Any Toda

El 2016 es van commemorar els 75 anys de la mort d'Eduard Toda, diplomàtic, egiptòleg, antropòleg, escriptor, historiador i filantrop català. La Diputació de Tarragona va promoure la celebració de l'Any Toda en homenatge a l'apassionant llegat d'un erudit singular, redescobridor de l'alguerès i impulsor de la reconstrucció del monestir de Poblet.

EL LLEGAT

Eduard Toda i Güell (1855-1941), va ser un il·lustre reusenc, escriptor, egiptòleg, historiador, cònsol i gran defensor del patrimoni cultural, històric i artístic. De jove va relacionar-se amb l'arquitecte  Antoni Gaudí. Ben aviat va iniciar una carrera consular que li va permetre viatjar arreu del món, París, Londres o Hamburg, i conèixer la Xina i Egipte.

La seva curiositat i interès van propiciar un interès per l’arqueologia egípcia i per la cultura xinesa. Autor d'un gran nombre de llibres i articles sobre història, literatura, bibliografia, etnografia i arqueologia.Es va retirar força jove i va tornar a casa on es va establitr a l’antic monestir d’Escornalbou que anys abans havia adquirit i reconstruït com un castell, on va aplegar una important biblioteca i forces obres d’art. L’any 1930 va ser nomenat president del Patronat del Monestir de Poblet, per impulsar-ne la reforma i restauració, i on va morir el 26 d'abril de 1941.

L'ANY TODA

L'any 2016 es va fer una àmplia programació d'actes per commemorar l'Any Toda. Destaquen:

  • Exposició “Eduard Toda i Güell (1855-1941): de Reus al món”, al Museu de Reus
  • El documental “Les set vides d’Eduard Toda
  • El cicle de clubs de lectura a diferents biblioteques del Camp de Tarragona dedicats a l’obra escrita i la trajectòria d’ Eduard Toda, ue fou coordinat per Jordina Gort Oliver, autora del llibre Eduard Toda i Güell. La passió per la cultura
  • El Passeig Literari per l'Escornalbou de Toda

A més de Reus, l’Any Toda va incloure actes i referències a dos dels escenaris clau de la vida d’Eduard Toda: Escornalbou i Poblet, que van ser reconstruïts gràcies al reusenc, i que van tenir un especial protagonisme durant tot aquest cicle.

EL DOCUMENTAL

La Diputació de Tarragona va col·laborar amb els autors del documental 'Les set vides d'Eduard Toda': Toni Orensanz, Ramon Masip i Manel Vinuesa, i en va impulsar la seva màxima difusió per donar a conèixer l’excepcional vida i la ingent obra intel·lectual d’Eduard Toda i Güell. Es va estrenar el 24 de juliol de 2016 a la que va ser la seva residència, el Castell d'Escornalbou, i es van realitzar passis arreu del país i a l'Alguer.