El Govern espanyol ha posat en marxa la primera actuació del PERTE Naval amb la convocatòria de la missió "Impulsant tecnologies d'aplicació en el sector naval que millorin la seva competitivitat al segle XXI". Aquesta convocatòria, gestionada pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial, pretén impulsar la R+D+I del sector empresarial naval, millorar la competitivitat de les drassanes espanyoles i promoure la cooperació publicoprivada.
La convocatòria està dotada amb 30 milions d'euros i el termini per presentar sol·licituds finalitzarà el 5 de setembre de 2022. Aquest pla tecnològic es veurà reforçat amb la convocatòria del pla industrial del PERTE Naval, que està prevista per al mes de setembre i que comptarà amb una dotació de 200 milions d'euros.
El desenvolupament del PERTE Naval preveu una inversió total de 1.460 milions d'euros amb una contribució del sector públic de 310 milions d'euros i una inversió privada de 1.150 milions d'euros.
Els objectius d'aquest PERTE són:
- Mantenir l'aportació d' aquest sector a l'autonomia estratègica industrial
- Diversificar l'activitat cap a les energies renovables marines
- Digitalitzar la cadena de valor
- Incrementar la sostenibilitat mediambiental
- Millorar la formació i capacitació dels empleats
L'impacte del PERTE Naval suposarà la col·laboració de diferents sectors industrials que transformaran la cadena de valor industrial del sector naval, diversificant la seva producció cap a les energies renovables marines i els vaixells de baixes emissions.
El PERTE Naval contribuirà a la modernització d'un sector estratègic a Espanya, incrementant la seva competitivitat al voltant d'un 15% i aconseguint una taxa de creixement anual del 9%.
Està previst que contribueixi a la creació de prop de 3.100 llocs de treball de qualitat, principalment en regions perifèriques, contribuint així també a la política de repte demogràfic.