El Centre d'Interpretació de la Mina Loussa, o Mina Linda Mariquita, al Molar, ha obert les portes públicament aquest diumenge al migdia. La institució supramunicipal ha aportat gairebé 110.000 € a aquesta iniciativa, que ha permès la rehabilitació i museïtzació de l'edifici principal del recinte per rememorar-hi l'època en què va allotjar una escola del CENU (el Consell de l'Escola Nova Unificada, creat el 1936 per promoure una formació innovadora, laica i en llengua catalana) i, posteriorment, un hospital de l'exèrcit popular que va atendre centenars de soldats ferits durant la Batalla de l'Ebre.
La inauguració ha aplegat nombrosos veïns i veïnes, que no s'han volgut perdre la materialització d'un projecte que, segons el vicepresident primer de la Diputació, Quim Nin, es concep com “un espai per no oblidar la història”. L'acte l'ha obert l'alcalde del Molar, Alfred Grifoll, i, a més del vicepresident Quim Nin, també ha comptat amb la participació del director dels serveis territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs; del director del Memorial Democràtic, Jordi Font; de la degana de la Facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona, Roser Boix, i de familiars de l'anestesista Joan Mauri, el qual va exercir a l'antic hospital de campanya.
L'edifici museïtzat compta amb un atractiu espai escenogràfic i documental dedicat a l'antiga escola del CENU. Pel que fa a l'àrea que recrea l'antic hospital de campanya, acull una gran col·lecció de cirurgia i sanitat de guerra, amb més de tres centes peces originals, de cirurgia i sanitat, que converteixen aquesta mostra permanent en una de les millors d'Europa en aquesta matèria.