La Comissió Europea comptava amb un termini de dos mesos per avaluar l'addenda al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència remesa pel Govern a començaments de juny, però les dues parts van decidir estendre la data límit fins al 6 de setembre,. Fonts del ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital apuntaven que "la coincidència amb el període estival" ha portat els òrgans de govern nacional i europeu a ajornar el 'deadline' per a l'aprovació definitiva del full de ruta dissenyat per Espanya per mobilitzar els 90.000 milions d'euros dels Fons Next Generation als quals encara pot optar, així com a 2.600 milions més del mecanisme REpowerEU.
L'òrgan presidit per Úrsula von der Leyen també assegurvaa que la decisió va ser presa de mutu acord amb les autoritats espanyoles. Des d'un primer moment s'havia considerat la possibilitat d'ampliar aquest període, atès que Espanya havia complert els seus 'deures' amb marge de sobres, el país estava obligat a remetre el document a les institucions europees abans del 31 d'agost, però ho va fer el 6 de juny. Feia mesos que el Govern treballava a l'esborrany de l'addenda -havia enviat el primer projecte a Brussel·les al desembre- però, la convocatòria anticipada d'eleccions va portar el gabinet de Nadia Calviño a prémer l'accelerador per deixar-ho tot lligat abans de la cita electoral.
L'addenda al Pla de Recuperació suposa l'actualització del document aprovat el 2021 en què s'incorporen una sèrie d'ajustaments a les fites i objectius compromesos aleshores. Aquests canvis vénen motivats per les conseqüències de la guerra d'Ucraïna –especialment intenses en el pla energètic– i també han estat aplicats per altres economies de l'entorn com Alemanya o Portugal. En total, el document incorpora 18 noves reformes que no havien estat contemplades dos anys enrere, encara que un nombre important ja van ser aprovades als Consells de Ministres previs a les eleccions generals del 23 de juliol.
Amb aquesta decisió, les dues parts amplien les possibilitats d'introduir modificacions de pes al nou pla presentat per Espanya per accedir a 84.000 milions en préstecs i 7.700 milions en transferències addicionals. Quan aquesta negociació arribi a la fi, el document es remetrà al Consell Europeu integrat pels presidents i primers ministres de cadascun dels 27 estats membres. Aquest òrgan comptarà amb un altre mes addicional per avaluar el disseny d'inversions orquestrat pel nostre país, però aleshores ja no es podrà modificar l'orientació de les polítiques o les reformes, només fer canvis menors.