Gallicant, vers un paisatge resilient
- 30 January 2025
- Hora: 18:00 h - 20:00 h
Pobles mudats és un projecte artístic i cultural que incideix en la temàtica del despoblament, una problemàtica vigent, sobretot a les zones rurals interiors de la demarcació i del conjunt del país. A l’hora de dissenyar les accions del projecte, cada equipament i servei participant s’ha preguntat prèviament què és allò que identifica el territori i què passa quan els humans marxem d’un lloc i ja no el dotem de vida.
La programació resultant d’aquesta reflexió inclou un total de 29 activitats repartides entre el 7 de novembre i el 15 de febrer de 2025 i ha comportat la participació de més de 120 persones, entre les quals es compten antics habitants del poble abandonat de Marmellar, persones relacionades amb el Montmell, artistes de diferents procedències, professionals de l’àmbit de la cultura i de l’emprenedoria i professorat i alumnat de les escoles d'art i disseny de la Diputació, que, en aquest cas, s'han sumat al projecte.
Gallicant, vers un paisatge resilient, xerrada amb Blai Rosés, Alba Sotorra i Sara Pérez
Gallicant és una finca de 295,8 hectàrees situada al naixement del riu Siurana, que engloba la muntanya del puig de Gallicant (1.009 m), grans extensions de bosc, terres de conreu i un antic nucli rural del segle XII, despoblat als anys quaranta. Inclòs a la zona Natura 2000 i PEIN, l’abandonament, l’elevada afluència de turisme de masses i el canvi climàtic han degradat la zona i han provocat pèrdua de biodiversitat, erosió del sòl contínua, pèrdua de reserves d’aigua i alt risc d’incendi.
El projecte de Masos de Gallicant té com a objectiu protegir i recuperar la vida d’aquest entorn privilegiat de muntanya mediterrània: regenerar-hi la biodiversitat, restaurar-hi l’activitat agrícola i repoblar l’antic nucli del segle XII per transformar Gallicant en centre d’activitat agrícola, econòmica, social i de recerca científica, basant-se en els principis de la sostenibilitat, Nova Bauhaus, arquitectura passiva, innovació social i economia circular.
Masos de Gallicant pretén restablir l’equilibri natural mitjançant la recuperació dels elements tradicionals del paisatge, la flora i la fauna, que representen un valor distingit del nostre patrimoni natural i una oportunitat per la millora de les nostres comunitats. La integració dels usos agrícoles i ramaders combinats amb la recerca i l’educació obertes vol ampliar el nostre coneixement sobre els models sostenibles de desenvolupament i lleure en l’entorn natural.