Xerrada Zainab Fasiki
Zainab Fasiki dibuixant de còmics, enginyera mecànica i activista pels drets de les dones, la llibertat d'expressió i d'opinió oferirà a l'alumnat de l'escola una xerrada dins el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. Organitzada per l'Àrea de Solidaritat i Cooperació de l'Ajuntament de Reus
Zainab Fasiki (Fes, 1994) és una il·lustradora i una activista pels drets de les dones marroquina. Actualment instal·lada a Casablanca, aquesta enginyera mecànica de formació va començar a dibuixar a la primerenca edat de 15 anys i actualment és una de les figures més destacades de l’art marroquí.
Procedent d’una família humil i l’única dona entre sis germans, el camí de Zainab Fasiki no ha estat gens fàcil: «Vinc d’una família molt modesta: el meu pare és un artesà de la medina de Fes i la meva mare treballa a casa. Tinc cinc germans homes i quan vaig entrar en l’adolescència em vaig adonar que a mi se’m controlava molt més. Jo no tenia la mateixa llibertat que ells: no podia anar a cap lloc. Avui dia, els meus pares s’han adonat d’això i m’han demanat disculpes; però sí, allò va ser un punt d’inflexió en la meva vida», explica. Així és com va néixer la seva inquietud per dibuixar tot allò que no comprenia.
Fruit de la seva pròpia experiència com a dona i després de viure de manera sistemàtica la discriminació i l’assetjament sexual als carrers marroquins, Zainab Fasiki va decidir començar a dibuixar com se sentia i a mostrar amb il·lustracions a què s’enfrontaven ja no sols les dones marroquines, sinó les dones de tot el món. El seu treball no sols vol trencar tabús, sinó que pretén generar coneixement. «Al Marroc, l’educació sexual o el coneixement del cos de les dones és gairebé inexistent, així que amb els meus dibuixos també vull fer pedagogia», explica. Fasiki també ha abordat en les seves vinyetes qüestions com la violència de gènere, amb molta prevalença al Marroc. Així és com va néixer l’assaig gràfic Hsouma, que significa «vergonya»; un còmic que trenca amb els tabús sexuals i de gènere i que denuncia la discriminació i la cultura de la culpabilització a les dones. Actualment traduït a cinc idiomes, veurà la llum en espanyol el mes vinent d’octubre.
Pel seu treball, Zainab Fasiki ha rebut nombrosos premis i reconeixements, com el Premi Amnistia Internacional pels Drets de la Dona (2018), ha estat reconeguda per la revista Time com a líder de la seva generació, i el 2022 va rebre el premi a la valentia en el prestigiós Festival Internacional del Còmic d’Angulema. «Aquest premi va ser molt important per a mi perquè només es dona a autors i autores procedents de països musulmans. És un premi molt especial, i jo vaig ser la primera marroquina a guanyar-ho». No obstant això, el que més il·lusió li va fer va ser, el 2023, poder rebre, per part del Ministeri de Cultura del Marroc, la seva targeta com a artista. «Això significa que al meu país per fi se’m reconeix com a artista». I és que la carrera de Zainab Fasiki no ha estat exempta d’obstacles: des que va començar a dibuixar les seves vinyetes, l’artista ha hagut de fer front a les crítiques feroces pel seu treball i a nombroses amenaces per part dels sectors més conservadors de la societat. «M’han fet bullying i m’han amenaçat en diferents ocasions. Fins i tot he hagut de denunciar. Per això aquest reconeixement és tan important per a mi».