Astrònom (1970)
Lluís M. Saumells (Gironella, 1915 – Tarragona, 1999) dóna el nom d’astrònoms a una sèrie de figures que realitzà a partir de l’any 1954, i que es caracteritzen per la representació d’una figura masculina, dempeus, que mira al cel, abstret en l’infinit. Té el cos configurat en ascensió regressiva, amb els membres inferiors plens i musculats, mentre que les espatlles i el cap esdevenen de petites dimensions.
Astrònom fa referència al savi grec, Thales de Milet (Milet, 635 aC – c. 545 aC) astrònom que exercia a la manera precientífica, és a dir, sense l’ús d’aparells per als seus estudis com podia ser un telescopi, sinó utilitzant els seus propis ulls per observar el firmament.
Aquesta escultura flamígera, en tant que el seu cos esvelt i allargat ascendeix cap al cel com una flama, té un caràcter marcadament espiritual, de connexió amb el que és sublim. Thales observava el firmament intentant entendre les lleis que el regeixen i, desproveït de cap artifici, s’enfrontava a l’univers a través dels seus mitjans, ja que anhelava descobrir els secrets que amaga.
Saumells es reflecteix en aquesta obra, i cal destacar les semblances físiques que l’autor comparteix amb les seves escultures.
L’escultor va fer moltes versions diferents de la figura de l’astrònom; de vegades el representà sol i altres en grup. Als Jardins de la Reconciliació de Tarragona, trobem el Monument a Thales, una escultura de bronze de 3,5 m d’alçada que Saumells realitzà l’any 1977 per encàrrec d’una empresa d’Alcalá de Henares, actualment propietat de l’empresa química BASF, la qual en va fer donació a aquesta ciutat.