La Diputació

La Diputació ratifica la proposta d'intervenció a la Savinosa i la lliura a l'Ajuntament per facilitar-hi usos futurs, preservant-ne la titularitat pública i potenciant-ne el valor natural

Josep Poblet entrega a l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros el document amb la proposta, pas previ a la modificació del POUM i a la transformació urbanística de la finca
  • Publicat08/02/2019

La Diputació de Tarragona, propietària de la Savinosa, ha aprovat aquest divendres en un Ple extraordinari la proposta de modificació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Tarragona, redactada per l'equip d'arquitectes guanyador del concurs d'idees que es va convocar fruit del conveni entre la Diputació, l'Ajuntament i la demarcació de Tarragona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. La proposta ha estat aprovada amb els vots a favor de de tots els partits excepte la CUP, que hi ha votat en contra.

El document garanteix la titularitat pública del morrot, la part abrupta més propera al mar, potenciant el seu valor natural, i estableix un marc de possibilitats per a la transformació urbanística de la finca. El president de la Diputació, Josep Poblet, ha lliurat aquest divendres a l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros el document, a partir del qual el consistori podrà iniciar el tràmit de modificació del POUM, que permetrà la recuperació d'aquest enclavament excepcional del litoral tarragoní.

Josep Poblet ha assegurat que «avui és un dia històric per a Tarragona i per al conjunt de la regió» atesa la naturalesa del projecte «de clar accent social i respectuós amb la protecció mediambiental i l'entorn paisatgístic». Tot plegat, ha afegit, permet afirmar que «la Savinosa té futur, perquè el camí ja és planer; estem davant d'una actuació d'èxit: es manté la titularitat pública i es garanteix la protecció de l'entorn i el gaudi social per a tothom qui s'hi vulgui apropar». De la seva part, Josep Fèlix Ballesteros ha indicat que el nou pas endavant de la Savinosa ha estat fruit de l'entesa entre administracions, que permetrà avançar en la solució per a un espai que «durant els últims anys ha estat tancat a l'ús públic». Segons ha afegit, «en aquest camí no hi ha marxa enrere».

 

Respecte pels valors paisatgístics i naturals de la Savinosa

El plantejament que es proposa està orientat a fer compatible l'ús de l'espai amb el respecte i la sensibilitat envers els valors paisatgístics i naturals de la Savinosa, amb un alt valor públic i cívic. De fet, la proposta estableix que més del 40% de la totalitat de la finca, pràcticament 27.600 m2, seran noves zones verdes de titularitat pública, obertes a la ciutadania. En aquest sentit, s'habilita la creació d'un pas públic pel front marítim al llarg de la finca per a la creació d’un passeig costaner entre les dues platges (l'Arrabassada i la Savinosa), que permeti una millora en l’accés i el gaudi d'aquest entorn privilegiat per part de la ciutadania. A més, s'obren altres espais de valor ecològic, com gran part de la pineda a ponent, que quedarà en contacte amb la platja de l'Arrabassada, ampliant el seu ús públic i complementant i diversificant el lleure en aquest àmbit, i la zona en contacte amb la platja de la Savinosa, on hi creixen les característiques savines que donen nom al recinte.

Al mateix temps, la proposta de modificació aprovada per la Diputació contempla la conservació de la pràctica totalitat de les edificacions actuals, dissenyades l'any 1928 per l'arquitecte Francesc Monravà i Soler (Tarragona,1888-1968) i catalogades com a Bé Cultural d'Interès Local. El document preveu també augmentar-ne la capacitat sense distorsionar la seva percepció, fet que permetrà poder adaptar-los a noves funcionalitats que contribueixin a la transformació de l'espai amb activitats de valor afegit que actuïn d'impuls econòmic per a la ciutat, la Costa Daurada i el conjunt de la regió.

Els usos admesos a la finca comprenen els usos administratius, educatius, universitaris, parc tecnològic i de reserva, esportiu, residència col·lectiva, cultural, lleure, sanitari-assistencial, religiós, serveis funeraris i equipaments historicoartístics; a més a més també s’admeten els usos d’oficina, restauració, recreatiu musical i educació en el lleure. En aquest context, s’admet l’ús hoteler exclusivament al pavelló central, amb un sostre màxim de 8.171,90m². No es permeten els usos d’habitatge, d’establiments comercials destinats a supermercats i galeries comercials, hostals, pensions, albergs, hotels-apartaments, edificis d’apartaments turístics, ni edificis d’us industrial, logístic, magatzem ni edificis d’ús exclusiu d’aparcaments, ambientalment incompatibles amb la vàlua ecològica del morrot.

El lliurament a l'Ajuntament de la proposta s'ha dut a terme aquest divendres, posteriorment al ple, en un acte celebrat a la Savinosa, en què han participat representants del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya – demarcació de Tarragona i membres de l'equip multidisciplinar redactor de la proposta, format per la UTE Fuses-Viader, Mansilla i JPAM, liderat pels arquitectes Jorge Perea, Joan M. Viader, Josep Fuses i Jordi Mansilla.

 

La Diputació ratifica la proposta d'intervenció a la Savinosa i la lliura a l'Ajuntament per facilitar-hi usos futurs, preservant-ne la titularitat pública i potenciant-ne el valor natural
La Diputació ratifica la proposta d'intervenció a la Savinosa i la lliura a l'Ajuntament per facilitar-hi usos futurs, preservant-ne la titularitat pública i potenciant-ne el valor natural

Notícies relacionades