmes, de Santa Bàrbara; l’Escola Maria Jesús Ortí i Abella, de La Sénia; l’Escola Candela, de Valls; l’Escola Cor de Roure, de Santa Coloma de Queralt, i d’Escola Ramon y Cajal , d’Ulldecona i l’Escola Cèlia Artiga, de Reus.

 

Al llarg de tot el curs escolar, l’alumnat ha creat i gestionat una cooperativa amb el suport i acompanyament de la comunitat educativa, les administracions locals, els ateneus cooperatius, altres agents socials del municipi i la Diputació de Tarragona, tot tenint com a eix vertebrador l’economia social, circular i sostenible. El programa va arrencar amb una fase prèvia de preparació i formació de 30 hores dirigida al professorat de les escoles participants i al personal tècnic dels municipis implicats a càrrec dels ateneus cooperatius. 

foto de grup de les escoles participants
foto de grup de les escoles participants
paradetes dels projectes cooperatius
paradetes dels projectes cooperatius
Paradeta d'un dels projectes
Paradeta d'un dels projectes