La Diputació

La Diputació de Tarragona s'implica en el desplegament territorial de l'atenció integrada social i sanitària

Les quatre diputacions catalanes, entitats municipalistes i l’Ajuntament de Barcelona signen un protocol amb els departaments de Salut i Drets Socials de la Generalitat per a l’impuls de la futura agència, per atendre de la millor manera persones grans, amb discapacitat, amb malaltia mental i, en general, amb necessitats complexes
  • Publicat17/01/2023

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha participat en la presentació de l'acord per impulsar l’atenció integrada social i sanitària a Catalunya, en un acte conjunt amb els consellers de Salut, Manel Balcells, i de Drets Socials, Carles Campuzano; representants de l’Ajuntament de Barcelona, de les entitats municipalistes Associació Catalana de Municipis (ACM) i Federació de Municipis de Catalunya (FMC), i de la resta de diputacions catalanes.

L’acord, presentat aquest dilluns al Palau Robert, a Barcelona, incideix en la necessitat d’integrar els dos sistemes, el social i el sanitari, per atendre de la millor manera possible les persones grans, amb discapacitat, amb malaltia mental i, en general, a totes les persones amb necessitats complexes. I posa de manifest que aquesta integració social i sanitària requereix de la participació i la cogovernança amb el món local.

“Atenció integrada significa que al voltant de les necessitats de les persones hi posem els recursos de forma coordinada”, ha explicat el conseller de Salut, cosa que ha de permetre que aquesta atenció integrada social i sanitària es faci“amb una gestió única, mitjançant models d’informació que es comuniquin, de manera que es prioritzin aquelles atencions més urgents”, ha dit. I ha recordat que l’elaboració d’aquests sistemes de comunicació, tot i que implica força dificultats, està a punt de ser una realitat.

El conseller Balcells ha explicat que “en aquest moment, aquest protocol avui signat, al que ens compromet a totes les administracions és a treballar en aquesta línia” i que “és un desideràtum de fa molts anys, que acabarà amb la creació d’un instrument que en diem una agència d’atenció integrada social i sanitària”.

Les persones, especialment aquelles més vulnerables, seran les destinatàries d’aquesta atenció integral i integrada, compartida per part de totes les institucions de Catalunya que han signat aquest nou compromís per oferir-los una resposta harmonitzada i humanitzada.

“En el desenvolupament d’aquesta agència, és imprescindible la col·laboració de múltiples agents, en un procés de co-disseny/co-creació real i efectiu. Seria impensable tirar endavant aquesta aposta de país sense el compromís explícit de tots els actors”, ha reblat el conseller Campuzano.

“Cal veure l’atenció integrada com una inversió estratègica, tant de present com sobretot de futur”, ha remarcat el conseller de Drets Socials. “És una oportunitat de repensar i transformar el sistema cap a un nou paradigma d’atenció: la de la personalització de l’atenció, centrat en les necessitats de la persona i les del seu entorn cuidador. Aquesta és, en essència, una de les apostes més transformadores dels darrers anys en el si del sistema de serveis socials i el sistema de salut.”

De la seva part, la presidenta de la Diputació de Tarragona ha refermat el compromís d'aquesta institució pel desplegament territorial de l'agència, que s'adiu "a la nostra tasca continuada en la millora del benestar de la ciutadania". En aquest sentit, ha destacat el lema "la Diputació suma", i pel que fa a la tasca concreta que desenvoluparà l'agència per a l’atenció integrada social i sanitària a Catalunya ha mostrat la satisfacció de la institució per "ser part de la solució".

 

Així, partint de la visió compartida que cal procurar el benestar dels col·lectius vulnerables, les entitats signants de l’acord es comprometen a:

-Participar en la creació de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària.

-Treballar conjuntament en la definició de la governança de l’Agència, que necessàriament haurà d’implicar els dos Departaments i el món local, i comptar amb un espai de governança específic a la ciutat de Barcelona d’acord a la seva Carta Municipal.

-Constituir una taula de treball per a la definició de la governança territorial pel desplegament dels projectes d’atenció integrada social i sanitària als diferents territoris.

-Participar i impulsar el desplegament territorial de projectes d’atenció integrada social i sanitària mentre no estigui constituïda l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària.

Des que es va aprovar a Govern al febrer la memòria preliminar de l’avantprojecte de llei de l’Agencia d’Atenció Integrada Social i Sanitària, s’han organitzat més de 70 reunions amb organitzacions, entitats i professionals i una quinzena de trobades amb experts internacionals. Més de 150 professionals ja hi estan treballant entre equip motor, responsables territorials, consell assessor i grups de treball.

A més a més, s’han establert les quatre línies prioritàries: atenció integrada a les residències per a gent gran i persones amb discapacitat, a l’entorn domiciliari, a la salut mental i les addiccions i sistemes d’informació integrats. També s’ha convocat una consulta pública prèvia de l’avantprojecte de llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària.

Els signants de l'acord, durant l'acte celebrat al Palau Robert, a Barcelona
Els signants de l'acord, durant l'acte celebrat al Palau Robert, a Barcelona
La presidenta Noemí Llauradó, durant la seva intervenció en la trobada
La presidenta Noemí Llauradó, durant la seva intervenció en la trobada

Notícies relacionades