Sostenibilitat

22 tortugues tornen al mar des de la platja del Miracle de Tarragona

La Diputació de Tarragona col·labora amb la Fundació CRAM per a vetllar per la biodiversitat de les platges tarragonines i per la protecció de la fauna autòctona del Mediterrani.
  • Publicat06/09/2022

Un total de 22 tortugues marines de l’espècie babaua (Caretta caretta) s’han reintroduït en el seu medi natural en un acte públic a la Platja del Miracle de Tarragona. La Diputació de Tarragona ha col·laborat, juntament amb l'Ajuntament de Tarragona, en l'acte de retorn de les tortugues. 17 d’elles pertanyen al niu que va haver-hi l’estiu passat a la mateixa platja on la femella va fer el niu i 5 pertanyen al niu d’Arenys de Mar.

Aquestes tortugues han participat en un programa anomenat Head-Starting, que consisteix en la cria en captivitat temporal fins que les cries aconsegueixen un pes i grandària òptima que afavoreixi la seva supervivència després de la seva reintroducció en el medi natural, i contribuir així a la conservació de l'espècie i a l'estudi d'aquests fets insòlits cada vegada més freqüents en les nostres costes.

El diputat de Medi Ambient de la Diputació de Tarragona, el Sr. Josep Forasté, ha participat en l'acte i ha destacat:

la importància de col·laborar amb entitats que preserven el medi natural, com és el CRAM, però també de fer públic la gran feina que fan amb esdeveniments com el que s'ha fet a la platja, on tothom ha pogut aprendre una mica més de la biodiversitat i de la riquesa natural de les nostres platges, i que cal prendre consciència per a protegir-les entre totes i tots.

També han participat en l'acte, l’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona, el Sr. Pau Ricomà, la regidora de Medi Ambient i Habitatge de l’Ajuntament de Tarragona, la Sra. Eva Miguel i el cap de Medi Ambient de l’autoritat portuària de Tarragona, el Sr. Joan  Besora, així com representants d’entitats científiques i ambientals involucrades en el projecte i voluntaris i voluntàries que van fer custòdia durant el període d’incubació.

L’acte ha començat a les 17.30 h a la Platja del Miracle de Tarragona on s’ha pogut visitar una petita exposició sobre les tortugues marines i, en concret, aprendre més sobre el procés de nidificació. A les 18.00 h s’ha realitzat una activitat educativa per aprendre què hem de fer en el cas de trobar-nos una tortuga marina fent un niu a la platja i aprendre sobre la tasca de la Fundació CRAM davant aquests fets tant insòlits i cada vegada més freqüents a les nostres platges. I, per últim, a les 18.30 h ha començat el moment més esperat per tots i totes els que s’han apropat fins a l’acte: la reintroducció de les 22 tortugues marines al seu medi natural.

Aquestes accions s’han realitzat gràcies a la subvenció per a entitats sense ànim de lucre de la Diputació de Tarragona per al desenvolupament de projectes i actuacions de protecció i millora del medi ambient, que podeu consultar a la Guia de Serveis.

 

Cria en captivitat temporal del niu de Tarragona

Un total de 17 exemplars han format part del programa de Head-Starting amb l’objectiu de reintroduir a l’espècie amb un pes i grandària òptima per a afavorir a la seva supervivència en reduir el seu ventall de depredadors naturals. 11 de les cries havien nascut naturalment a platja i 6 mitjançant incubació artificial.

En la temporada 2021, Catalunya va ser la comunitat autònoma que més esdeveniments de nidificació ha registrat amb un total de 5 nius. Pel que es va decidir diversificar la cria temporal en captivitat entre diferents centres de Head-Starting: Fundació CRAM, Fundació Oceanogràfic de València, LIMIA i Palma Aquarium (totes dues de Balears).

Els primers mesos de vida són complicats i cal fer un seguiment molt minuciós, i un total de 3 cries van morir en els primers mesos de vida. Durant la seva incubació, pot haver-hi un traspàs de malalties que provenen de l'ou i el procés d'eclosió és complicat i moltes poden morir dins de l'ou.

Les 17 tortugues han estat reintroduïdes en el medi natural amb un pes entre 1,3 i 2.8 quilograms i s’ha aconseguit un èxit de supervivència del primer any de vida del 85%. Cal assenyalar que en el medi natural s’estima que 1 de cada 1000 tortugues marines que neixen arriben a edat adulta, i són els primers dies des del seu naixement que són més vulnerables i es produeix una taxa de mortalitat molt elevada.

Dues de les tortugues alliberades a la platja del Miracle
Dues de les tortugues alliberades a la platja del Miracle
El diputat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria i Territori, Josep Forasté, va participar en l'alliberament de les tortuges
El diputat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria i Territori, Josep Forasté, va participar en l'alliberament de les tortuges
Tortuga d'1 any de vida alliberada
Tortuga d'1 any de vida alliberada

Notícies relacionades