Vés al contingut

Pobles Mudats és la primera proposta articulada de forma transversal per a diferents equipaments culturals de la demarcació.

  • Publicat: 14/11/2024

Pobles mudats és un projecte artístic i cultural que incideix en la temàtica del despoblament, una problemàtica vigent, sobretot a les zones rurals interiors de la demarcació i del conjunt del país. A l’hora de dissenyar les accions del projecte, cada equipament i servei participant s’ha preguntat prèviament què és allò que identifica el territori i què passa quan els humans marxem d’un lloc i ja no el dotem de vida. 

La programació resultant d’aquesta reflexió inclou un total de 29 activitats repartides entre el 7 de novembre i el 15 de febrer de 2025 i ha comportat la participació de més de 120 persones, entre les quals es compten antics habitants del poble abandonat de Marmellar, persones relacionades amb el Montmell, artistes de diferents procedències, professionals de l’àmbit de la cultura i de l’emprenedoria i professorat i alumnat de les escoles d'art i disseny de la Diputació, que, en aquest cas, s'han sumat al projecte.

Els pobles abandonats poden ser un recordatori inquietant d’un passat perdut, però també poden ser llocs de bellesa i tranquil·litat; sovint reclamats per la natura, ja que les plantes i els animals s’apoderen de les cases i els carrers buits. Els pobles abandonats també poden ser una font d’intri­ga i misteri, ja que la gent es pregunta què va passar amb els residents i per què van marxar. 

El projecte de l’EADR, però, no parla ben bé d’un poble abandonat, sinó d’un espai deshabitat amb un projec­te de repoblament.

La fàbrica del catllar va tenir un impacte significatiu en la seva població i va propiciar un creixement demogràfic notable fins al seu tancament definitiu el 1919. El tancament va suposar la pèrdua de centenars de llocs de treball i va provocar una devallada en la població.

Avui en dia, el Catllar s’ha reestructurat i s’ha convertit en un poble tranquil amb una economia diversificada. Hi ha pocs espais abandonats d’aquesta bellesa i pocs projectes cooperatius de vivendes per la nostra zona. Aquesta col·laboració pot enriquir als alumnes des d’un punt de vista comunitari, solidari, i aportar gran visibilitat, als espais abandonats que tenen projectes de futur sostenibles amb visió artística.

La proposta de l’EADR per a Pobles mudats permet que l’alumnat de l’Escola i la ciutadania coneguin la història d’un poble, una realitat abandonada i oblidada que el va fer gran, i, alhora, un projecte de futur: la creació d’una cooperativa d’habitatges, des d’un punt de vista ètic, ecològic, amb respecte cap a la regeneració del patrimoni arquitectònic, un treball constructiu cap a la transició socioecològica.

L’EADR presenta una intervenció artística realitzada per part dels alumnes de 2n d’Arquitectura Efímera a l’exterior de La Fàbrica de la Transició, que té com a objectiu principal generar reflexió i consciència sobre temes socials i ambientals urgents com ara el despoblament rural, el repoblament, el cohabitatge o la sostenibilitat.
 

fotografia de la fàbrica del Catllar
fotografia de la fàbrica del Catllar