L'antiga Biblioteca Popular del Vendrell acull les noves Oficines de la Diputació de Tarragona al Baix Penedès, amb les quals la institució supramunicipal amplia i referma la seva presència en aquesta comarca. L’edifici és de propietat de la Diputació des de 1925, durant anys ha estat cedit a l’Ajuntament del Vendrell per albergar-hi serveis municipals.
L'edifici
La biblioteca popular d'El Vendrell és un edifici en forma de petit temple d'obra de fàbrica que recorda als temples tetràstils i perípters clàssics grecoromans. Projectat com edifici aïllat i disposat sobre un pòdium que li atorga certa monumentalitat. Els portals dels dos accessos que hi ha a les testeres de l'edifici estan coronats per un frontó triangular sostingut per columnes jòniques, i les façanes i les arestes estan reforçades per un ritme regular de pilastres encoixinades, que s'alternen amb els panys que contenen dues finestres superposades d'esquema vertical. Les pilastres estan decorades en la part superior amb un medalló ovalat amb garlandes i un capitell motllurat. L'edifici acaba en una cornisa motllurada damunt d'una línia de dentellons i un ampit massís, sobre els pilars del qual s'aixequen boles ornamentals. Tot plegat està concebut segons els cànons clàssics. La gran alçada de la sala va permetre una acurada ampliació a la dècada de 1970, consistent en la construcció d'una entre planta sense desfigurar l'edifici exteriorment.
Un edifici emblemàtic creat per la Mancomunitat de Catalunya
La Biblioteca Popular del Vendrell va ser bastida el 1920 com una de les 8 biblioteques populars construïdes arreu del Principat per la Mancomunitat de Catalunya, organisme que va ser creat per les quatre diputacions catalanes per impulsar i modernitzar el país des del punt de vista cultural, educatiu, sanitari, de comunicacions i de serveis. La del Vendrell és obra de l’arquitecte Ramon Puig Gairalt (l'Hospitalet de Llobregat, 1886 - Barcelona, 1937), impulsor d’un noucentisme classicista.
Va ser la sisena biblioteca popular creada a Catalunya i, el 1925, un cop dissolta la Mancomunitat, va quedar reintegrada a la Diputació de Tarragona. A la demarcació de Tarragona, la Mancomunitat també va crear una Biblioteca Popular a Valls, que va ser la primera en construir-se a Catalunya. És també propietat de la Diputació, i actualment l’Ajuntament de Valls la destina a usos culturals.
Contacte
...