Ens locals

Aprovat el PERTE per impulsar la competitivitat, la sostenibilitat i la traçabilitat del sector agroalimentari

  • Publicat17/02/2022

El Consell de Ministres ha aprovat el Projecte estratègic per a la recuperació i la transformació econòmica (PERTE) del sector agroalimentari per dotar-lo del finançament i de les línies d'actuació necessàries per emprendre els canvis mediambientals, digitals, socials i econòmics als quals haurà de fer front a la propera dècada.

El PERTE, que té mesures gestionades pels ministeris d'Agricultura, Pesca i Alimentació; d'Indústria, Comerç i Turisme; d'Afers Econòmics i Transformació Digital; així com del de Ciència i Innovació, va dirigit a propiciar la transformació de la cadena agroalimentària i impulsar la modernització i digitalització del sector, el creixement econòmic i la cohesió territorial.

Aquest PERTE comptarà amb una inversió pública d’uns 1.000 milions d’euros fins al 2023. Es preveu que generi un impacte en l’economia d’uns 3.000 milions d’euros. A aquesta quantitat caldrà afegir-hi els efectes positius per a la creació de nous models i oportunitats de negoci, les noves oportunitats laborals generades per les actuacions lligades al PERTE, així com els estalvis generats al teixit productiu, les economies domèstiques i els pressupostos públics.

El sector agroalimentari contribueix amb gairebé un 10% al PIB i està conformat per petites i mitjanes empreses. Un 96% de les més de 30.500 empreses són pimes. D'aquesta manera, el PERTE es concep com un conjunt de mesures que beneficien empreses i autònoms del sector agroalimentari i que generen sinergies amb uns objectius clars: millorar la competitivitat, la sostenibilitat i la traçabilitat i seguretat del sector agroalimentari. A més, atesa la importància del sector agroalimentari al medi rural, s'incorpora la contribució al repte demogràfic com a objectiu transversal.

Per fer front a la lluita contra el canvi climàtic i adaptar-se als objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030 cal promoure un ús eficient dels recursos naturals i de l'energia en la producció agroalimentària, a través de la digitalització de tots els processos productius de la cadena alimentària.

Amb aquest PERTE es pretén fomentar l'ocupació de qualitat del sector agroalimentari –sobretot al medi rural, on el teixit empresarial agroalimentari té més presència–, enfortir la seva competitivitat i rendibilitat –amb mesures enfocades a l'automatització de processos, sensorització de processos o sistemes d'aprovisionament sostenibles-, així com la vertebració del medi rural, ja que tindrà efecte arrossegament per la seva capacitat per desenvolupar la seva activitat en zones llunyanes a nuclis urbans, atraient ocupació i serveis col·laterals (transport i restauració), i actuarà com a generador socioeconòmic de l'entorn rural.

Aquest PERTE es basa en tres eixos prioritaris, que aborden actuacions transformadores sobre la cadena de valor industrial, mesures de suport a la digitalització del sector agroalimentari i la recerca científica. Aquestes línies van acompanyades de mesures complementàries o facilitadores que actuaran de manera integrada per incrementar l'impacte de les actuacions i així promoure la transformació cap a un sistema agroalimentari més sostenible i digital. A més, juntament amb el Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PAC) i el Pla de recuperació, transformació i resiliència, el sector agroalimentari comptarà amb el finançament i eines necessàries per afrontar els reptes mediambientals, socials i econòmics de la propera dècada.

Verdures
Verdures