ACCÉS ALS CICLES
ACCÉS DIRECTE
Tenen accés directe a aquests estudis els aspirants que estiguin en possessió dels títols següents, o equivalents a efectes d'accés a aquests ensenyaments (*):
-
Prova d’accés superada a un cicle de grau superior d’arts plàstiques i disseny.
-
Títol de batxillerat d’arts o artístic experimental.
-
Llicenciatura en belles arts, o certificat de superació de la prova específica d'accés a aquests ensenyaments; arquitectura o enginyeria tècnica en disseny industrial.
-
Títol de batxillerat (no artístic) si s'han cursat 3 matèries de les següents: dibuix tècnic, dibuix artístic, disseny, cultura audiovisual o història de l'art.
-
Títol de tècnic/a superior d’arts plàstiques i disseny.
-
Títol superior d'arts plàstiques, de disseny o de conservació i restauració de béns culturals, o bé certificat de superació de la prova específica d'accés a aquests ensenyaments.
-
Títol de graduat en arts aplicades i oficis artístics en alguna de les especialitats dels plans d'estudis establerts els anys 1963, 1984 o 1986.
-
Títol de tècnic/a superior de formació professional de la família d'edificació i obra civil (per a l'accés als cicles de projectes i obres de decoració i d'arquitectura efímera), o de les famílies d'imatge i so i d'arts gràfiques (per a l'accés al cicle de gràfica audiovisual, perfil professional infografia 3D).
-
Resolució d'exempció reconeguda per la Direcció General de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial.
(*) o es troben al darrer curs d'ensenyaments que condueixen a l'obtenció d'aquests títols o certificacions (en el moment de matricular-se als cicles han d'aportar el títol o acreditació).
ACCÉS MITJANÇANT PROVA D'ACCÉS
Les persones que tenen el títol de batxillerat o un títol equivalent a efectes d'accés, només han de fer la part específica de la prova. Les persones que es troben a l'últim curs d'un d'aquests títols també poden fer la prova i han d'acreditar que tenen la titulació en el procés de matrícula.
Les persones que no tenen el títol de batxillerat han de fer les dues parts de la prova: la part comuna i la part específica. En aquest cas, es poden inscriure a la prova les persones que tenen 19 anys o més (o els compleixen l'any 2022).
PROVA D’ACCÉS (part específica)
Caldrà que realitzin una prova d'accés (part específica) els aspirants que acreditin estar en possessió de qualsevol dels requisits següents:
-
Títol universitari.
-
Títol de batxillerat (no artístic).
-
Acreditació de la superació del curs d'orientació universitària (COU) o preuniversitari.
-
Títol de tècnic/a especialista o tècnic/a superior de formació professional o d'ensenyaments esportius.
-
Acreditació de la superació de la part comuna de la prova d'accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, o de la prova general d'accés a grau superior d’ensenyaments esportius.
-
Acreditació de la superació total de les proves d'accés a la universitat per a més grans de 25 anys.
-
Acreditació de la superació del curs de formació específic per a l'accés a cicles formatius de grau superior o del curs de preparació per a la incorporació als cicles formatius de grau superior.
-
Acreditació de la superació de les proves d'accés a la universitat per a majors de 45 anys o de l'accés a la universitat per haver acreditat experiència laboral o professional tenint complerts 40 anys d'edat.
PROVA D’ACCÉS (part comuna i específica)
Caldrà que realitzin una prova d'accés (part comuna i específica) els aspirants que acreditin estar en possessió de qualsevol dels requisits següents:
-
Títol de tècnic/a de qualsevol cicle de grau mitjà d’arts plàstiques i disseny o d’arts gràfiques, o bé d'un cicle de formació professional inicial de la família d'edificació i obra civil (per a l'accés als cicles de projectes i obres de decoració i d'arquitectura efímera) o de les famílies d'imatge i so i d'arts gràfiques (per a l'accés al cicle de gràfica audiovisual, perfil professional infografia 3D) i que hagi complert els 18 anys o els compleixi l’any en curs.
PROVES D’ACCÉS CURS 2024/2025
Aquelles persones que no reuneixen tots els requisits que marca la Generalitat de Catalunya per accedir directament als cicles formatius de grau superior d'arts plàstiques i disseny han de superar unes proves d'accés que convoca l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus entre altres centres.
Descripció i objectius
La prova específica d'accés als cicles formatius d'arts plàstiques i disseny, tant a cicles de grau mitjà com superior, s'adreça a les persones que reuneixen els requisits d'accés a aquests ensenyaments legalment establerts. Aquesta prova té com a objectiu demostrar les aptituds i els coneixements artístics necessaris per cursar amb aprofitament els ensenyaments professionals d'arts plàstiques i disseny als quals s'opta.
La prova d'accés als cicles formatius d'arts plàstiques i disseny de grau mitjà i de grau superior s'adreça a qui no disposa dels requisits acadèmics per accedir als ensenyaments i consta de dues parts: la part general i la part específica.
Als efectes d'aquesta convocatòria, la part general de la prova s'anomena part comuna.
La part comuna de la prova d'accés de grau superior té com a objectiu que l'aspirant acrediti la seva maduresa en relació amb els objectius del batxillerat.
La part específica, tant de la prova d'accés a grau mitjà com a grau superior, té com a objectiu demostrar les aptituds i els coneixements artístics necessaris per cursar amb aprofitament els ensenyaments professionals d'arts plàstiques i disseny per a qui no disposa dels requisits acadèmics.
CONVOCATÒRIES
- Ordinària (part comuna i/o específica).
- Extraordinària (únicament part específica).
- De setembre (únicament part específica): només centres que disposin de places vacants resultants del procés de matriculació.
- La sol·licitud es presenta en el registre telemàtic, mitjançant l'aplicació informàtica disponible a la pàgina web del Departament d'Educació (apartat de Proves d'accés). La persona interessada pot acreditar la presentació de la sol·licitud amb el resguard de la inscripció en les proves, que pot obtenir en el moment de la inscripció i que també rep a l'adreça de correu electrònic que fa constar en el formulari.
CONVOCATÒRIA ORDINARIA
INSCRIPCIÓ: A PARTIR DE LES 9.00 h DEL 7 AL 18 DE MARÇ DE 2024 A LES 23.59 h.
- Únicament està subjecte a l'abonament de la taxa corresponent la inscripció a la part comuna de la prova d'accés per a les persones que no reuneixen els requisits acadèmics. L'últim dia de pagament de la taxa és el 19 de març de 2024, abans de les 22.00 h.
- Llista provisional d'admesos i exclosos: 4 d'abril de 2024
- Documentació complementària: durant els 10 dies hàbils següents a la publicació de la llista provisional de persones admeses i excloses (en horari d'atenció al públic).
- Llista definitiva d'admesos i exclosos: 25 d'abril de 2024.
REALITZACIÓ DE LA PROVA
- Part comuna: comença a les 16.00 h del 14 de maig de 2024. (Cal que els aspirants es presentin 30 minuts abans).El temps de realització d'aquesta prova és de 4 hores i es desenvolupa en 2 blocs temporals, de 2 hores de durada cadascun, amb un descans de 30 minuts. El primer bloc correspon als exercicis de llengua estrangera (anglès, francès o alemany) i de llengua castellana i el segon bloc als exercicis de llengua catalana i d'història o matemàtiques. A l'inici de cada bloc, l'aspirant disposa de totes les proves que ha de fer i que ha de lliurar al final del bloc corresponent.
- Part específica: comença a les 16.00 h del 15 de maig de 2024. El temps de realització és de 3 hores en un únic bloc temporal. (Cal que els aspirants es presentin 30 minuts abans).
DOCUMENTACIÓ I MATERIAL QUE S'HA DE PORTAR EN EL MOMENT DE LA PROVA
a) Original del document d'identificació personal (DNI, NIE o passaport), vigent, amb què l'aspirant s'ha inscrit, per permetre a la comissió avaluadora comprovar-ne la identitat;
b) si escau, certificació de superació del curs de preparació per a l'accés als cicles de grau mitjà o als cicles de grau superior o certificació de superació de la formació per a la prova d'accés;
c) si escau, notificació dels recursos addicionals concedits per a persones aspirants amb necessitats específiques derivades de discapacitats;
d) si escau, material específic autoritzat previst per a la realització de la prova d'accés, que s'hagi fet públic al tauler d'anuncis del centre a partir del dia 6 de març de 2024.
-
Qualificacions provisionals: a partir del 3 de juny de 2024
-
Qualificacions definitives: a partir del 10 de juny de 2024
CONVOCATÒRIA D’INCIDÈNCIES
S'adreça a aspirants inscrits que no es poden presentar a la convocatòria ordinària per causes de força major que cal acreditar documentalment (mitjançant un correu electrònic a la bústia corporativa del centre on l'aspirant es troba inscrit).
- Inscripció: Les persones admeses que no hagin pogut presentar-se a les proves en la convocatòria ordinària per causes de força major alienes a la seva voluntat, i acreditin documentalment aquesta circumstància, poden presentar-se a la convocatòria d'incidències en els centres que es determinin. És necessari que la persona inscrita presenti una sol·licitud al centre triat en el moment de la inscripció no més tard de les 12 h del 14 de maig de 2024 per a les proves d'accés a grau superior. La comissió avaluadora corresponent resol la sol·licitud, i la relació de persones aspirants admeses i excloses es publica a la pàgina web del Departament d'Educació, amb indicació dels centres on han d'anar, no més tard del dia 17 de maig de 2024 per a les proves d'accés a grau superior.
- Proves: 22 de maig de 2024, part comuna de la prova a les 9.30 h i part específica a les 16.00 h. (Els aspirants s’han de presentar al centre 30 minuts abans).
- Qualificacions provisionals: a partir del 3 de juny de 2024
- Qualificacions definitives: a partir del 10 de juny de 2024
CONVOCATÒRIA EXTRAORDINÀRIA (PART ESPECÍFICA)
- Inscripció: a partir de les 9.00 h del 23 al 30 de maig de 2024.
- Llista provisional d'admesos i exclosos: el 4 de juny de 2024.
- Període de presentació de documentació addicional per a l'admissió: del 5 al 18 de juny de 2024, ambdós inclosos i dins l'horari d'atenció al públic del centre.
- Termini de presentació de documentació per a persones aspirants amb necessitats específiques: no més tard del 5 de juny de 2024
- Llista definitiva d'admesos i exclosos: el 19 de juny de 2024.
- Proves: 26 de juny de 2024, a les 09.30 h, grau superior. Els aspirants s'han de presentar 30 minuts abans.
- Qualificacions provisionals: a partir del 28 de juny de 2024.
- Termini per presentar reclamacions: de l'1 al 3 juliol de 2024, ambdós inclosos i dins l'horari d'atenció al públic del centre.
- Qualificacions definitives: a partir del 5 de juliol de 2024.
CONVOCATÒRIA EXTRAORDINÀRIA DE SETEMBRE (PART ESPECÍFICA)
- Termini d'inscripció: del 2 al 6 de setembre de 2024.
- Publicació provisional de la llista de persones admeses i excloses: 10 de setembre de 2024.
- Període de presentació de documentació addicional per a l'admissió: de l'11 al 24 setembre de 2024.
- Sol·licitud de recursos o mesures addicionals per necessitats específiques derivades de discapacitats: fins al 6 de setembre de 2024.
- Sol·licitud d'exempcions: fins al 26 de juny de 2024.
- Publicació de la llista definitiva de persones admeses i excloses: 26 de setembre de 2024.
- Dia i hora de realització de les proves: a les 9.30 h del 27 de setembre de 2024.
- Publicació de resultats provisionals: 3 d'octubre de 2024.
- Termini per presentar reclamacions: durant els 3 dies hàbils posteriors a la data de la publicació dels resultats provisionals.
- Publicació de resultats definitius: 9 d'octubre de 2024.
DOCUMENTACIÓ
Durant els 10 dies hàbils següents a la publicació de la llista provisional de persones admeses i excloses, els aspirants poden presentar la documentació complementària necessària al centre on realitzaran les proves, dins el seu horari d’atenció al públic:
- Aspirants exclosos a la llista provisional perquè no han acreditat els requisits de participació:
- Una fotocòpia del DNI, NIE o passaport
- Aspirants exclosos a la llista provisional per manca de documentació relativa al dret d'exempció o de bonificació de la taxa:
- Una fotocòpia de la documentació justificativa corresponent
- Aspirants que sol·liciten l'obtenció de puntuació complementària:
- Imprès amb la documentació presentada
- Currículum formatiu, professional i d'experiència acompanyat de la documentació acreditativa
- Aspirants que sol·liciten una o més exempcions de la prova:
- Documents justificatius corresponents
En totes les activitats relacionades amb la prova, als efectes de comprovació de la seva identitat, els aspirants han de portar l'original del DNI, el passaport o el NIE amb el qual van fer la inscripció.
TAXES
- Només han de pagar taxa d'inscripció (38,75 euros) les persones que s'inscriuen a la part comuna de la prova.
- Termini per fer el pagament (convocatòria ordinària): fins al 25 de març de 2022 (abans de les 22 h)
- El pagament de la taxa es pot fer per Internet, des de l'enllaç que hi ha a l'aplicació d'inscripció al web "lacaixa.es" o per Servicaixa (la ruta que cal seguir és Pagaments > Pagaments amb codi de barres).
- En qualsevol cas és imprescindible tenir la carta de pagament. Un cop feta l'operació, es recomana que se'n conservi el resguard.
Bonificacions i exempcions
Tenen una bonificació del 50 % de l'import les persones que poden acreditar el títol vigent de família nombrosa de categoria general o de família monoparental.
Es poden beneficiar de l'exempció del pagament les persones que es troben en alguna de les situacions següents:
- Tenir un títol vigent de família nombrosa de categoria especial,
- Tenir una discapacitat igual o superior al 33 %,
- Estar subjecte a mesures privatives de llibertat,
- Ser víctima d'actes terroristes (o cònjuge, o fill d'una víctima),
- Els membres d'unitats familiars que perceben la renda garantida de ciutadania,
- Els menors tutelats o les persones extutelades menors de 21 d'anys d'edat,
- Els infants i els adolescents en acolliment familiar.
El compliment d'aquests supòsits es valida en el procés d'inscripció; en cas que no quedi validat, cal presentar la documentació justificativa.
Devolució de la taxa
Per sol·licitar la devolució de la taxa cal fer arribar el formulari de sol·licitud al Registre del Departament d'Educació (Via Augusta, 202-226, 08021 Barcelona).
ASPIRANTS AMB NECESSITATS ESPECÍFIQUES
Els aspirants amb necessitats específiques derivades de discapacitats físiques, psíquiques o sensorials o altres trastorns greus que tenen el reconeixement oficial de la situació de discapacitat, poden sol·licitar els recursos addicionals necessaris per desenvolupar la prova mitjançant la sol·licitud d’inscripció a les proves.
La documentació justificativa s’ha de presentar entre el 7 i el 24 de març de 2023.
EXEMPCIONS
Exempció de la competència en llengua catalana
Els aspirants que poden acreditar que, en la data de realització de la prova farà menys de dos anys que resideixen a Catalunya i que amb anterioritat no han cursat la matèria de llengua catalana poden sol·licitar l'exempció d'aquesta matèria.
Del 7 al 21 de març de 2023, aquestes persones han de presentar a la Direcció general de Currículum i Personalització del Departament d'Educació (Via Augusta, 202-226, planta 2C, 08021 Barcelona) o a qualsevol registre del Departament, també per petició genèrica, el formulari de sol·licitud acompanyat de la documentació següent:
- Certificat històric d'empadronament individual (no cal que hi constin les persones que hi conviuen o hi han conviscut).
- Si escau, certificat d'escolaritat dels estudis cursats, indicant on s'han cursat les assignatures.
La resolució es notifica a la persona interessada (també es pot consultar a la publicació definitiva d'admesos i exclosos).
Exempció de la part comuna
Tenen dret a l’exempció de la part comuna:
- Les persones que hagin superat el curs de preparació per a la incorporació als cicles formatius de grau superior. En aquest cas, no cal presentar cap sol·licitud expressa d’exempció.
- Queden exemptes de la part comuna les persones que han superat el curs específic per a l'accés a cicles formatius de grau superior i les proves d'accés a la universitat per a majors de 25 anys o de 45 anys (així com les persones que han accedit a la universitat per acreditació d'experiència laboral o professional tenint complerts 40 anys).En aquests casos no cal presentar cap sol·licitud d'exempció, només cal acreditar-ho en el moment de la matriculació al centre.
Exempció de la part específica
Tenen dret a l'exempció de la part específica les persones que poden acreditar alguna de les circumstàncies següents:
- Tenir experiència laboral a jornada completa relacionada amb les competències professionals del cicle, d'un any o més amb una categoria professional igual o superior a la que correspon al cicle (o de 3 anys o més si la categoria reconeguda oficialment és inferior).
- Tenir una titulació universitària (amb un mínim de 18 crèdits cursats relacionats directament amb els continguts procedimentals del cicle).
El formulari de sol·licitud d'exempció, acompanyat de la documentació justificativa, s'ha de presentar al Departament d'Educació, adreçat a la Direcció General de Formació Professional.
Informació adreçada a la ciutadania (persona física):
- Telemàticament a través d'una Petició Genèrica
- En paper a la Direcció General de Formació Professional, Via Augusta, 202-226, planta 1 D, 08021 Barcelona.
Termini de presentació:
- Convocatòria ordinària: fins al 6 de març de 2023
- Convocatòria extraordinària: fins al 3 de maig de 2023.
- Convocatòria de setembre: fins al 28 de juny de 2023.
REQUISITS D’ACCÉS
Les persones que tenen el títol de batxillerat o un títol equivalent a efectes d'accés, només han de fer la part específica de la prova. Les persones que es troben a l'últim curs d'un d'aquests títols també poden fer la prova i han d'acreditar que tenen la titulació en el procés de matrícula.
Les persones que no tenen el títol de batxillerat han de fer les dues parts de la prova: la part comuna i la part específica. En aquest cas, es poden inscriure a la prova les persones que tenen 19 anys o més (o els compleixen l'any 2022.
ACCÉS DIRECTE
Tenen accés directe a aquests estudis els aspirants que estiguin en possessió dels títols següents, o equivalents a efectes d'accés a aquests ensenyaments (*):
-
Prova d’accés superada a un cicle de grau superior d’arts plàstiques i disseny.
-
Títol de batxillerat d’arts o artístic experimental.
-
Llicenciatura en belles arts, o certificat de superació de la prova específica d'accés a aquests ensenyaments; arquitectura o enginyeria tècnica en disseny industrial.
-
Títol de batxillerat (no artístic) si s'han cursat 3 matèries de les següents: dibuix tècnic, dibuix artístic, disseny, cultura audiovisual o història de l'art.
-
Títol de tècnic/a superior o mitjà d’arts plàstiques i disseny.
-
Títol superior d'arts plàstiques, de disseny o de conservació i restauració de béns culturals, o bé certificat de superació de la prova específica d'accés a aquests ensenyaments.
-
Títol de graduat en arts aplicades i oficis artístics en alguna de les especialitats dels plans d'estudis establerts els anys 1963, 1984 o 1986.
-
Títol de tècnic/a superior de formació professional de la família d'edificació i obra civil (per a l'accés als cicles de projectes i obres de decoració i d'arquitectura efímera), o de les famílies d'imatge i so i d'arts gràfiques (per a l'accés al cicle de gràfica audiovisual, perfil professional infografia 3D).
-
Resolució d'exempció reconeguda per la Direcció General de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial.
(*) o es troben al darrer curs d'ensenyaments que condueixen a l'obtenció d'aquests títols o certificacions (en el moment de matricular-se als cicles han d'aportar el títol o acreditació).
ACCÉS MITJANÇANT PROVA D'ACCÉS
PROVA D’ACCÉS (part específica)
Caldrà que realitzin una prova d'accés (part específica) els aspirants que acreditin estar en possessió de qualsevol dels requisits següents:
-
Títol universitari.
-
Títol de batxillerat (no artístic).
-
Acreditació de la superació del curs d'orientació universitària (COU) o preuniversitari.
-
Títol de tècnic/a especialista o tècnic/a superior de formació professional o d'ensenyaments esportius.
-
Acreditació de la superació de la part comuna de la prova d'accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, o de la prova general d'accés a grau superior d’ensenyaments esportius.
-
Acreditació de la superació total de les proves d'accés a la universitat per a més grans de 25 anys.
-
Acreditació de la superació del curs de formació específic per a l'accés a cicles formatius de grau superior o del curs de preparació per a la incorporació als cicles formatius de grau superior.
-
Acreditació de la superació de les proves d'accés a la universitat per a majors de 45 anys o de l'accés a la universitat per haver acreditat experiència laboral o professional tenint complerts 40 anys d'edat.
PROVA D’ACCÉS (part comuna i específica)
Caldrà que realitzin una prova d'accés (part comuna i específica) els aspirants que acreditin estar en possessió de qualsevol dels requisits següents:
-
Sense titulació i que hagi complert els 19 anys o els compleixi l’any en curs.
ESTRUCTURA DE LA PROVA
La prova s'estructura en dues parts:
La part comuna comprèn les matèries de llengua catalana, llengua castellana, llengua estrangera (anglès, francès o alemany) i una quarta a escollir entre història i matemàtiques. En el cas d'haver-se examinat de matemàtiques, la superació d'aquesta part de la prova també dona accés a cicles de formació professional.
El contingut de la part específica fa referència a les matèries de modalitat del Batxillerat d'Arts, relacionats amb els blocs següents: fonaments de l'art i del disseny, la cultura audiovisual i els seus mitjans, els sistemes de representació tècnica i les tècniques d'expressió bidimensional i tridimensional.
Consta d'un exercici a escollir entre tres opcions:
- Comunicació i disseny
- Expressió artística
- Art i tecnologia
TEMARIS
Consulteu els temaris de les proves.
MOSTRES
MATERIAL PER REALITZAR LES PROVES D’ACCÉS ALS CICLES DE GRAU SUPERIOR
- Un mínim de dos fulls de dibuix DIN A3, un d'ells per realitzar els dibuixos preparatoris i esbossos
- Un full DIN A3 adient per a la tècnica a emprar per realitzar la proposta definitiva
- Un full DIN A3 de cartolina
- Llapis de grafit, goma d'esborrar, maquineta de fer punta, compàs, regle i joc d'escaires
- Per aplicar color, a escollir entre llapis de color, retoladors, tempera, acrílic o aquarel·la
- Per tallar, tisores, bisturí o cúter
- Per enganxar, cinta de doble cara, goma d'enganxar o cola blanca
QUALIFICACIONS
Part comuna
Nota numèrica de 0 a 10, amb dos decimals. Es calcula aplicant la mitjana aritmètica de les matèries. Per superar-la cal una puntuació mínima de 4 punts. Si un aspirant està exempt d'una o més matèries, la qualificació es calcula sobre 10 punts, modificant proporcionalment les ponderacions anteriors sense tenir en compte les matèries exemptes.
Part específica
Nota numèrica de 0 a 10, amb dos decimals. Es calcula aplicant la mitjana aritmètica de les matèries. Per superar-la cal una puntuació mínima de 4 punts.
Qualificació de la prova
És la mitjana aritmètica de les notes de les dues parts, de 0 a 10 punts, amb dos decimals. Si l'aspirant s'ha inscrit només a la part específica, la qualificació d'aquesta part és la qualificació de la prova.
Qualificació total
Si la qualificació de la prova és igual o superior a 4 se li pot sumar, si escau, com a puntuació complementària, un 20% de la qualificació obtinguda en el curs de preparació o en la formació de la prova d'accés, sempre i quan:
•La qualificació del curs sigui igual o superior a 5;
•Estigui certificada per un centre autoritzat pel Departament d'Ensenyament per impartir aquest curs i
•Les matèries preparades coincideixin amb les matèries de les quals s'examina, del grau corresponent.
Les persones que hagin obtingut una qualificació total igual o superior a 5 es consideren aptes.
CERTIFICACIONS
La comissió avaluadora expedeix un certificat a cada aspirant que ha superat la prova o una de les seves parts amb una qualificació mínima de 5, on consti, la qualificació total o la de la part, amb 2 decimals.
Els certificats es lliuren a les persones interessades a partir de l'1 de juny de 2022.
Les persones que superen la prova i es volen matricular a un cicle d’arts plàstiques i disseny, han de sol·licitar la preinscripció en el termini que s'estableixi, al centre on el volen cursar.
En cas de pèrdua del document, cal demanar-ne un duplicat al centre on es va fer la prova.
EFECTES DE SUPERACIÓ DE LES PROVES
Les proves d'accés superades tenen validesa permanent en tot l'Estat espanyol.
La superació de la prova d'accés només faculta per matricular-se als ensenyaments per als quals hagi superat l'accés i no equival a l'obtenció de cap titulació acadèmica. Tot i això, superar la prova d'accés no garanteix una plaça escolar.
Haver superat la prova d’accés a grau superior d’arts plàstiques i disseny permet l'accés als ensenyaments següents:
- qualsevol cicle de grau mitjà de formació professional inicial,
- cicles formatius de grau superior de formació professional inicial (només si l’aspirant ha escollit la matèria de matemàtiques i si supera la part específica de la prova corresponent),
- qualsevol cicle de grau mitjà o superior d’arts plàstiques i disseny;
- qualsevol cicle de grau mitjà o superior dels ensenyaments esportius (sempre que es compleixin la resta de requisits d'accés).
La superació d'una part de la prova d'accés permet substituir la qualificació d'aquesta part de la prova en convocatòries posteriors.
Haver superat la prova d’accés a la formació professional de grau superior, els ensenyaments professionals d’arts plàstiques i disseny de grau superior i els ensenyaments esportius de grau superior, és equivalent al títol de batxiller, als únics efectes d’accés a llocs de treball públics i privats, sempre que s’acrediti tenir el títol de graduat en educació secundària obligatòria o equivalent acadèmic.